Sakarya’nın su ihtiyacını karşılamak amacıyla inşaatına başlanan Ballıkaya Barajı ile yerlerinden olan Beldibi köyü sakinleri yetkililerden yardım istedi.
Ballıkaya Barajı nedeniyle yerleri istimlak edilen köylüler istimlak bedellerinin çok düşük olduğunu ve verilen paranın yeni bir ev yapmak için yeterli olmadığını söyledi.
Beldibi köyünde kahvehane işleten Saffet Genç, “100 metrekare bir bina için 45 bin TL para veriyorlar. Ben verilen bu para ile sadece inşaat için demirlerini alabilirim. Bu binanın arsasını ve işçiliğini nasıl karşılayacağız” dedi.
Beldibi köyü sakinleri Ballıkaya Barajı Proje Müdürü Tayfur Ercan ile görüşerek tepkilerini dile getirdi. Proje Müdürü Tayfur Ercan’ın konuyu DSİ Bölge Müdürü Abdurrahman Cebeci’ye iletmesi ile Cebeci, köy sakinleri ile görüşmek üzere Beldibi köyüne geldi.
DSİ Bölge Müdürü Abdurrahman Cebeci, yapılan barajın herkes için gerekli olduğunu belirterek şunları söyledi: "Baraj içme suyu için yapılıyor. Ancak sizlerin de mağduriyeti söz konusu. Bunu bizler tespit etmiyoruz. Bunu Mahkeme bilirkişi ile birlikte geliyor ve mahkemenin belirlediği fiyatı bize bildiriyorlar ve bizde DSİ olarak Mahkemenin belirlediği parayı bankaya yatırıyoruz” şeklinde konuştu.
Sadece bir evi olduğunu belirten Recep Küpçü, “Bir evim var başka bir yerim yok gidecek bir yerim yok” diye tepki gösterdi. Köy sakinleri, “Sakarya Milletvekili Hasan Ali Çelik buraya geldi ve sizin mağduriyetlerinizi gidereceğiz dedi. İki haftada bir buraya uğrayacağını söyledi ancak Hasan Ali Çelik ondan sonra buraya hiç uğramadı. Hem söz veriyorlar hem gelmiyorlar” dediler.
Beldibi köyü sakinlerinden Cevat Taşcı da, “Bize bir şey sorulmuyor bizim yerlerimiz biz yokken gelip yazılıp keşif ediliyor. Bizim hiçbir şeyden haberimiz yok. 125 metrekare evimize 50 bin TL veriliyor."
Vatandaşlar DSİ Bölge Müdürü Abdurrahman Cebeci’ye, "Eğer bizim sorunlarımız mağduriyetlerimiz giderilmediği takdirde burada baraj inşaatını yaptırmayacağız" dediler. Köy muhtarının ve azalarının hiçbir sorunları ile ilgilenmediğini dile getiren bir vatandaş, “Köyümüzde muhtarımız ve azalarımız bu sorunla ilgilenmiyor. Muhtara söylediğimizde muhtarın verdiği cevap benim son dönemim ben daha seçime girmeyeceğim cevabını alıyoruz” dedi.
Köy sakinlerinden Metin Sedef de şunları söyledi:
“Beldibi köyü bizim için maddi değerle ölçülecek bir şey değil. Kamu yararı diyorsunuz peki biz vatandaş olarak bu kamu yararı dediğiniz şeyin içerisinde yok muyuz? Hiç kimse bu baraja karşı çıkmıyor. Baraj yapılacağından dolayı 350 metrekare yer üzerinde evi olan yere 50 bin TL para veriliyor peki bu adam 50 bin TL’ye sadece arsayı alabiliyor evi ne olacak nerede yaşayacak bu insanlar. Bir de evlerden eski diye yıpranma payı düşüyorlar. Benim evim eski ama ben içerisinde mutlu bir şekilde yaşıyorum. Bir sıkıntım yok devlete de yük olmuyorum. Bu baraj meselesi yüzünden köylüler birbirleri ile tartışmaya başladı küslük başladı bunu yetkililerin bir an önce gidermesi gerekiyor. Bir de bölge parça parça alınıyor bunu bir bütün halinde alsın ve bizleri de bu sıkıntıdan kurtarsınlar.”
Yetkililerden yardım isteyen Beldibi köyü sakinleri aynı sıkıntıyı 8 köy halkının da yaşadığını belirtti.