Askerlik 1 ay uzadı!

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, önümüzdeki dönemde 53 bin kişi celp kapsamında geleceğini, 66 bin kişinin de terhis olacağını ifade etti.

Görev değişiminin yurt çapında en az 120 bin kişilik çok kapsamlı bir hareketliliğe sebep olacağını belirten Akar, aile bireyleri ve diğer yakınları dikkate alındığında bu rakamın 500 binlere varacağının altını çizdi.

“223 PERSONELİMİZİ KONTROL ALTINDA TUTMAYA DEVAM EDİYORUZ”

Her vatandaşın temel askerlik eğitimini almasını sağlayan yeni askerlik sisteminin hayata geçirildiğini anımsatan Bakan Akar, şunları söyledi:

* Bu sistem içerisinde, geçen celp döneminde yurt içinden gelen yaklaşık 35 bin gencimiz ile 1 Mart 2020 tarihinden itibaren yurt dışından gelen 659 personelimizi herhangi bir risk olmaması için 14 gün gözetim altında tuttuk.

* Bugüne kadar 93’ü erbaş ve er olmak üzere Kovid-19 semptomlarına rastlanan toplam 223 personelimizi kontrol altında tutmaya devam ediyoruz.

* Bunlar arasında bulunan ve diyabeti de olan bir sivil memurumuzu kaybettiğimizi geçen hafta açıklamıştık.

* Şu anda bir doktor yarbayımız hariç durumu kritik olan personelimiz yoktur.

“RİSK OLUŞTURDUĞUNU GÖRDÜK”

Terhis edilecek er ve erbaşların da terhisten önce 14 gün kontrol altında tutulduktan sonra terhis işlemlerinin yapıldığını dile getiren Akar, şunları söyledi.

* Aldığımız tüm bu tedbirlere rağmen, celp ve terhislerin bu aşamada yapılmasının, Mehmetçik, toplum ve TSK için bir risk oluşturduğunu değerlendirdik, gördük, görüyoruz.
* Önümüzdeki dönemde jandarma dahil 53 bin kişi celp kapsamında gelecek, 66 bin kişi de terhis olacaktır.

* Yurdumuzun her köşesinde ve yurt dışında görev yapan Mehmetçiğin bu görev değişimi yurt çapında en az 120 bin kişilik çok kapsamlı bir hareketliliğe sebep olacaktır.

* Aile bireyleri ve diğer yakınları dikkate alındığında bu rakamın 500 binlere varacağı değerlendirilmektedir.

“YURT İÇİ VE YURT DIŞI OPERASYONLARIMIZI TEHLİKEYE SOKABİLİR”

Yaşanacak hareketliliğin hem TSK için hem de aileler ve toplum için büyük bir risk demek olduğunun altını çizen Akar, şu ifadeleri kullandı:

* Kışladan sağlıklı çıkanların evlerine, evlerinden sağlıklı çıkanların kışlalara virüs bulaşmadan ulaşmaları bu ortamda çok riskli ve hatta mümkün de olmayabilir.

* Bu da hem TSK için hem de aileler ve toplum için büyük tehlike ve risk demektir.

* Bu hareketlilik, bugüne kadar karantina, şehirlerin izolasyonu, sokağa çıkma yasağı gibi sosyal hareketliliği asgariye indiren tedbirlerle yurt genelinde ve TSK bünyesinde sağlanan kazanımlara çok ciddi, büyük zararlar verebilir.

* Buna bağlı olarak; özellikle operasyon birliklerimizde meydana gelecek bir virüs salgını yurt içi, yurt dışı operasyonlarımızı tehlikeye sokabilir.

“HİZMET SÜRESİ 1 AY UZATILACAK”

Bu kapsamda TSK’nın komuta kademesi ve ilgili personelle değişik çözümler üzerinde kapsamlı çalışmalar yaptıklarını dile getiren Akar, “Bugün yaptığımız nihai toplantı sonucunda, bugüne kadar TSK bünyesinde gözümüz gibi sakındığımız Mehmetçik ile yeni gelecek evlatlarımızın salgına karşı korunması maksadıyla daha önce kritik dönemlerde uyguladığımız gibi nisan ayında askere alınacak 53 bin yükümlü gencimizin silah altına alınmasının ertelenmesinin, birliklere yeni er gelmeyeceği için de Kasım 2019 celp döneminde silah altına alınanların hizmet süresinin bir ay süre ile uzatılmasının ve bir ay sonra konunun yeniden incelenmesinin uygun olacağı değerlendirilmiştir” açıklamasında bulundu.

4 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
8b9be61a84586d737caf858363ac3ab7@