Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Adapazarı Ticaret ve Sanayi Odası'nda (ATSO), "Sakarya istişare ve değerlendirme" toplantısına katıldı.
ATSO Ali Coşkun Konferans Salonunda gerçekleştirilen toplantı sonrası bir değerlendirme yapan Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, esnaf, tüccar, sanayici ve çiftçilerin zor bir dönem yaşadığını belirtti. Çağlayan, ancak Türkiye'nin AK Parti Hükümeti döneminde önemli ekonomik başarılar elde ettiğini söyledi.
Ülkenin önemli yapısal değişimlerden geçtiğini belirten Çağlayan, AR-GE Kanununun TBMM'den geçtiğini belirterek, "AR-GE yasasıyla araştırma, geliştirme ve teknoloji konusunda çok önemli açılımlar ortaya çıkacak. Türkiye çok önemli bir AR-GE merkezi haline gelecek. Bunun ilk işaretleri şimdiden başladı" dedi.
Yapılan sanayi envanteri çalışmasında, büyük kolaylık sağlayacak önemli verilere ulaştıklarını söyleyen Çağlayan, şöyle konuştu: "2007 yılındaki verilerden ülke genelinde 2 milyon 100 bin vergi mükellefi tespit ettik. Bu 2 milyon 100 bin mükellef 2007 yılında 95 milyar YTL kar elde etmiş. 95 milyar YTL karın 50 milyar YTL'si toplam bin 541 firma tarafından yapılmış. 2 milyon 100 bin işletme var. Söz konusu karın yüzde 52'sini toplam bin 541 şirket yapıyor. Bu Türkiye'de ölçek meselesinin ne kadar önemli olduğunu ve bununla ilgili yapılacak çalışmaların ne kadar önem taşıdığını gösteriyor."
İşsizlikle ilgili de konuşan Çağlayan, sözlerine şöyle devam etti: "Sanayici çalışan arıyor ancak milyonlarca işsiz genç var. Problemi doğru teşhis etmek lazım. İşverenler çarşaf çarşaf eleman ilanı verirken, diğer taraftan ülkemizde milyonlarca işsiz olmasının tek bir nedeni var, o da istihdamın arz ve talebi karşılamamasıdır. İstihdamın arz ve talebinin dengelendiği ve talebe göre arzın yapılacağı bir çalışmanın içindeyiz. İllerde il istihdam kurulları oluşacak, ilin bütün ekonomik gereklerine göre istihdam politikaları gerçekleştirilecek. Sakarya'nın, Ankara'nın ve Kocaeli'nin istihdam talebi birbirinden farklı. Meslek liseleri ve mesleki eğitim başta olmak üzere çok önemli açılım ve çalışmalar yapılacak. Yine 300 milyon YTL'lik kaynak aktarılarak meslek kuruluşları beraber meslek eğitimi seferberliğine girilecek."
Üniversite mezunlarının sanayinin ve tüm sektörlerin ihtiyacını karşılayacak bölümlerden mezun vermesi gerektiğini belirten Çağlayan, üniversitelerin birçok bölümünü bitiren gençlerin iş bulamamasının nedeninin üniversitelerin o bölümlerinden istek olmamasından kaynaklandığını söyledi.
Bakan Çağlayan, Türkiye'nin doğum sancısı çektiğini belirterek sözlerine şöyle devam etti: "Ticaret ve rekabetin şartları değişti. Firmalar açısından hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Her şey yeni sisteme göre. Her şey değişiyor. Eski dönemlerde Türkiye'de korumacı duvarlar vardı, şimdi ise dünya rekabetine açık bir yapı içindeyiz. Sadece bakanlığıma ait 25 adet kanun tasarısı çalışması var. Geçmiş hükümetler döneminde 25 tane kanun bir hükümetin bir döneminde çıkacak kanunlardı. Bütün sistemlerimiz yeniden yapılanıyor."
Yeni bir Türk Ticaret Kanunu hazırlığı içinde olduklarını anlatan Çağlayan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yeni kanunla beraber ticaret sisteminin yapısı değişecek. Yeni kanunla birlikte tek kişilik anonim ve limited şirketler kurulabilecek. Anonim şirket kurmak için 5 kişi aramak ve komşunun çocuğuna ricada bulunmak zorunda kalmayacaksınız. Şirketlerin hepsinin internet sitelerinde bundan sonra mahrem konuların dışında şirketleriyle ilgili bilgi yer alacak. Şirketlere baktığınızda ayna, cam gibi bir yapı oluşacak. Şirketlerimiz genel kurullarını ve yönetim kurullarını internet ortamında yapacak. Bunlar son derece önemli gelişmeler. Şirketlerin faaliyetlerini denetleyen bağımsız kurullar kurulacak. Bu kurullar tesis edilene kadar bu görevi Sanayi ve Ticaret Bakanlığı yürütecek. Bu açıdan bakıldığında her açıdan yapısal reformlar ülke gündeminde"
Sanayi bölgeleriyle ilgili yeni bir düzenleme yaptıklarını, yatırımların kolaylaştırılması noktasında bürokrasinin azaltılması için yeni bir yapılanma içinde olduklarını anlatan Çağlayan, 'Tek Adımda Yatırım Bürosu' adı altında 3 Haziran'da Başbakanın imzasıyla tebliğ ilan edildiğini söyledi.
Ülkenin gündeminin farklı gösterilmek istendiğini ifade eden Çağlayan, ancak kendi gündemlerinin ülkenin ekonomi pastasının büyütülmesi, istikrarın artırılması, işsizliğin azaltılması, 5 yıllık başarının taçlandırılması ile kalıcı hale getirilmesi konularının bulunduğunu belirtti.
Çağlayan, dünya ekonomisinin, ülkelerin bir arada seyahat ettiği bir otobüse benzediğini belirterek şöyle konuştu: "Otobüsün kasise girmesiyle ülkeler ve yolcular etkilenecektir. Ama şükürler olsun ki Türkiye teker üstünde oturmuyor. ABD'de Mortgage krizinin yaratmış olduğu ortamda merkez bankaları banka kurtarmaya başladı. Ortaya çıkan krizin boyutu az değil. Ülkemize bakın, ekonomik parametrelerde büyük bozulma olmadı. Çünkü, Türkiye ciddi bir mali disiplin sağlamıştır. Türkiye'de bütçe açığının gayrisafi milli hasılaya oranı yüzde 1.6'dır. AB kriterlerinin öngördüğü rakam yüzde 3. Türkiye ekonomik anlamda sıkıntıya girmiyorsa bunun sayesindedir ve alt yapısını güçlendirmiştir."
Basın mensuplarının, bu akşam oynanacak Türkiye- Hırvatistan maçı ile ilgili düşüncelerini sorması üzerine Bakan Çağlayan, "Milli takımımız dünya takımları ile oynuyor. Biz Türkiye olarak dünyada iyi bir yerdeyiz. Sporda olduğu gibi ekonomide de her alanda biz iyi bir yerde olmak istiyoruz" diye cevap verdi.