Bakın hangi yapılar depreme daha dayanıklı çıktı

Sakarya Üniversitesi'nde yapılan bir çalışma yüzeye yakın yumuşak zeminler üzerinde yapılan betonarme yapıların bodrumlu yapılması halinde deprem davranışlarının olumlu etkilediği bir kez daha ortaya kondu. 

1999 Marmara depremi sonrasında yapılan incelemelerde deprem hasarlarının alüvyon zeminler üzerinde bulunan yapılarda yoğunlaştığı görülmüştü. Fakat bu hasarların başlıca sebebinin alüvyonlu zemin yapısından ziyade betonarme yapıların temel tasarımı ile ilişkili olduğu belirlenmişti. Özellikle Adapazarı ve çevresinde yapılan gözlemlerde bodrum katlı yapıların deprem açısından çok daha iyi bir davranış sergilediği gözlemlenmişti.

Bu doğrultuda Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Fen Bilimleri Enstitüsü İnşaat Mühendisliği Yapı Bilim Dalı'nda yapılan yüksek lisans çalışmasında, yüzeye yakın yumuşak zeminlerde yapılan betonarme binaların deprem davranışına bodrum kat etkisi incelendi.

Bu çalışmada yüzeye yakın yumuşak zeminler üzerinde yapılan betonarme binaların bodrum katlı veya bodrum katsız olarak yapılmalarının deprem davranışı üzerindeki etkileri araştırıldı. Bu amaçla yapı-zemin modelleri oluşturuldu ve bu yapı modellerinin zaman tanım alanındaki dinamik analizleri yapıldı. Yapılan çalışma yüzeye yakın yumuşak zeminler üzerinde yapılan betonarme yapıların bodrumlu yapılması halinde deprem davranışlarının olumlu etkilendiği ve deprem hasarlarının azaldığını gösterdi.

Çalışmanın sonuç raporunda yumuşak zeminlerde inşaa edilen özellikle çok katlı yapıların bodrum katlı yapılabileceği belirtildi. Ayrıca yürürlükte olan yönetmelikte zemin şartlarının olumsuzluğuna karşı alınabilecek tedbirler yeterince vurgulanmadığı kaydedilerek yönetmeliğin güncellenmesi gerektiği kaydedildi.

Sakarya İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Hüsnü Gürpınar ise toprak altı zeminlerin depreme karşı daha güvenli olduğunu söyledi. Bunun Marmara Depremi'nde hem deneysel hem de teorik olarak gözlemlendiğini anlatan Gürpınar; "Toprak altı zeminlerin depreme karşı dayanıklı olduğunu Marmara Depremi'nde görmüştük. Toprak altı zeminler depremde diğer yapılara göre daha güvenli. Daha önce proje kontrollerini biz yapıyorduk. Eskiden kontrolleri yaparken bodruma değil gömme derinliğine zorluyorduk. Ancak şimdi proje kontrollerini biz yapmıyoruz. Bu konuda Antalya ve Afyon'daki belediyeler proje kontrollerini odalara yaptırıyor. Projelere odanın kontrollünün ardından onay veriyor. Bodrumlu yapıların maliyeti yüksek. Ancak depremde diğer yapılara göre daha güvenli. Belediyeler bu işe dikkat etmiyor. Zorlama getiremez. En azından temellerin gömme derinlikleri arttırılabilir" dedi.
Bakın hangi yapılar depreme daha dayanıklı çıktı
8 yıl önce
Hazır Çelik Ev, Hazır Ahşap Ev ve Prefabrik YapılarHazır Çelik Ev, Hazır Ahşap Ev ve Prefabrik Yapılar
Prefabrik yapılar
adapazarı çelik yapılar