Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki gerilimde son durum!

Geçtiğimiz günlerde Ermenistan, Azerbaycan'daki sivil yerleşim birimlerine saldırı düzenlemişti. Onlarca can kaybının, yüzlerce yaralının olduğu saldırı sonrasında Azerbaycan karşı atağa geçti.

 

Çatışmalar neticesinde Ermenistan yönetimi; çok sayıda tank, helikopter ve İHA'nın imha edildiğini iddia edeken Azerbaycan yönetiminden bu açıklamaya yalanlama geldi. Ermenistan'ın açıklamalarında gerçeklik payı bulunmadığı belirtildi.

 

Dağlık Karabağ'da gerçekleşen çatışmada ise şu ana kadar en az 55 kişi hayatını kaybederken, çatışmanın hala devam ettiği belirtildi. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin ise bugün konuyu kapalı kapılar ardında gündeme getirmeye planlandığı açıklandı.

 

Gerilimin sebebi Karabağ!

 

İki ülke arasında yıllardır süren gerilimin esas sebebi ise Dağlık – Karabağ bölgesi. Asırlardır Müslüman Azeriler ile Hrıstiyan Ermenilerin beraber yaşadığı bölgede 1900'lü yılların başlarından beri kanlı çatışmalar yaşanıyor. 1920'li yıllarda Sovyetler Birliği'nin kurulmasıyla birlikte bölgede, Dağlık Karabağ Özerk Yönetimi kuruldu. Moskova'nın 'parçala ve yönet' politikasıyla beraber bölgede uzun yıllar barış sağlandı. Ancak Sovyetler Birliği'nin zayıflamasıyla birlikte kendini yeniden hissettiren gerilim, SSCB'nin dağılmasıyla birlikte tekrar kanlı çatışmalara dönüştü.

 

1991 yılında Karabağ'ın bağımsızlığı için sandığa gidildi ancak Azeri kökenli pek çok kişi referandumun meşru olmadığını savunarak seçime katılmadı. Bakü Yönetimi'nin de referandumu yasa dışı ilan etmesiyle birlikte 3 yıl süren savaş başladı.

 

1992'de Ermenilerin Hocalı'da yüzlerce sivili katletmesi, savaşın en kanlı olayları arasındadır. 600 kişinin hayatını kaybettiği olay; uluslararası alanda trajedi olarak tanımlansa da, Hocalı Katliamı 'soykırım' olarak görülüyor ve her yıl acıyla anılıyor. 

 

1994'te Rusya'nın arabuluculuğu ile ateşkes imzalansa da taraflar arasında net bir barış sağlanmamıştı. Ateşkesin ardından Ermenistan destekli fiili bir yönetim kurulmuş olup halen devam etse de bu yönetimi hiçbir ülke veya uluslararası kurum tanımadı.

 

Birleşmiş Milletler tarafından tanınan topraklarının %20'lik bir kısmı işgal altında olan Azerbaycan ise bölgenin işgalden kurtulmasını ve Bakü Yönetimi'ne geçmesini istiyor.

Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki gerilimde son durum!
4 yıl önce
Acil durum krokisi çizimi
çiğ köfte dürüm