Banu Avar, 10 Kasım'da SAÜ'de

Gazeteci, yazar Banu Avar 10 Kasım 2008 tarihinde Sakarya Üniversitesi'nde (SAÜ) “Banu Avarla Sohbet” konulu söyleşiye katılacak.

Büyük önder Atatürk'ün ölümünün 70. yıldönümü nedeniyle SAÜ'de düzenlenecek Atatürk'ü anma etkinliklerine katılacak olan Avar, Kongre ve Kültür Merkezi'nde öğrencilerle söyleşi yapacak.
Londra City Üniversitesinde Yüksek Lisans Yaptı

Gazetecilik hayatına Süreç Dergisi'nde başlayan Avar, 1980'li yıllarda Günaydın, Dünya, Vatan gazetelerinde bir dizi yazılara imza atarak muhabir olarak çalıştı. Londra City Üniversitesi'nde yüksek lisans yaptı. Londra'da BBC Türkçe bölümünde radyoda çalışırken BBC televizyonu belgesel kurslarına katıldı. Ardından TRT Londra muhabirliğine getirildi. TRT'de yayınlanan 32. Gün programının ilk yıllarında Londra muhabirliğini yaptı. Kıbrıs belgeseli, Demirkırat gibi belgesellerde yapımcı ve araştırmacı olarak görev aldı. 1985 yılından beri yapımcı ve yönetmen olarak çalışıyor.

TV 8'in Belgesel Bölümünü Kurdu

1999'da TRT 1 ve TRT 2'de yapımcılığını, yönetmenliğini ve sunuculuğunu üstlendiği Mozaik, Kaleydeskop gibi programları yayınlandı. I. Ceasar, Crimean War, The Great Game ve Troy gibi BBC ve Discovery Channel belgesellerinin Türkiye prodüktörü olarak yer almıştır. 1999'da TV 8'in belgesel bölümünü kurdu, 2004'e kadar belgesel bölümünde yönetmen olarak birçok belgesele imza attı. 2004 yılında TV 8 belgesel bölümü kapandıktan sonra görevinden ayrılarak,
TRT 1'de Sınırlar Arasında isimli haber belgesel programın yapımcı ve yönetmenliğine başladı.

Birçok Kez Eleştirilere Maruz Kaldı

Özellikle Türk Cumhuriyetleri ve üçüncü dünya ülkelerinde yaptığı programlarla dikkati çekti. Vasili Tarlev, Kurmanbek Bakıyev, Rauf Denktaş, Mintimir Şaymiyev, Boris Todiç gibi ünlü siyasilerle röportajlar yaptı. Sınırlar Arasında programıyla anti-emperyalist bir tavır gösteren Avar, programda işlediği konular ve üslubuyla birçok kez eleştirilere maruz kaldı.

İsrail Makamlarının Tepkisini Çekti 

Özellikle İsrail'deki Filistine karşı yapılan duvarın konu olduğu belgesel bazı İsrail makamlarının tepkisini çekti ve programın rutin tekrar yayını kaldırıldı. Banu Avar, 2004-2008 yılları arasında 40 kurumdan çeşitli ödüller ve plaketler almıştır.

'Sınırlar Arasında', 'Avrasyalı Olmak', 'Hangi Avrupa', 'Demokrasi Projeleri' ve 'Böl ve Yut' isimli 5 kitabı bulunmaktadır.
 
<font size="2"><font face="Arial"><strong>Londra City &Uuml;niversitesinde Y&uuml;ksek Lisans Yaptı<br /><br /></strong>Gazetecilik hayatına S&uuml;re&ccedil; Dergisi'nde başlayan Avar, 1980'li yıllarda G&uuml;naydın, D&uuml;nya, Vatan gazetelerinde bir dizi yazılara imza atarak muhabir olarak &ccedil;alıştı. Londra City &Uuml;niversitesi'nde y&uuml;ksek lisans yaptı. Londra'da BBC T&uuml;rk&ccedil;e b&ouml;l&uuml;m&uuml;nde radyoda &ccedil;alışırken BBC televizyonu belgesel kurslarına katıldı. Ardından TRT Londra muhabirliğine getirildi. TRT'de yayınlanan 32. G&uuml;n programının ilk yıllarında Londra muhabirliğini yaptı. Kıbrıs belgeseli, Demirkırat gibi belgesellerde yapımcı ve araştırmacı olarak g&ouml;rev aldı. 1985 yılından beri yapımcı ve y&ouml;netmen olarak &ccedil;alışıyor.<br /><br /><strong>TV 8'in Belgesel B&ouml;l&uuml;m&uuml;n&uuml; Kurdu</strong><br /><br />1999'da TRT 1 ve TRT 2'de yapımcılığını, y&ouml;netmenliğini ve sunuculuğunu &uuml;stlendiği Mozaik, Kaleydeskop gibi programları yayınlandı. <font color="#333399">I. Ceasar, Crimean War, The Great Game ve Troy gibi BBC ve Discovery Channel belgesellerinin T&uuml;rkiye prod&uuml;kt&ouml;r&uuml; olarak yer almıştır. </font>1999'da TV 8'in belgesel b&ouml;l&uuml;m&uuml;n&uuml; kurdu, 2004'e kadar belgesel b&ouml;l&uuml;m&uuml;nde y&ouml;netmen olarak bir&ccedil;ok belgesele imza attı. 2004 yılında TV 8 belgesel b&ouml;l&uuml;m&uuml; kapandıktan sonra g&ouml;revinden ayrılarak, </font></font><font color="#333399"><font face="Arial" size="2">TRT 1'de Sınırlar Arasında isimli haber belgesel programın yapımcı ve y&ouml;netmenliğine başladı.<br /><br /></font><strong><font size="2"><font face="Arial"><font color="#000000">Bir&ccedil;ok Kez Eleştirilere Maruz Kaldı</font><br /><br /></font></font></strong></font><font face="Arial" size="2">&Ouml;zellikle T&uuml;rk Cumhuriyetleri ve &uuml;&ccedil;&uuml;nc&uuml; d&uuml;nya &uuml;lkelerinde yaptığı programlarla dikkati &ccedil;ekti. </font><font size="2"><font face="Arial"><font color="#333399">Vasili Tarlev, Kurmanbek Bakıyev, Rauf Denktaş, Mintimir Şaymiyev, Boris Todi&ccedil; gibi &uuml;nl&uuml; siyasilerle r&ouml;portajlar yaptı. Sınırlar Arasında programıyla anti-emperyalist bir tavır g&ouml;steren Avar, programda işlediği konular ve &uuml;slubuyla bir&ccedil;ok kez eleştirilere maruz kaldı.<br /><br /><strong><font color="#000000">İsrail Makamlarının Tepkisini &Ccedil;ekti</font></strong>&nbsp;<br /></font><br /><font color="#333399">&Ouml;zellikle İsrail'deki Filistine karşı yapılan duvarın konu olduğu belgesel bazı İsrail makamlarının tepkisini &ccedil;ekti ve programın rutin tekrar yayını kaldırıldı.</font> Banu Avar, 2004-2008 yılları arasında 40 kurumdan &ccedil;eşitli &ouml;d&uuml;ller ve plaketler almıştır.<br /><br /><font color="#333399">'Sınırlar Arasında', 'Avrasyalı Olmak', 'Hangi Avrupa', 'Demokrasi Projeleri' ve 'B&ouml;l&nbsp;ve Yut' isimli 5 kitabı bulunmaktadır.</font></font></font>&nbsp;
16 yıl önce