Baro Başkanı'nın doğum evi eleştirisine yanıt geldi

Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği\'nin Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesiyle ilgili açıklaması şöyle;

05 Ocak 2015 tarihinden itibaren bazı yerel ve ulusal internet haber sitelerinde; 6 Ocak tarihi itibariyle de yerel gazetelerde “Baro doğumevi için harekete geçiyor; Sakarya Barosu Çocuk Hastanesi mağdurlarına destek verecek; Baro’dan sert uyarı; 200 yatak yetmez; Yeni Hastane 500 yataklı olmalı; Doğumevi şehrimize yetmiyor” başlıklı haberlere dönüşen Sağlık Hukuku Merkezi imzalı açıklamanın bazı bölümlerinde kamuoyunun yanlış bilgilendirildiği tespit edilmiştir.

“Yetersiz Şartlar” başlıklı bölümde mevcut binanın yetersizliğine dikkat çekildikten sonra “Üstelik bu yetersizlikten ötürü hastalıklar arasında ayrım da yapılamamakta, örneğin soğuk algınlığı geçiren çocukla, bağırsak enfeksiyonu geçiren çocuk aynı odada kalmakta, böylece enfeksiyonu geçen çocuk birkaç gün sonra soğuk algınlığı sebebiyle geri yatmaktadır. Hastane enfeksiyon zinciri yetersiz şartlar ve hijyenik olmayan koşullardan ötürü kırılamamaktadır.” İfadesi hiçbir bilimsel veriye dayanmayan, yorumlanmış gerçek dışı ifadedir. Hastanede oluşan sıkışıklığa rağmen, bir birinden farklı ve bulaşma riski olan hastalıkları taşıyan hastalar aynı odaya yatırılmamıştır.

Sakarya Barosu Sağlık Hukuku Merkezi, açıklamanın “Kaya ve Sağlam’la Görüşme” başlıklı bölümünde ise, Genel Sekreterlikle yapılan geçici ve kalıcı çözümlerle ilgili görüşmenin devamında “Ancak çözüm olan hastanenin yapılması en az 4-5 yılı bulacaktır” ifadesi kullanmıştır.

Bahsi geçen ifade de gerçek dışıdır. İhalesi tamamlanmış yeni bina 4-5 yılda değil, ihale şartnamesine göre en geç 700 günde tamamlanacaktır. Daha erken bitmesi için takipçi olunacaktır.

Aynı bölümün devamında “yeni yapılacak hastane de şimdiki doğumevinin yatak kapasitesi olan 200 yatak kapasitesine sahip olarak planlanmıştır. Bu şartlar altında yeni hastane fiziki şartlar bakımından çok kötü durumda olan doğumevine çözüm olabilecek ise de yoğunluğa ve yaşanan manzaraya engel olamayacaktır” ifadesiyle de yeni binanın 200 yatakla sınırlı olacağı anlatılmıştır. Ancak yeni binada mevcut binanın 2 katından fazla bir büyüklüğe sahip olup, yatak sayısı ihtiyaca göre artırılabilecek niteliktedir.

Sağlık Hukuk Merkezi’nin basın açıklamasıyla birlikte kamuoyunda ve özellikle hastanemizden hizmet almak isteyen vatandaşlarımızda oluşturabileceği olumsuz algının giderilmesi amacıyla kamuoyuna saygıyla duyurulur.

"Sakarya Barosu Çocuk Hastanesi mağdurlarına destek verecek" haberi için tıklayınız

Baro Başkanı'nın doğum evi eleştirisine yanıt geldi
Sakarya Barosu Başkanı Av. Zafer Kazan, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğine cevap verdi.

Kazan, geçtiğimiz günlerde Sakarya Kadın ve Çocuk Hastanesinde yaşanan sorunlara ilişkin yaptıkları açıklamaları “bilimsel verilere dayanmayan, yanlış bir bilgilendirme ve gerçek dışı ifadeler” olarak yorumlayan Genel Sekreter Doç Dr. Hasan Salih Sağlam’a şu yanıtı verdi:

“Sakarya Kadın ve Çocuk hastanesinde uzun süredir var olan sıkıntıların yerel ve ulusal medya tarafından yayınlanan haberlerde yer bulmasıyla gün yüzüne çıkan sorunlar hakkında, Sakarya Barosu Sağlık Hukuku Merkezimiz tarafından bir dizi görüşme ve yerinde araştırma neticesinde 05.01.2015 tarihli yazılı bir basın açıklaması yapılmıştır.

Yapılan açıklamada; iki kişilik odalarda 5-6 çocuğun yatmakta olduğu, yetersizliklerden ötürü hastalıklar arasında ayrım yapılamadığı, soğuk algınlığı geçiren çocukla bağırsak enfeksiyonu geçiren çocuğun aynı odada kaldığı, hastane yatak sayısına göre hasta sayısının çok fazla olduğu ve bu nedenle hastanenin yetersiz kaldığı, bu durumun insan haklarına ve hasta haklarına aykırı bir durum oluşturduğu, hiç kimsenin anayasamızla güvence altına alınmış olan yaşam hakkıyla doğrudan doğruya ilişkili olan standartlar doğrultusunda tedavi görme hakkını bu şekilde almaya mecbur bırakılamayacağı, hasta çocukların özel hastaneye gidecek paraları olmadığından ve gidilebilecek başka devlet hastanesi de bulunmadığından bu şekilde hizmet almak zorunda bırakılamayacağı, geçici çözümler üretmekle birlikte asıl ve kalıcı çözümün en az 500 yataklı yeni bir hastane yapmak olduğu, ancak yapılması planlanan yeni hastanenin 200 yataklı olarak planlandığı, 200 yataklı bir hastanenin ihtiyaç duyulan kapasiteye asla hitap edemeyeceği ve sorunların böylece devam edeceği gerçeği dile getirilmiş ve Sakarya Barosu Sağlık Hukuku Merkezimizin gerektiğinde bizzat mağdur edilen vatandaşlarımızın yanında yer alacağı ve yasal yolların kullanılması hususunda destek olacağı ifade edilmiştir.

Sakarya Barosu Sağlık Hukuku Merkezimizin ciddi bir sorumluluk anlayışı ile yaptığı yerinde tespit araştırma neticesinde ortaya koyduğu çözüm önerileri Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliği tarafından “bilimsel verilere dayanmayan yanlış bir bilgilendirme ve gerçek dışı ifadeler” olarak yorumlanmış ve yalanlanmıştır!

“BARO, SORUMLULUĞUN TAKİPÇİSİ OLACAK”

Bu yalanlamaya karşı ifade etmek isteriz ki, çocuklarımızın karşı karşıya kalacağı her mağduriyette Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliği’nin asli sorumluluğu söz konusu olacak ve Baromuz da bu sorumluluğun takipçisi olacaktır!

“GÖREVİ POLEMİK DEĞİL, ÇÖZÜM ÜRETMEK”

Zira Baromuz Sağlık Hukuku Merkezimizin buz gibi gerçekler karşısında yaptığı tespitler ve çözüm önerilerine karşı Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliğinin vazifesi polemik yapmak değil çözüm üretmektir!

Ulusal ve Yerel basına yansıyan resimler ortada durmakta iken, çocuklarımızın yıllardır çektiği çileler şehirde yaşayan tüm vatandaşlarımız tarafından dile getirilmekte iken, yeni

yapılacak hastanenin 200 yataklı olduğu gerçeği planı projesi ile ortada iken ve bazı m.vekilleri tarafından bizzat dile getirilmiş iken, çocukların hastalık ayrımı yapılmaksızın aynı odalara tıkıştırıldığı gerçeği bizzat yerinde yapılan tespit ile sabit iken sırf karşı çıkmak ve yalanlama yapmak adına anlamsız bir polemik içine girmek hiçbir vatandaşımıza hayrına olmayacaktır!

“LAF YARIŞTIRMANIN KİMSEYE FAYDASI YOK”

Gerçekler tüm çıplaklığıyla orta yerde durmaktadır! Laf yarıştırmanın kimseye faydası yoktur! Sorunlar orada durmakta ve çözüm beklemektedir!

Ayrıca 200 yataklı bir hastane planlayıp daha sonra “yatak sayısı artırılabilir” demek 2 kişilik odalar planlayıp daha sonra bu odalara 2 yatak daha koyarak 4 kişilik odalar haline getirmek demektir. Bunun adına çözüm deniyor ise eğer bize de “buyurun öyle yapınız o zaman” demek düşer!

Ancak bunun bir çözüm olmayacağını tüm vatandaşlarımız görecek ve Sakarya Barosu da bu sorunun takipçisi olmaya devam edecektir. Zira geleceğimizin yarınlarımızın teminatı çocuklarımızın bu şartlara mahkum edilmesini vicdanımız asla kabul etmeyecektir.

“EN AZ 500 YATAKLI OLARAK PLANLANMALI”

Tekrar belirtmek isteriz ki anlamsız laf yarışının kimseye faydası yoktur. Çocuklarımızın maruz kaldığı mağduriyet acil çözümler beklemektedir. Asıl kalıcı çözüm ise yeni yapılacak Hastaneyi en az 500 yataklı olarak planlamak ve henüz temeli atılmamış hastanenin planını projesini buna göre değiştirmektir. Aksi halde yarın tekrar aynı manzaralar veya farklı mağduriyetler ortaya çıktığında “biz demiştik” demenin kimseye faydası olmayacak ve çocuklarımız hastane kapılarında sefil olmaya devam edecektir.

Soruna kalıcı çözüm bulmak amacında olan yetkililere ve tüm halkımıza saygıyla duyurulur.”
Baro Başkanı'nın doğum evi eleştirisine yanıt geldi
9 yıl önce
Aktif doğum pozisyonları
doğum günü
Yorumlar
[İlk yorum yapan siz olun]
7e986a62a6098cd59b3126f4a54fc775@