Bakan İslam, Gölcük'te konuştu

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, "Türkiye\'de, şiddet mağduru kadınların korunması ve desteklenmesine yönelik mekanizmaların başında kadın konukevleri gelmektedir" dedi.

Bakan İslam, Gölcük\'te Ford Otosan Fabrikası\'nda düzenlenen "Şiddet Mağduru Kadınlara Yönelik Korumanın Artırılması Projesi" araç teslim töreninde yaptığı konuşmada, şiddetin kuşaktan kuşağa aktarılmasının toplumda bir şiddet eğilimi oluşmasını beraberinde getirdiğini söyledi.

Bakanlığın, kadına yönelik şiddetin kabul edilemez olduğuna dair inançla, çalışmalarını kararlılıkla sürdürdüğünü aktaran İslam,
kadına yönelik şiddetle mücadelenin başarıya ulaşmasının ancak disiplinler arası bir yaklaşımla ve çok taraflılık anlayışıyla mümkün olabileceğini kaydetti.

"Kolluk, adalet, sağlık, sosyal hizmet gibi birçok alanın; kamu kurumları, sivil toplum, medya ve özel sektör gibi birçok tarafın, bütüncül yaklaşım içerisinde uzun soluklu ve kararlı mücadelesine ihtiyaç vardır" diyen İslam, son yıllarda yapılan düzenlemelerle, başta Anayasa olmak üzere yasalarda kadın-erkek eşitliği ilkesinin daha da güçlendirildiğini, Medeni Kanun, İş Kanunu ve Türk Ceza Kanunu gibi temel kanunlarda yapılan eşitlikçi reformlarla, Türkiye\'de tüm mevzuatın, kadın erkek eşitliği ilkesini gözeten ve kadına yönelik şiddete sıfır tolerans tanıyan bir yapıya kavuşturulduğunu dile getirdi.

Bakan İslam, 1 Ağustos 2014 tarihinde yürürlüğe giren İstanbul Sözleşmesi ile kadına yönelik şiddetinin "politika oluşturma, önleme,  kovuşturma ve cezalandırma\'\' olmak üzere dört boyutuyla ele alındığını, sözleşmenin kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddetin önlenmesi konusunda taraf devletlere geniş kapsamlı sorumluluklar getirdiğini kaydetti.

Kadın konukevleri

Türkiye\'de, şiddet mağduru kadınların korunması ve desteklenmesine yönelik mekanizmaların başında kadın konukevlerinin geldiğini belirten İslam, şöyle devam etti:

"Kadın konukevleri, şiddete uğrayan veya risk altındaki kadınların varsa beraberlerindeki çocukları ile birlikte, geçici süre ile barınma ihtiyacını karşılamak üzere hizmete açılmaktadır. 2014 Yılı Ağustos ayı itibariyle; Bakanlığımıza bağlı 93 kadın konukevi, 2 bin 522 kapasite, yerel yönetimlere bağlı 33 kadın konukevi, 769 kapasite, sivil toplum kuruluşlarına bağlı 3 kadın konukevi 36 kapasite olmak üzere toplam 129 kadın konukevi,  3 bin 327 kapasite ile hizmet vermektedir. Kadın Konukevlerinden, 2014 yılı Ocak Ağustos arasında 7 bin 85 kadın ve beraberindeki 3 bin 270 çocuk olmak üzere toplam 10 bin 355 kişi yararlanmıştır."

Kadına yönelik şiddetle mücadelede ilerleme sağlanabilmesinde yasal düzenlemeler ve kurumsal mekanizmalar kadar konuya ilişkin bilinç ve duyarlılığın artırılması, toplumsal farkındalık sağlanmasının önemli olduğuna değinen İslam, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile diğer bakanlıklar arasında "Eğitim Protokolleri" imzalandığını dile getirdi.

Aile İçi Şiddetle Mücadele Projesi

Bakan İslam, hizmet standartlarının arttırılması ve verilen eğitimlerin işbirliği yapılan kurumlarda kalıcı olmasını sağlamak amacıyla 10 milyon avro bütçeli "Aile İçi Şiddetle Mücadele" Projesini uygulamaya başlattıklarına işaret ederek, "Aile İçi Şiddetle Mücadele İçin Kadın Konukevleri Projesi\' kapsamında başta kurumsal hizmet birimlerimizin kapasitelerinin artırılması olmak üzere şiddet mağduru kadınlara sağlanacak destek hizmetlerinin geliştirilmesi yoluyla, 26 İlimizde kadına yönelik şiddetle mücadele çalışmalarının güçlendirilmesi hedeflenmektedir" diye konuştu.

İslam, 2008 yılında ilki gerçekleştirilen "Türkiye\'de Kadına Yönelik Aile İçi Şiddet Araştırması"nın 2014 yılında tekrarlandığını, Kasım 2014 itibariyle sonuçları kamuoyu ile paylaşacaklarını ifade ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"135 minibüs Avrupa Birliği desteği ile gerçekleştirdiğimiz yaklaşık 3 milyon Avro bütçeli \'Şiddete Maruz Kalan Kadınlar İçin Koruyucu Önlemlerin Geliştirilmesi Projesi\' kapsamında satın alınmıştır. Bu proje ile sayısını ve kapasitesini artırdığımız kadın hizmet birimlerimizden yararlanan kadınlarımızın hizmete daha etkin erişimlerinin sağlanması hedeflenmektedir. Bakanlığımıza bağlı 77 ildeki kadın konukevlerine ve şiddet önleme ve izleme merkezlerine 135 adet minibüs tedarik edilmiştir. Bugün burada 77 ili temsilen İstanbul, Bursa, Bolu, Düzce, Yalova, Kocaeli ve  Sakarya olmak üzere 7 İl Müdürümüze 25 adet aracın teslimatını yapmaktan mutluluk duyuyoruz."

İslam, yaptıkları proje ve hizmetlerle artık Türkiye\'de kadına yönelik şiddetin son bulması için mücadele ettiklerini, kadın sığınma evlerinin kapatıldığı ve şiddetin olmadığı bir ülke için çalıştıklarını söyledi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, projede emeği geçen Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonuna, Merkezi Finans ve İhale Birimine, Bakanlık personeli ile Ford Otosan ve Ram Dış Ticaret çalışanlarına ayrıca araç teslim programı organizasyonuna ev sahipliği yapan Kocaeli Valiliğine teşekkür etti.

Konuşmaların ardından, Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Koç, Bakan İslam\'a teşekkür plaketi verdi.

Fabrikanın anı defterini imzalayan İslam, Ali Koç, AB Delegasyon Başkan Yardımcısı Bela Szombati, TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı Azize Sibel Gönül, Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, Kocaeli Valisi Ercan Topaca, Sakarya Valisi Hüseyin Avni Coş, Kocaeli ve Sakarya milletvekilleri, Aile ve Sosyal Politikalar il müdürlerine ilk etapta tahsis edilen 25 minibüsün anahtarlarını teslim etti.
10 yıl önce
Gölcük sondajcıları
Yorumlar
[İlk yorum yapan siz olun]
72ad127498cfd93e0a42d13636be20d6@