Balın parmak izi çıkarılacak

 Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği ile Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi tarafından hazırlanan proje kapsamında monofloral balların parmak izi belirlenerek kimyasal içerikleriyle tıbbı aktiviteleri araştırılacak.

Türkiye Arı Yetiştiriciliği Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin, yaptığı açıklamada, Türkiye'de üretilen balı kimliklendirme çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti.

Kestane, geven, ayçiçeği, pamuk ve narenciye balının kimliklerinin çıkarıldığını ifade eden Şahin, sahte balın üreticinin rekabet gücünü kırdığına işaret etti. 

Sahte balla mücadele konusunda büyük firmaların kendilerine destek vermesi gerektiğini belirten Şahin, "Bu konuda Türkiye Arıcılar Birliği'nin 2 projesi var. Birincisi sözleşmeli arıcılık modelleri, diğeri de Türk ballarının kimliklendirilmesi. Bu projenin 1,5 milyon lira bütçesi var. Bu bütçeyle biz 3 yıl sonunda ticarete konu olan kestane, geven, ayçiçeği, pamuk ve narenciye balımızın kimliklerini çıkarıyoruz. Bu kimlikler çıkarılınca artık Türkiye'deki bu ballar da devletimiz tarafından kodekse girmesi lazım. Kodekse girdikten sonra Türkiye'deki bal arzı rahatlayacaktır." şeklinde konuştu.

Türkiye'deki bal üretiminin istatistiklere göre yıllık 103 bin ton olduğunu ancak bunun daha fazlasının üretildiğini kaydeden Şahin, Türkiye'nin bal ihtiyacının bulunmadığını, 11 bin 800 bitki florasının olduğu bir yerde bal ithal edilemeyeceğini aktardı.

Muğla'da uygulanan proje kapsamında balların kimlikleri, kaliteleri, kimyasal içerikleri ve tıbbi etkileri araştırılarak parmak izlerinin belirleneceği bilgisi veren Şahin, şöyle devam etti:

"Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi tarafından hazırlanan proje kapsamında monofloral balların parmak izleri belirlenerek kimyasal içerikleriyle tıbbi aktiviteleri araştırılacak. Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü'nün (TAGEM) kabul ettiği projeye Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 2 milyon 428 bin liralık hibe desteği verdi. Muğla Sıtkı Koçman, Uludağ, Kayseri Erciyes ve Ege üniversitelerinden akademisyenler, Bursa Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Konya Gıda Kontrol Laboratuvar Merkezi ile Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü'nden görevli 38 kişilik ekip çalışma yürütecek. 3 yıl sürecek çalışmalar kapsamında, her bir yıla ait kestane, ayçiçeği, geven, narenciye ve pamuk ballarının kimlikleri, kaliteleri, kimyasal içerikleri ve tıbbi etkileri araştırılacak."

- Üreteciler bal göndermeye başladı

Sakarya Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Ör, yaptığı açıklamada, projede hedeflenen çalışmalar tamamlandığında, balın parmak izinin çıkarılacağını söyledi.

Çalışmaların, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Türkiye Arıcılar Merkez Birliği ve üniversitelerle "Balın Parmak İzi" isimli proje adı altında yapıldığı bilgisini veren Ör, "Proje çalışması sonucunda balın parmak izi çıkarılacak. Sakarya ve 9 ilçesi üç yıl sürecek bu projeye dahil edildi. Üreticilerimizden topladığımız 6 kilogram balı üniversitelere gönderiyoruz. Proje kapsamında 3 yıl bal göndermeye devam edeceğiz. 3 yıl sonunda yapılan çalışmalar sonucunda balın iletkenliği, değeri yani her şeyi incelenecek ve sonuçta balın parmak izi çıkacak. Bu Türkiye'de ve dünyada çok değerli bir proje." diye konuştu.

Sakaryalı arı yetiştiricisi ve bal üreticisi Savaş Aydoğan da üreticiler olarak balın parmak izinin çıkarılmasının sevindirici olduğunu belirterek, "Balın parmak izinin çıkartılmasıyla hangi balın hangi yöreye ait olduğu ortaya çıkacaktır ve bal kaçakçılığının da önüne geçilecektir." dedi.

Bal üreticisi Kamil Dilsiz ise proje hayata geçtiğinde kaçak yollarla ülkeye gelen balların kendi ürünlerinin değerini düşürmeyeceğini vurgulayarak, "Her yörenin balı belirlenmiş olacak. Bizler hazırlığımızı sürdürüyoruz. Numune balları birliğimize teslim ederek oradan üniversiteye gönderilecek. Bu proje tabii bizler üreticiler olarak çok memnunuz ve bu projeyi destekliyoruz." ifadelerini kullandı. 
Balın parmak izi çıkarılacak
Balın parmak izi çıkarılacak
7 yıl önce
Parmak izi sistemleri
parmak izi okuyucular