SGM’de düzenlenen konferansta konuşan Uzm. Dr. Ahmet Bülent Yazıcı, “Madde bağımlısı bir insan ilk etapta zehirlenmeye başlıyor. Bağımlılık başlangıcı hep ilk denemelerle başlıyor. Çoğu insan bağımlı olayım niyetiyle başlamasa da bir zaman sonra kendini sigaraya, alkole ya da uyuşturucuya bağımlı buluyor” dedi.
Sakarya Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı Aile ve Çocuk Hizmetleri Şube Müdürlüğü tarafından düzenlenen ‘Madde Bağımlılığı İle Mücadele Eğitici Eğitimi’ konulu konferans Sosyal Gelişim Merkezi’nde gerçekleştirildi. Uzm. Dr. Ahmet Bülent Yazıcı’nın konuşmacı olarak katıldığı programda, madde bağımlılığı konusunda eğitimcilerin, ailelerin ve yakın çevrenin etkileri katılımcılar ile paylaşıldı.
Masumluk Maskesi
Bağımlılık kazanan insanların zehirlenme yoluna girdiklerini belirten Yazıcı, “Bağımlılığı sigaradan ele alabiliriz. Mesela sigara içen bir insanın ilk niyetinde ilk deneme sonrası bağımlılık düşüncesi yoktur. Ancak bir süre sonra bir defadan bir şey olmaz ile yola çıkan insan kendini bağımlı buluyor. Başlangıcı kolay ama bırakması çok zor oluyor. Bu bütün maddeler için geçerli bir durum. Başlangıcı masum, ancak sonu felaketle biten bir yolculuğa dönüşüyor” diye konuştu.
Aileler İletişime Açık Olmalı
Madde bağımlılığı konusunda ailelerin çocuklar üzerindeki etkisine de değinen Yazıcı, “Ailelerin faktörü çok önemli. Bir aile çocuğuna karşı mutlaka iletişime açık olmalıdır. Kendi aralarında sorun olan aileler in çocukları, maalesef duygularını ev dışında yanlış ortamlarda tatmin ediyor. Tuzağa düştükçe düşüyor. Ancak aileler olumlu ilişkiler içinde olunca ergenlerin ve gençlerin bu tuzağa düşme oranı da azalıyor. O yüzden mutlaka çocuklarımız böyle hatalara düşse bile, bizimle iletişim kurabilecek samimiyeti onlara göstermelisiniz” ifadelerini kullandı.