Avrupalılar, Ayvayı Türkiye'den Yiyiyor

Türkiye, bir çok meyvede olduğu gibi ayva üretiminde de yüzde 35'lik payıyla birinciliği kimseye bırakmıyor.   

Kabağıyla ünlü Sakarya'da ayva üretimi de çok yaygın. Geyve, Pamukova, Sapanca ilçeleri ile Aşağıdereköy ve Yukarıdereköy bölgelerinde yetiştirilen ayvanın tadına doyum olmuyor. Yüzde 35'lik payla ayva üretiminde birinci olan Türkiye'de ayva en çok Sakarya da üretiliyor. Sakarya'yı Bursa, Bilecik, Antalya ve Ankara illeri takip ediyor. Ayvanın stratejik ürün olduğunu vurgulayan Sakarya Tarım İl Müdürü Abdurrahman Çakar, "Ayva bizim ildeki stratejik olarak önem verdiğimiz 5 üründen bir tanesi. Ayva üretiminde Türkiye olarak dünya üretiminin yüzde  35'ini biz karşılıyoruz. Ancak bu sene geçen seneye göre verim de üretim de daha güzel durumda. Ayvaya çok öncelik ve önem veriyoruz. Ayvacılıkta çözmemiz gereken bazı sorunlar var. Mesela, ayvada kalibrasyon ve ambalajlama tesislerimiz yok. Ayva hem içte hem de dış ülkelerde çok tüketilen bir meyve. Bu nedenle kalibrasyon ve ambalajlama ihtiyaçlarını çok iyi çözmemiz lazım. Sakarya'da 610 bin ton meyve veren ağacımız var. Bu iyi bir rakam. Geyve ve Pamukova ilçelerinde üretim daha fazla. Aşağı ve Yukarı Dereköy ile Sapanca ilçesinde de üretiliyor." dedi.

Ayvadan reçel, tatlı gibi birçok ürün yapılabildiğini vurgulayan Tarım İl Müdürü Abdurrahman Çakar, "Genel olarak meyvelerde gübre dozu yükseldikçe, sulama sayısı arttıkça, aromada, tatta bir farklılaşma hatta damak tadına göre bir azalma söz konusu olabilir. O nedenle gübre tavsiyelerine çok dikkatle uymak lazım. Sulama tavsiyelerine çok dikkatle uymak lazım. Ayvanın iriliği bir çeşide bağlıdır. Çeşidin kendi genetik yapısına bağlıdır. Bir de bakım ve beslemeye bağlıdır. Eğer bakım ve beslemede bir küçülme varsa, o üretici hatasıdır. O senenin iklimine dayalıdır. Ama çeşide dayalı bir küçülme ise küçük boyutlu çeşidi kullanıyor demektir. Bu yıl için hastalıkla mücadele programlarımızda gayet başarılı olduk. Geçen sene 17 bin ton olan il üretimi,  bu sene yaklaşık 40 bin ton civarında beklenmektedir." diye konuştu. 

Dünyanın ayva ihtiyacının büyük bölümünün Türkiye'den karşılandığını belirten Çakar, "Dünya üretiminde Türkiye birinci sıradadır. Türkiye'de de Sakarya ili birinci sıradadır. Bizden sonra Bursa, Bilecik, Antalya illeri ayva üretimine katkıda bulunmaktadır. Biz dünya üretiminin üçte birini yani yüzde 35'ini karşılıyoruz. Geçen sene AB ülkelerine 20 bin ton ayva ihraç ettik. Balkan ülkeleri, Avrupa ülkeleri ihracatta öncelikli yer alıyorlar. Avrupa Birliği ayvayı yemiş oluyor. Çok da güzel bir meyveyi tatmış oluyorlar" şeklinde konuştu.
Üretimde yaşanan sorunlar nedeniyle kalitede düşme meydana geldiğini ifade eden Aşağı Dereköylü üreticiler, "Kalitenin düşmesiyle pazar bulmada sıkıntı yaşıyoruz. Biz üretimden hiç kar elde etmiyoruz. Bir yere pazarlayamıyoruz, satamıyoruz. Şu an bütün mallarımız elimizde, halimiz çok kötü, daha ne olacak ötesini bilemiyoruz. Ayvacılık babadan, dededen geliyor. 3 senedir çok kötü gidiyor. Ortam kötü, hiçbir şeyimizi satamıyoruz, pazarlayamıyoruz. İlk başta bir sürüm vardı. İstanbul'dan, Ankara'dan pazarlamacılar geliyordu. Her yerden alıcı geliyordu. Şimdi böyle bir şey yok, şimdi kimse satamıyor. Yerlere döküyoruz. Alan yok, ağaçlarda duruyor. Kimse toplamıyor. Kalite yok. Eskiden daha iriydi ayvalar. Bu sene durumumuz çok kötü. 10 kuruşa satamıyoruz, hallere yolluyoruz. 30 kuruşa satsak elimize 10 kuruş geçiyor. Çiftçi elinden geleni yapıyor. Gübre alamıyoruz, sulama yapamıyoruz. Her şey çok pahalı. İklim değişiklikleri, kuraklık, kaliteyi bozdu. 50 sene önce ilaçsız üretiyorduk. İlaca gelince ayva ufaldı. Kuraklık bu hale getirdi. İlk günkü özelliği yok. Yarım kiloluk ayva alıyorduk eskiden. Ayva küçüldü, kimse almıyor, beğenmiyorlar. Kökünden mi sökeceğiz. Ne yapacağız bilemiyoruz. Gelenler oldu sorduk ne yapalım dedik. Ziraat mühendisleri soruna çare aradılar. Bırakacağız alın araziyi siz çalıştırın diyeceğiz, destekleme yok ,bize bir şey yok" diyerek dert yandı.
15 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
296a68343200f236af8937464cb9c14b@