At eti skandalı

Adapazarı\'nda bir pide salonunda yapılan denetimde, alınan et numunelerinden at veya eşek eti çıktı.

Dükkanın işletmecileri R.C. ve R.C., savcılıktaki ifadelerinde etleri N.T.\'ye ait kasaptan aldıklarını söyleyerek fatura ibraz etti. N.T. ise söz konusu faturanın karşılığında et vermediğini öne sürdü. Üç zanlı hakkında, bozulmuş ve değiştirilmiş gıda ticareti yapmak suçundan, 1 yıl 4 aydan 6,5 yıla kadar hapis cezası ve bin 500 güne kadar adlî para cezası talepleriyle dava açıldı.

At eti skandalı
Adapazarı'nda, İl Tarım Müdürlüğü'ne bağlı ekipler tarafından 2010 yılında yapılan denetimde at ve eşek eti sattığı tespit edilen bir pide salonu ile etleri sattığı öne sürülen kasap hakkında 2 yılı aşkın süre geçtikten sonra 'Bozulmuş ve...

Adapazarı'nda, İl Tarım Müdürlüğü'ne bağlı ekipler tarafından 2010 yılında yapılan denetimde at ve eşek eti sattığı tespit edilen bir pide salonu ile etleri sattığı öne sürülen kasap hakkında 2 yılı aşkın süre geçtikten sonra 'Bozulmuş ve değiştirilmiş gıda ticar Eti yapmak suçundan' dava açıldı. 2 yıl önce meydana gelen olayın ardından işletmecilerin isim değiştirerek başka bir işyeri açtıkları da ortaya çıktı.

Sakarya Cumhuriyet Savcılığı, Sakarya İl Tarım Müdürlüğü'nün 2010 yılında yaptığı suç duyurusunun ardından, Adapazarı şehir merkezinde pide ve döner ekmek satılan işyeri sahipleri R.C. ve R.C. hakkında at ve eşek etinden pide yaptıkları iddiasıyla soruşturma başlattı. İl Tarım Müdürlüğü suç duyurusuna döner ve pide salonunda ele geçirilen etlerin at ve eşek Eti olduğuna dair raporları da ekledi.

Bu şikayet üzerine savcılıktaki ifade veren döner ve pide salonu işletmecisi iki kişi, etleri Adapazarı'nda kasaplık yapan N.T.'den aldıklarının söyleyerek, et faturalarını da savcılığa verdi. Savcılıkta ifade veren kasap N.T. ise iddiaları kabul etmedi, savcılığa sunulan faturanın karşılığında et vermediğini öne sürdü.

İki yılı aşkın süredir devam eden ve yeni biten soruşturma sonunda Sakarya Cumhuriyet Savcılığı pide salonu işletmecisi 2 kişi ve kasap hakkında "Bozulmuş ve değiştirilmiş gıda ticar Eti yapmak' suçundan, 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası istemiyle Sakarya Asliye Ceza Mahkemesinde dava açtı.

"Vali: 2 Yıllık Bir Olay"

Sakarya Valisi Mustafa Büyük Sakarya İl Tarım Müdürlüğü tarafından yapılan denetimde ortaya çıkan olayla ilgili olarak DHA'ya yaptığı açıklamada, "Olay yeni değil. Yaklaşık 2 sene önce yapılan denetimlerde ortaya çıkmış. Ardından da adli süreç başlatılarak dava açıldı. İl Tarım Müdürlüğü olarak ilgili işyerinin ruhsatlarının iptali içinde ilgili belediyelere yazılar gönderildi" dedi.

"Kasaplar Odası: Bilgimiz Yok"

Adapazarı Kasaplar Odası Başkanı Nihat Kopal ise pide salonu işletmecisinin 'at etini kasap N.T.den aldım' sözleriyle ilgili, "Bize, odamıza bu konuyla ilgili gerek İl Tarım Müdürlüğü, gerekse belediyeden gelen bir yazı yok" diyerek kendilerine bilgi verilmediğini söyledi.

Adapazarı Belediyesi ise kendilerine at ve eşek etinden pide satan pide salonu ile ilgili bir yazının gelmediğini; ancak konunun gündeme gelmesi üzerine Pazartesi günü gerekli çalışmanın yapılacağını açıkladılar.

"İşyeri İsmini Değiştirdi"

Bu arada Adapazarı şehir merkezinde bulunan at ve eşek etinden döner ve pide yapan işyerinin 2010 yılından sonra adını değiştirerek başka bir isimle yine gıda sektöründe faaliyette bulunduğu belirlendi. Yetkililer işyerinin adını, olayın 13 Haziran 2010 tarihlinde Resmi Gazete'de yayınlanan 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'nun yürürlüğe giriş tarihinden önce meydana gelmesi nedeniyle açıklayamayacaklarını da söylediler.

Sakarya İl Tarım Müdürlüğü'nün de bu olayla ilgili olarak resmi açıklama yapacağı da öğrenildi.

At eti skandalı
Sakarya Valisi Mustafa Büyük, yapılan denetimlerde 4 ayrı işyerinde at ve eşek eti satıldığı tespit edildiğini açıkladı. Vali Büyük, 2 yıl önce ortaya çıkan olayla ilgili adli sürecin devam ettiğini, at ve eşek eti tespit edilen döner ve pide salonlarından çok bu gibi işyerlerine kimlerin et verdiğinin sorgulanması gerektiğini söyledi. 

Sakarya Valisi Mustafa Büyük, Adapazarı'ndaki döner ve pidelerde at ve eşek eti tespit edilmesiyle ilgili olarak açıklama yaptı. Vali Büyük 2 yıl önce gelen telefon ihbarında Adapazarı’nda ve A.S. ve F.O.’nün işletmeciliğini yaptığı iki döner ve pide salonunda at eti kullanıldığının ihbar edilmesi üzerine çalışma yapıldığını söyledi. Firmalarda denetimler yapıldığını söyleyen Vali Büyük konuşmasına söyle devam etti:

"Bu kişiler tarafından işletilen 2 toplu tüketim yerinde at eti kullanıldığı ihbarı üzerine Sakarya İl Tarım Müdürlüğü gıda kontrol görevlileri tarafından şikayete konu iki firmada denetim yaptı. Denetimlerde 8 toplu tüketim yerinden tür tayini yapılmak üzere döner ve et numuneleri alındı. Bu numunelerin İstanbul Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü'nün analiz raporları incelendiğinde alınan 8 numuneden 4'ünde tek tırnaklı (at-eşek) eti bulunduğu tespit edildi. Bu tespit ardından analiz sonuçları olumsuz çıkan A.S., F.O., R.C., ve R.C. tarafından işletilen işyerleri hakkında söz konusu tarihte yürürlükte olan 5 bin 179 sayılı Gıdaların Üretimi, Tüketimi ve Denetlenmesine Dair Kanun Hükmünde Kararname gereğince 5 bin 723 lira para cezası ile ruhsatlarının iptali için ilgili belediyeye yazı gönderildi."

"Etleri Kimden Aldıkları İncelenmeli"

Vali Mustafa Büyük, at ve eşek etli döner ve pide sattıkları belirlenen 4 işyeri için başlatılan adli süreç sonrasında dava açıldığını da söyledi. Vali Büyük at ve eşek eti tespit edilen işyerlerinin kimlerden et aldıklarının da araştırılması gerektiğini anlatırken  sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu işyerleri daha sonra faaliyetlerine isimlerini değiştirerek devam etti. Daha sonra yapılan denetimlerde etlerinde at ve eşek eti tespit edilmedi. Burada irdelenmesi gereken konu; bu işyerlerinin etleri nereden aldıkları. Bunun araştırılması sorgulanması gerekiyor."

"4 Pideci ve Dönerciye Dava"

Adapazarı'nda etlerinde eşek ve at eti tespit edilen A.S., F.O., R.C., ve R.C. adlı işletmeciler ile etleri verdikleri belirlenen kasap N.T. hakkında  Sakarya Cumhuriyet Savcılığının soruşturmasının tamamlamasının ardından Sakarya Asliye Ceza Mahkemesi'nde dava açıldığı belirtildi.
At eti skandalı
Sakarya Kasaplar Odası Başkanı Nihat Kobal, ilde 2 yıldır at eti sattığı belgelenen dönerci olduğunu, ancak bu dönercinin faaliyetine son verilmediğini savundu.

Kobal, Sakarya’da önceki hafta bir pidecinin yaptığı pidede at eti çıkmasıyla ilgili açıklamalar yaptı. At eti ile döner satanların, yakalandıktan sonra kasapları suçladığını, bu suçlamaların doğru olmadığını belirten Kobal, “Suçlanan bir kasaptan alınan et 3-5 kilo. Bu, fatura ile belli. Sattığın döner 30 kilo. Ondan sonra da diyor ki ‘ben bunu falancadan aldım’ 5 kilo etten döner zaten olmaz. At etini kullandı, yakalanınca da kasaptan aldığı faturayı gösterdi. Ne aldın, 3 kilo et, faturayı da 5 kilo aldın. 3 kilo et nerede 30 kilo döner nerede. Böyle bir şey olması mümkün değil. O dönerci halen faaliyetine devam ediyor. Bunun muhatabı, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü. Bu mahkeme, 2 senedir sürüyor ve daha netice alınmadı. O arkadaş aynı işi yapmaya devam ediyor. Aslında ilk başta tahlil neticelerine göre, oraya gerekli işlem yapılmalıydı. Hem para cezası verilmeli, hem de o dönerci kapatılmalıydı. Bu işi ilk de yapmıyorlar. İl Gıda ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Gıda Kontrol Şube Müdürlüğü, derhal kapatması gerekirdi. Esnaflıktan men etmesi gerekirdi. Bu işi halen yapan insanlar var.“ diye konuştu.

"1,5 Liraya Döner Olmaz"

Kobal, 1,5-2 liraya ekmek arası köfte ve döner satanlar olduğuna dikkat çekerek, bu fiyata satılan dönerin yüzde 100 dana eti olmasının mümkün olmadığını vurguladı. Kobal, şunları kaydetti: “Zaten bunun ekmeği, maydanozu 1,5 lira tutuyor. 1,5 liraya gerçek dana eti verilmesi mümkün değil. Karışık etlerden olsun, tek tırnak etlerden olsun, bunları ucuza alıp böyle değerlendiriyorlar. Herkesi kastetmiyorum.“

"At Döneri Satanlar Var Ama Bir Şey Yapılmıyor"

Sakarya’da bu işi yapanların belli olduğunun altını çizen Kobal, bu konuda 5-6 mahkemesi olanların dönercilik yapmayı sürdürdüğünü dile getirdi. Kobal, “Eşek etlerini de getirenler belli. Bunlar devamlı bu işi yapıyorlar. Bu konuda çok muzdarip olduk. Benim esnafım kesinlikle böyle bir şey yapmaz. Esnafım böyle yaptığı taktirde ben bu insanlara yöneticilik yapmam. Bakın dönerci yaptı, at eti yakalandı, kasabın üstüne atıyor. Mahkeme neticesinde bunu göreceğiz. O arkadaşımızda en ufak bir suç bulunmayacaktır. Ona bu suçu atanlar Allah’a hesap veremeyecekler. At eti satanlar devam ediyor. Bu hayvanlar Bolu, Düzce tarafından geliyor.“ şeklinde konuştu.

"630 Kilo At Etini Göz Göre Göre Vatandaşlara Yedirdiler"

Kobal, 2011 yılında 630 kilo at eti yakaladıklarını, ancak yetkililerin hiçbir şey yapmadığını savundu. Kobal, şöyle devam etti: “O kişi hiçbir fatura ibraz edemedi bize. Kesinlikle at etiydi. Veteriner hekimlerle kontrol etmiştik. 33 yıldır kasaplık yapıyorum, hangisi at eti, hangisi değil, bunu anlıyorum. Kesinlikle at etiydi, ama tahlile gitti 4 gün sonra rapor geldi dana eti diye. Gıda Kontrol Şube Müdürlüğü, o kişiye geri verdi. Göz göre göre at eti vatandaşlarımıza yedirildi.“ şeklinde konuştu.

Başvurulan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nden ise konu ile ilgili açıklama yapılmadı.
At eti skandalı
At eti skandalı
At eti skandalı
At eti skandalı
Türkiye Kasaplar ve Besiciler Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi ve Sakarya Kasaplar Odası Başkanı olan Nihat Kopal'ın 'Tek tırnaklı hayvan eti Düzce ve Bolu illerinden getiriliyor' açıklamaları Bolu'da büyük yankı uyandırdı.

Bolu Valisi İbrahim Özçimen, ortada somut bir bilgi yokken şehrin adının böyle hassas bir konuda kullanılmasını doğru bulmadığını belirterek, "Ne emniyette ne de jandarma da konu ile ilgili bilgi yok. Ortada somut bir bilgi yokken bir şehrin adının böyle kullanılmasını doğru bulmuyorum. Böyle bir şeye kesinlikle izin vermeyiz." dedi.

Bolu Belediyesi Zabıta Müdürü Zerrin Biçen et imalatı yapan firmaların denetlendiğini söyledi. Biçen denetlemeler ile ilgili çalışmaların titizlikle sürdürüldüğünü belirterek, "İlimizde faaliyetlerini sürdüren 36 adet kasap, 24 adet et ve et ürünü satışı yapan işyeri, 4 adet et parçalama tesisi ve 37 adet büyük market içi kasap olmak üzere toplamda 101 adet işyerini en az iki ayda bir denetliyor, bu denetimlerimizde de etlerin üzerindeki mühür ve menşeleri kontrol ederek en ince ayrıntısına kadar çalışmalarımız yürütüyoruz" dedi.

Bu kadar ciddi denetimler yapılmasına rağmen farklı kesimlerce yapılan bazı açıklamalarda, Bolu’dan başka illere kaçak veya tek tırnaklı hayvan eti çıktığı yönündeki açıklamalara da değinen Biçen, bunun gerçeği yansıtmadığını belirtti.

Öte yandan, belediye mezbahasında çalışmalar da sürüyor. Bolu Belediyesi Veteriner Hekimi Koray Kolludemiroğlu, "Bolu Belediyesi Mezbahası'na gıda, tarım ve hayvancılık il ve ilçe müdürlüklerinden verilmiş sevk raporu ile gelen büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar kesilmekte ve muayene edildikten sonra halkımıza arz edilmek için sevk edilmektedir. Gerek canlı hayvanların, gerekse karkasların sevkleri Gıda Tarım ve Hayvancılık il ve ilçe müdürlüklerinin düzeleceği sevk raporlarıyla ilçeler ve iller arası taşınabilir. Belediyemiz mezbahasında kesilen büyükbaş (Sığır) ve küçükbaş (Koyun, keçi) türü hayvanlar bu raporlar olmadan kesilmemektedir. Canlı her tür hayvanın ya da karkasların taşınması sırasında bu raporlar sürücülerin yanında bulundurulmak zorundadır. Kesimhanemiz sadece kasaplık (Büyükbaş ve Küçükbaş) hayvanların kesimi için ruhsatlıdır. İller arasında uygun türlere ait kesilmiş ya da canlı hayvanların nakil belgeleri ilgili gıda tarım hayvancılık müdürlüğü tarafından düzenlenir şüpheli görünen araçlar bu raporların varlığı ya da uygunluğu yönünden İl Jandarma Komutanlığı tarafından denetlenir. Bu belgeleri olmayan araç sahiplerine ise cezai işlemi uygulamaktadır" dedi.

At eti skandalı
Sakarya Romanlar Derneği Başkanı Orhan Tanyel, ‘Romanlar at kesiyor’ şeklinde açıklama yapan Sakarya Kasaplar Odası Başkanı Nihal Kobal hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.

Tanyel, dernek binasında yaptığı açıklamada, bir pidecide at etli pide satıldığının ortaya çıkması konusunda Kobal’ın genelleme yaparak Romanları suçlamasının, kendilerini kırdığını, üzdüğünü ve incittiğini belirtti. Kobal’ın bu açıklamasıyla ayrımcılıkta yaptığını savunan Tanyel, “ Kobal, neden sadece Romanları suçluyor. Romanların içinde at kesenler olabilir. Genelleme yaparak suçlama yerine yapan kişilerin millet ayrımı yapmadan ismini açıklayabilirdi. Her milletin iyisi ve kötüsü var. At eti sattığı iddia edilen kasaplar içinde bir tane bile Roman yok. Ya da Nihat Kobal, ‘Lazlar’ şunu yapıyor diyebilir mi? Bu tamamen önyargılı bir davranış” diye konuştu.

Kobal hakkında Sakarya Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunacaklarını, ayrıca manevi tazminat davası açacaklarını dile getiren Tanyel, şunları kaydetti: “Kobal, Romanlardan özür dilemelidir. Biz son yıllarda romanlara karşı olan önyargıyı kırmaya çalışıyoruz. Bu konuda devletinde çabaları var. Bu süreçte bir sivil toplum örgütü başkanının böyle talihsiz bir açıklama yapmasını kınıyoruz. Bu açıklamasıyla tüm Romanları üzdü ve kızdırdı. Mahkemede hesaplaşacağız.”

Nihat Kobal ise yanlış anlaşıldığını, kendisinin genelleme yapmadığını savunarak “İstiyorlarsa dava açabilirler” dedi.
11 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
85cb4cfd894617f020198d2fcac610ca@