Bakan Işık'tan SAÜ'de üretilen proelere destek sözü

Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, “TÜBİTAK 1513&1601 Teknoloji Transfer Ofislerine Yönelik Destekleme Programı” imza töreni kapsamında Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ile bir araya geldi. 

“TÜBİTAK 1513&1601 Teknoloji Transfer Ofislerine Yönelik Destekleme Programı” sözleşme imza töreni, Bakan Işık ve Rektör Elmas’ın katılımıyla gerçekleştirildi. Törende konuşan Işık, salt bilginin tek başına yeterli olmadığını belirterek, bilginin değere dönüştürülmesinin ülkelerin kalkınmasında başat rol oynadığını kaydetti. Işık, bilgiyi hızla değere dönüştüren ve ticarileştiren ülkelerin çağın önde gelen ülkeleri olduğunu ifade ederek, ülke olarak bu yarışa çok geç başladıklarını söyledi.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Yücel Altunbaşak da, törende yaptığı sunumunda, geçen yıl 100 bin lira olarak uygulanan, öğretim üyelerine her bir proje için verilecek destek miktarını, bu yıl 200 bin liraya çıkardıklarını söyledi. Teknoloji Transfer Ofislerinin (TTO) desteklenmesi, Bilim Teknoloji Yüksek Kurulunun 2011/104 sayılı kararı ile planlanmış bu çerçevede TÜBİTAK tarafından 1513 - Teknoloji Transfer Ofisleri Destek Programı oluşturulmuştur.

TÜBİTAK tarafından oluşturulan 1513 - Teknoloji Transfer Ofisleri Destek Programı ile üniversite ve sanayicilere hizmet verilmesi için kurulan TTO’lar geri ödemesiz (hibe) olarak desteklenmektedir. 2012 ve 2013 yıllarında toplam 20 Üniversiteye ait TTO, destek kapsamına alınmış olup, 2014 yılında bin 513 programı kapsamında açılan Çağrının yanında, TTO faaliyetlerine hazırlık niteliğinde olan bir Çağrı da 1601 Programı kapsamında açılmıştır. TÜBİTAK’ta gerçekleştirilen törende Rektör Elmas ile bir araya gelen Bakan Fikri Işık yaptıkları özel görüşmede, üniversitedeki bütün bölümlerin ve öğretim elemanlarının proje konusunda destekleneceğini ifade etti.

İmza töreni hakkında bilgi veren Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’tan destek sözü aldıklarını belirterek üniversite bünyesinde yer alan ADAPTTO -Teknoloji Transfer Ofisi ve çalışmaları hakkında bilgi verdi. Rektör Elmas, “Üniversitemiz bünyesindeki Teknoloji Transfer Ofisimizi 2013 yılında kurup hayata geçirdik. Amacımız, üniversitenin, bilim, teknoloji transferi ve yenilikçilik birikimini merkezi bir yapı çerçevesinde toplayarak; bilgiyi, yeni ve rekabetçi ürünlere veya süreçlere dönüştürmeyi, katma değer oluşturmayı, sanayiye aktarmayı ve lisanslanabilir patent sayısını artırarak ticarileştirmektir. Bu dönemde kabul edilen proje sayısını artırmayı hedeflediğimizi her fırsatta dile getirmeye devam ediyoruz. Dolayısıyla ‘Benim bir fikrim var’ diyen öğretim elemanlarımıza, projelendirme konusunda her türlü destek ve eğitimleri veriyoruz. Bununla birlikte, üniversite olarak Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Fikri Işık’tan ayrıca destek sözü aldık" ifadelerini kullandı.

Rektör Elmas verdiği bilgide, ADAPTTO’nun, yapılan faaliyetlerle teknoloji transferini bireysel, kurumsal, bölgesel, ulusal ve uluslararası düzeyde sağlamayı amaçladığını, bilgi birikiminin zenginleşmesini, teknoloji geliştirme yeteneğinin pekişmesini, teknoloji geliştirme ve inovasyon kültürünü oluşturarak, ülkenin rekabet gücünü uluslararası alanda artırmada katkı sağlamak üzere hareket ettiğini de sözlerine ekledi. Alınan bilgiye göre, 1513 Çağrısına 11 Üniversite, 1601 TTO Çağrısına ise 20 Üniversite adına başvuruda bulunulmuştur. 1513 çağrısı 5+5 yıl olmak üzere toplam 10 yıllık bir destek öngörmektedir. Proje bütçesi yıllık 1 milyon 250 Bin TL’dir. İlk 5 yıl bu bütçenin %80, ikinci 5 yıl ise yüze 60\'ı TÜBİTAK tarafından karşılanacaktır.

Bununla birlikte, 1601 çağrısı bir tür TTO çıraklık eğitimi olup 2 yıllık süreyi öngörmekte ve toplam proje bütçesi 1 milyon TL olup bunun yüzde 80\'i TÜBİTAK tarafından karşılanmaktadır. 2014 yılında aralarında Sakarya Üniversitesi\'nin de bulunduğu 5 üniversiteye 1513 desteği, 9 üniversiteye de 1601 desteği verilmesi uygun bulunmuştu. 1513 ve 1601 desteği alan bu 14 üniversite Sakarya Üniversitesi (1513), TOBB ETÜ (1513), Ankara Üniversitesi (1513), Atılım Üniversitesi (1513), Çankaya Üniversitesi (1513), Akdeniz Üniversitesi, Fırat Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi, Kadir Has Üniversitesi, Mersin Üniversitesi, Okan Üniversitesi, Osmangazi Üniversitesi, Pamukkale Üniversitesi ve Trakya Üniversitesi olarak sıralanmaktadır.
Bakan Işık'tan SAÜ'de üretilen proelere destek sözü
Bakan Işık'tan SAÜ'de üretilen proelere destek sözü
Bakan Işık'tan SAÜ'de üretilen proelere destek sözü
Bakan Işık'tan SAÜ'de üretilen proelere destek sözü
9 yıl önce
Danışmanlık, Belgelendirme, İşletme Destek Danışmanlık, Belgelendirme, İşletme Destek
Üretim destek
sakarya beyaz ısık