Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, "TSK’ya bağlı iş yerlerinde çalışan ve muvazzaf asker olmayan tüm kadınlarımızla ilgili başörtü yasağını kaldırdık" dedi.
Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, "Türkiye’de Siyasi Liderlikte ve Siyasi Katılımda Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Projesi" kapsamında Sakarya’da düzenlenen Lider Kadınlar Çalıştayına katıldı. Sapanca’da düzenlenen programa, Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı Radiye Sezer Katırcıoğlu, Parlamentolar Arası Birlik Temsilcisi ve IPU Proje Koordinatörü Zeina Hilal, Birleşmiş Milletler Kadın Birimi Ülke Program Direktörü Fulya Vekiloğlu, Yalova Valisi Tuğba Yılmaz, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu ve çok sayıda davetli katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı Radiye Sezer Katırcıoğlu, "Terörün ve savaşın kıskacında inleyen, pek çok ülkede, yüz binlerce çocuk, kadın, genç ve yaşlı hayatını kaybetmekte, sahillere bebek ve kadın bedenleri vurmakta, hayatta kalanlar ise açlık, salgın hastalıklar, sefalet ve cehaletle boğuşmaktadır. Savaşın ve terörün, en büyük mağduru da, takdir edersiniz ki, kadınlar ve çocuklar. Batı, bu insanlık dramlarını izlemekle yetinirken Türkiye seferber olmuş adeta taşın altına elini koymuştur. Terörün kaynağını ayırt etmeksizin, hepsini reddederek mücadele eden Türkiyemiz, bölgenin yükselen gücü ve umudu olmaya devam edecektir. Hal böyleyken gelecek nesillerin huzuru, refahı ve güvenliği, büyük ölçüde ve özellikle biz kadınların, Türk kadın parlamenterlerin atacağı adımlarla, alacağı tedbirlerle şekillenecektir" dedi.
Katırcıoğlu, "Dönüşümün ve demokrasinin, en büyük teminatı ise milli iradedir"
15 Temmuz darbe girişiminde kadının rolüne dikkat çeken Katırcıoğlu, "Tarihi ve manevi dinamiklerle beslenen, adalet temelinde kalkınmayı hedef edinmiş Yeni Türkiye’de, kadınlarımız, toplumsal değişimin ve dönüşümün en önemli mimarlarıdır. Dönüşümün ve demokrasinin, en büyük teminatı ise milli iradedir. Bu gerçeği, 15 Temmuz’da, milli iradeyi hiçe sayarak, parlamentoyu ve Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ni bombalayacak kadar, gözleri dönmüş, kendi halkının üzerine tanklarla, F-16larla ateş açan canilere karşı,dimdik duran kadınlarımızın özverisinde ve cesaretinde gördük" diye konuştu.
"Türkiye’de kadınlara yönelik yapılan yatırımlar Avrupa’dan daha geride değildir"
Türkiye’deki kadın hayatının Avrupa’dan geri kalmadığını belirten Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, "Kadın, hayatın her alanında olması gerekiyor. Bunu yaparken de hiçbir ayrımcılığa mağruz kalmasın. Bu noktada mevzuatımız Avrupa’dan daha geride değil. Son 14 yılda kadınlara yönelik yapılan düzenlemeler devrim niteliğindedir. Şu anda kadın, erkek fırsat eşitsizliği noktasında Türkiye’nin mevzuatı Avrupa’dan geride değildir" ifadelerini kullandı.
"Atatürk döneminin ardından kadının toplumun merkezine taşınmasında en fazla gayreti gösteren lider Recep Tayyip Erdoğan’dır"
Osmanlı döneminde kadınların hayatın merkezinden uzaklaştığını belirten Bakan Işık, "Osmanlının gerileme döneminde özellikle kadın, toplumun merkezinden dışarıya doğru itilmeye başlandı. Bunun pek çok sebebi olabilir. Gazi Mustafa Atatürk’ün kadınlarımıza seçme ve seçilme hakkını vermesiyle başlayan süreçte kadın adım adım toplumun merkezinde rol almaya başladı. Atatürk döneminin ardından kadının toplumun merkezine taşınmasında en fazla gayreti gösteren liderinde Recep Tayyip Erdoğan olduğunu ifade etmek zorundayız" diye konuştu.
"Anadolu’daki pek çok yavrumuzun öncelikle eğitim almasını ve daha sonra hayatın merkezinde olmasıyla ilgili çok önemli adımlar attık"
Haydi Kızlar Okula kampanyasının Türkiye’deki etkilerini belirten Bakan Işık, "Haydi Kızlar Okula ’kampanyasıyla Anadolu’daki pek çok yavrumuzun öncelikle eğitim almasını ve daha sonra hayatın merkezinde olmasıyla ilgili çok önemli adımlar attık. O yüzdendir ki kızlarımızın okula gitme oranında her geçen gün artış gösteren bir ivmeye sahip olduk. Türkiye bu alandaki sorun alanlarından birinde güçlü mücadele etti ve başarılı oldu. Bu projeyi yaparken de kadına karşı her türlü ayrımcılığa karşıda mücadele ettik" açıklamasını yaptı.
"TSK’ya bağlı iş yerlerinde çalışan ve muvazzaf asker olmayan tüm kadınlarımızla ilgili başörtü yasağını kaldırdık"
Başörtü yasağının TSK bağlı iş yerlerinden kalktığını belirten Bakan Işık, "Bir dönem Türkiye’de çok saçma olan bir başörtü yasağı vardı. İsteyen kadın istediği gibi giyinir, buna hiç kimsenin müdahalesi olmamalıdır, olamaz da. Ama bunu savunanların başörtüsünden dolayı mağdur olan insanların haklarını savunmaması da büyük bir tezatlıktır. Milli Savunma Bakanlığı olarak biz TSK’ya bağlı iş yerlerinde çalışan muvazzaf asker olmayan tüm kadınlarımızla ilgili bu yasağı da kaldırdık" diye konuştu.
Kadınlara yönelik hassas olunması gereken unsurlara dikkat çeken Bakan Işık, "İki noktada hassas olmamız gerektiğine inanıyorum. Birincisi kadınlara yönelik farkındalık eğitimidir. Farkındalık eğitimleri ile kadınların toplumda etkin rol alması, toplumun merkezinde olması ve buna yönelik toplumda var olan anlayışın olumlu bir şekilde artış göstermesi için ciddi bir eğitim çalışmasına ihtiyacımız var. Bunu yaparken de kadına yönelik ayrımcılığın hiçbir türünü çeşitliliğini ayırmadığımızı anlatmamız gerekiyor. İkinci ise kızlarımız ve kadınlarımızın eğitimini hiçbir şekilde ihmal etmemeliyiz. Bu anlamda yapacağımız yatırım aslında geleceğimize yönelik yapacağımız bir yatırımdır" diye konuştu.
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kadın milletvekilleri ve TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK) üyeleri de 12-13 Kasım tarihlerinde Sapanca’da düzenlenen “Lider Kadınlar Çalıştayı”nda buluştu.
Çalıştaya katılan uluslararası ve ulusal uzmanlar; “Kadın lider olmak”, “Lobicilik ve Halkla İlişkilerin önemi”, “İletişimin gücü", “Medya ilişkileri”, “Sosyal medya” gibi konularda sunum yapacak. Çalıştay, Milletvekillerinin hem dayanışma ve ortaklıklarının hem de iletişim ve liderlik imkânlarının geliştirilmesini hedefliyor.
“Lider kadınlar, siyasette etkin kadınlar””
Çalıştayın açılışında konuşma yapan KEFEK Başkanı ve Kocaeli Milletvekili Radiye Sezer Katırcıoğlu şunları söyledi: “Kadına dair problemleri yine kadınların etkin olduğu mekanizmalar marifetiyle çözeceğimize inanıyoruz. Meseleleri içerden görüp kavrayamazsak sonuca gidemeyiz. Kadınların karar verme ve politika yapma mekanizmaları içinde var olması, sorunların çözümünü kolaylaştıracaktır. Birbirimize destek olmak ve dayanışma içinde olmak gibi bir yükümlülüğümüz var. Bu yüzden ‘lider kadınlar’ diyoruz, ‘siyasette etkin kadınlar’ diyoruz…”
“Kadın liderlerin toplumun her kesimindeki kadın ve erkeklere etki etme olanakları vardır”
Açılışta konuşma yapan Birleşmiş Milletler Kadın Birimi Ülke Program Direktörü Fulya Vekiloğlu, kadınların lider konumlarını desteklemek ve bu yolda ilerleyen kadınların hedeflerine ulaşmalarını kolaylaştırmak için uygulanan “Türkiye’de Siyasi Liderlik ve Siyasi Katılımda Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Projesi”nin taşıdığı önemden şu sözlerle bahsetti:
“Projenin nihai hedefi, Türkiye’de siyasi liderlik alanında kadınlarımızın temsilini arttırmak ve güçlendirmektir. Bu çalışma çerçevesinde yasal çerçeveleri ve politikaları geliştireceğiz. Bu temel çalışma alanlarında kaydedilecek ilerlemeler toplumsal cinsiyet eşitsizliklerinin giderilmesi açısından önemli adımlar olacaktır. Örneğin kadın ve erkeğin eşitliğini temin eden hukuksal düzenlemeler ve yasalar, eşitliği savunmak ve sağlamak için önemli bir temeldir. Ancak kadın hakları mücadelesinde hukuksal reformlardan fazlasına ihtiyaç vardır. Toplumda yerleşik olan cinsiyetçi normlar, önyargılar, geleneksel ayrımcı uygulamalar, bu yasaların doğru bir şekilde uygulamasının önündeki önemli engellerdir. Kadin liderlerin toplumun her kesimindeki kadın ve erkeklere etki etme olanakları vardır. Lider kadınların anlamlı bir katılım sergileyebilmeleri için, toplumsal cinsiyet konusunda farkındalık yaratacak stratejik yaklaşımlar, bilgi, teknoloji, iletişim ağları gibi donanımlara sahip olmaları gerekir.”
Lider Kadınlar Çalıştayı, TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK), Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women) ve Parlamentolar Arası Birlik (IPU) ortaklığında yürütülmekte olan “Türkiye’de Siyasi Liderlikte ve Siyasi Katılımda Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Projesi” kapsamında düzenleniyor. Proje Milletvekilleri arasında iş birliğini geliştirerek, Milletvekillerinin toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlama çabalarına ve karar alma mekanizmalarında temsilinin artması yönünde adımlar atılmasına destek olmayı hedefliyor.