Türkiye'de bilgisizlik, yanlış kullanım ve ihmal yüzünden soba, şofben, doğalgaz ve baca zehirlenmelerinin hemen hemen her yıl kış aylarında, arttığını unutmayın. Bu uyarılara kulak verin;
Türkiye'de bilgisizlik, yanlış kullanım ve ihmal yüzünden soba, şofben ve baca zehirlenmelerinin hemen hemen her yıl kış aylarında, özellikle alçak basınçlı havalarda tehlikeli boyutlara ulaştığı, onlarca kişinin karbonmonoksit gazından zehirlendiğini unutmayın.
Karbonmonoksitin renksiz, tatsız, kokusuz, yanıcı, zehirli bir gaz olduğu, vücuda solunum yoluyla girdiği, doğrudan kana geçerek oksijen alımını engellediği ve ölüme yol açtığı bilinen bir gerçektir.
''Isıtma amacıyla kullanılan her tür soba ve ocakta yanma sırasında meydana gelen karbonmonoksit zehirlenmeleri, sıklıkla kapalı ortamlarda açık ocaklar, bacası çekmeyen soba, şofben, bacasız gaz sobalarında yakıtın iyi yanmaması nedeniyle meydana gelir.
Bu yüzden karbonmonoksit kaynaklı zehirlenmelerde, kısa sürede tıbbi müdahale yapılmazsa, zehirlenmeler ölümle sonuçlanabilir. Gaz zehirlenmelerine karşı vatandaşların dikkatli olması ve gerekli önlemlerin alınması üzücü sonuçların önüne geçip hayat kurtaracaktır.
İşte size kış aylarının kendini iyiden iyiye gösterdiği şu günlerde sıkça karşılaşılan karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı alınabilecek hayat kurtaracak tedbirler:
Karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı alınacak önlemler;
Zehirlenmelere maruz kalmamak için alınacak tedbirlere uyunuz!
- ''Kullanılan her türlü ısıtma cihazının kalite belgesi olmalı. Kullanılan yakıt, standartlara uygun olmalı.
- Aşırı doldurulan sobanın duman yolu daralacağı, soba içinde düzensiz ısı dağılımı nedeniyle de baca çekişi azalacağından, soba yakılırken aşırı doldurulmamasına dikkat edilmeli.
- Sönmekte olan sobaya asla tutuşması güç yakıtlar konulmamalı. Yatmadan önce sobaya kesinlikle yakıt konulmamalı.
- Gece yatarken mutlaka soba veya gazlı sobalar tam olarak söndürülmeli. Sobanın bulunduğu yer sürekli havalandırılmalı.
- Lodos esintisinin etkili olduğu süre boyunca gerekmedikçe soba yakılmamalı.
- Yanmakta olan soba yatmadan önce mutlaka söndürülmeli.
- Zehirlenen hastaya kesinlikle hiçbir şey yedirmemeli, içirilmemeli.
- Ortaya çıkabilecek acil sağlık sorunlarında derhal 112 Nolu telefondan Acil Yardım Servisi aranmalı.
- Biz doğalgaza geçtiğimizde kimse bize nasıl kullanılır anlatmadı. Söylenen tek şey ‘herhangi bir şüphe duyarsanız vanayı kapatın’ oldu.
Ama öğrendikki bu karbon monoksit gazı hissedilmeyecek, kokusunu alamadığımız bir gazmış.
O zaman sadece vanayı kapatmak yetmiyor, Neler yapabiliriz?
- Doğalgaz yaktığı gazı dışarı atmak ister egzoz gibi düşünün. Bu dışarı atma işlemi iki şekilde gerçekleşir birincisi ortak baca yöntemi ikincisi her kombiye özel olan baca yöntemi.
- Ortak bacalandırma sistemi olanlar baca borularının yıpranmış olup olmadığını kontrol edip mutlaka değiştirsinler. Bacanın ‘L’ şeklini alan çıkışı olmalı yani direk ‘I’ gibi çıkış sağlamayın.
- Unutmayın ki üst komşunuzun bacası sizide etkiler. Bir şüpeniz varsa mutlaka uyarın.
- Tek baca kullananlar; bacalarının çıkışı bir eve,duvara yada bacanın önünü kapatacak her hangi bir şeye denk gelmemeli. Bacanın önünü tıkayacak bir şey olmamalı varsa bile en az 1 metre mesafede olmalı.
- Baca çıkışı kapalı bir alana denk gelmemeli. Hava sürkilasyonu sağlanmalı
- Tesisatınızda herhangi bir değiştirme,ekleme ,çıkartma yapmayın.
- Genelde mutfakta bulununan menfez delikleri kesinlikle ama kesinlikle tıkanmamalı. Hayatı önem taşıyan bu delikler sizin güvenliğiniz için çok önemlidir.
- Tesisatınızı yapan işyerlerinin bu işte yetkili olduğunu gösteren belgeleri olup olmadığını öğrenin.
- Bir durum gözlemlediğinizde Doğal gazı açıl 187 numaralı telefonu arayınız.