Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, fizik, kimya, biyoloji gibi temel bilimlerde sosyal ve beşeri bilimler alanında öğretim veren Fen-Edebiyat fakülteleri sadece üniversitelerimiz açısından değil ülkece her alanda yapılacak çalışmalar bakımından da son derece önemlidir" dedi.
Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Kültür ve Kongre Merkezi\'nde yapılan 9. FEFKON Toplantısına katılan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, yaptığı konuşmada, kongre kapsamında Türkiye\'nin 2023 yılı hedefleri doğrultusunda temel bilimlerin geleceği açısından önemli kararlar alınacağını düşündüğünü belirtti. Bu alanda devlet tarafından pek çok iş yapıldığını belirten İslam, bunlardan en önemlisinin TÜBİTAK bursları olduğunu söyledi. Bursların ciddi bir teşviğe dönüştüğünü dile getiren Bakan İslam, öğrencilere tanınan burs imkanlarından bahsederek şunları ifade etti:
"FEFKON toplantılarının 9.\'su Türkiye\'nin 2023 yılı hedefleri kapsamında Fen-Edebiyat fakültelerinin ve temel bilimlerin geleceği ana fikri etrafında düzenleniyor. Bugünkü toplantının ev sahipliğini Sakarya Üniversitemiz yapıyor. Bu süreçte panel ve sayıştaylar gerçekleştirilecek. Bu kongrede Türkiye\'nin 2023 yılı hedefleri doğrultusunda temel bilimlerin geleceği açısından önemli karar alınacak diye düşünüyorum."
TÜBİTAK bursları
Bakan İslam, fizik, kimya, biyoloji gibi temel bilimlerde sosyal ve beşeri bilimler alanında öğretim veren Fen-Edebiyat fakültelerinin sadece üniversitelerimiz açısından değil ülkece her alanda yapılacak çalışmalar bakımından da son derece önemli olduğunu söyledi. Bu alanda devlet tarafından pek çok iş yapıldığını anlatan İslam, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ama bunların en iyisi, en iyi uygulama başarılı Fen-Edebiyat Fakültesi öğrencilerine tanınan TÜBİTAK bursları oldu. 1979\'dan bu yana çeşitli değişikliklere uğrayarak verilen bu burslar, sevinerek ifade edeyim ki, kısa bir süre önce ciddi teşviğe dönüştü. Bunlardan birincisi Uluslararası Bilim Olimpiyatlarında veya Uluslararası Proje Yarışmasında dereceye girenlerden sınavsız yerleşme hakkını kullanan, ÖSYM tarafından yapılan LYS\'de MF puan türünde ilk 5 bin kişi arasında yer alan öğrencilerden matematik, fizik, kimya, biyoloji bölümlerine yerleşenlere program kapsamında, normal öğrenim süresi boyunca aylık 2 bin lira burs verilecek. İkinci olarak, ÖSYM tarafından yapılan LYS\'de MF puan türünde sıralamada 5 bin 1 ile 10 bin kişi arasında yer alarak üniversitelerin matematik, fizik, kimya, biyoloji bölümlerine yerleşenlere normal öğrenim süresi içinde aylık bin liralık burs verilecek. Uluslararası bilim olimpiyatlarında veya uluslararası proje yarışmasında dereceye girenlerden sınavsız yerleşme hakkını kullanan ÖSYM tarafından yapılan LYS\'de MF puan türünde ilk 10 bin kişi arasında yer alan öğrencilerden matematik, fizik, kimya, Biyoloji bölümleri haricinde bir bölüme kayıt yaptırıp, bu bölümlerden herhangi birinde çap öğrenimi görecek olanlara da aylık 750 lira burs verilecek."