Baro, Şeker Fabrikası davasına müdahil oldu

Sakarya Valiliği tarafından çevreyi ve havayı kirleten, insanları zehirleyen, yaydığı pis kokular nedeniyle Sakaryalıları canından bezdiren ve bu nedenle üretim faaliyetleri durdurulan Şeker Fabrikası, kararın yürütmesinin durdurulması ve iptali için dava açtı.

Sakarya Barosu açılan bu davanın ardından insanların sağlıklı yaşama hakkını tehdit eden ve şehir halkını isyan ettiren Şeker Fabrikasına karşı Valilik yanında davaya katılma kararı aldı.

BARONUN GÖREVİ

Baroların hukukun üstünlüğü ve insan haklarını korumak ve bu kavramlara işlevsellik kazandırma görevlerinin olduğuna dikkat çeken Sakarya Barosu Başkanı Av. Zafer Kazan, Sakarya Valiliği yanında davaya müdahil olmak için Sakarya 1. İdare Mahkemesine başvuruda bulundu.

Başkan Kazan’ın, Sakarya 1. İdare Mahkemesine hitaben yazdığı dilekçede, Şeker Fabrikasının yapılan tüm uyarılara, hatta aldığı cezalara rağmen şehrin havasını, suyunu ve toprağını zehirlemeye devam ederek insan hayatını hiçe saymaya devam ettiği belirtildi.

KAMU MENFAATİ ADINA

Dilekçede defalarca uyarılmasına rağmen yasaya açıkça aykırı olarak hareket ederek çevre kirliliğine neden olan bu durumu yerinde bir kararla tespit eden Sakarya Valiliği’nin kamu menfaatleri adına işlem yaparak Şeker Fabrikasının üretim faaliyetlerini durdurduğu ifade edildi.

“Yapılan denetimlerde fabrikanın atık sularını arıtmadan doğrudan Çark deresine ve fabrika sahasında tekrar açılmış olan toprak havuzlara boşalttığı tespit edilmiştir. Uygulanan para cezalarına rağmen davacı şirket yasaya göre gerekli önlemleri almadığı gibi İl müdürlüğüne ulaşan şikâyetler giderek artmış ve şehir halkı artık isyan noktasına gelmiştir. Ayrıca fabrikanın çevreye verdiği koku dayanılmaz hadlere çıkarak ve şehir halkı nefes alamaz hale gelmiştir.” şeklinde kaleme alınan dilekçede hiçbir ticari menfaatin insan hayatından önemli olmadığına vurgu yapıldı.

RED TALEBİ

Başkan Kazan tarafından 1. İdare Mahkemesine sunulan dilekçede “Bu itibarla idari işlem üzerindeki yürütmenin durdurulması kararının acilen kaldırılarak yaşam hakkını tehdit eden bu duruma artık bir son verilmesi gerekmektedir.” denilerek Sakarya Valiliğinin insan hayatını ve çevreyi korumayı amaçlayarak yapmış olduğu bu idari işlem aleyhine açılan davanın reddedilmesi talebinde bulunuldu.
Baro, Şeker Fabrikası davasına müdahil oldu
8 yıl önce
Kireç fabrikası
Çit Fabrikası