Baro ve Sapanca Belediyesi arasında gerilim tırmanıyor

Sakarya Barosu, Sapanca Gölü'nün kıyı şeridinin tahrif edildiği iddialarına ilişkin İdare Mahkemesi'nde dava açmaya hazırlanıyor.

Baro Başkanı Zafer Kazan, yaptığı açıklamada, Sapanca Belediyesi'nin gölün doğal yapısını bozan, belediye kamyonları vasıtasıyla yürütülen göle hafriyat dökme eylemini ivedilikle durdurulması taleplerini reddettiğini öne sürdü.

Belediyenin her türlü iznin alındığına yönelik görüş bildirdiğini anlatan Kazan, şunları söyledi; "Bakınız Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü 3.Bölge Müdürlüğü’nün verdiği cevap; “Su baskınlarının önlenmesi amacıyla Sapanca Gölü sahil şeridinin, kıyı kenar çizgisine müdahale edilmeden ve İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü'nden uygun görüş alınması koşulu ile 50-60 cm yükseltilmesinde kuruluşumuzun çalışmaları bakımından bir sakıncası bulunmamaktadır. İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğünden uygun görüş alındı mı? O belli değil. SASKİ de DSİ'de aynı şeyi söylüyor, “kıyı kenar çizgisinin doğallığını bozma.”

Sapanca Belediyesi'nin gölün içine çimento ile duvar ördüğünü ve sahili taş, kumla doldurarak parke taşlar döşeyip yürüyüş yolu yaptığını, doğal kıyı şeridini tamamen yok ettiğini ileri süren Kazan; "Hani doğal sahil şeridi bozulmayacaktı? Tüm kurumlar “doğal sahil şeridini bozma” dediği halde, bu şartla izin verdiği halde, gölün içine çimento ile duvar örerek, bırakınız doğallığı bozmayı, kıyıyı tamamen yok ederek nasıl oluyor da “bize izin verdiler” diyebiliyorsunuz? Size verilen izin çimento ile gölün içine duvar örmek mi? Sahili yürüyüş yolu yapmak ve tamamen yok etmek mi? Sizin bu yazılardan anladığınız izin bu mu? Tüm bunlardan sonra Sapanca Belediyesi'nin başkanı “kimse Sapanca Gölü'nü bizim kadar düşünemez” diyor. Peki, o yüzden mi gölün içine çimento ile duvar ördünüz?" diye konuştu.

SASKİ'nin belediyeyi uyararak kıyı kenar çizgisinde yapılan çalışmaların mevzuata uygun hale getirilmesini istediklerini ancak belediye tarafından isteklerinin dikkate alınmadığı yönünde verdikleri bilgi doğrultusunda savcılığa suç duyurusunda bulunduklarını anlatan Kazan; "Oysa Sapanca Belediyesi baromuza verdiği cevapta gerekli izinleri SASKİ'den aldıklarını söylemektedir. Sapanca Belediyesi kimi yanıltıyor burada? SASKİ ve DSİ “Kıyı Kenar Çizgisine müdahale etmeden” sahili yükseltebilirsin diyor, Sapanca Belediyesi sahili tamamen yok ediyor. SASKİ, “Akçay çakılı kullanarak doğallığını bozmadan kıyıyı yükseltebilirsin” diyor Sapanca Belediyesi önce çimento kullanarak istinat duvar örüyor sonra içini doldurarak sahili sadece yükseltmiyor, yürüyüş yolu yaparak yok ediyor.Sayın başkan, tarafımıza gönderdiğiniz belgelerde dahi bu durum açıkça ortada iken neden kamuoyunu yanlış bilgilendiriyorsunuz? Size verilen iznin dışına çıktığınız ve doğal kıyı kenarı yok ettiğiniz açık değil mi? Eski ve yeni resimlerde her şey açık değil mi? Gidip görülecek değil mi?" dedi.

Dava açılıyor


Konuyla ilgili İdare Mahkemesi'ne dava açacaklarını açıklayan Kazan, şunları kaydetti; "

Eğer bu ülkede zerre kadar hukuk kaldıysa, geleceğimizin nesilleri zerre kadar düşünülüyor ise tabiat harikası dünyanın suyu içilebilir nadir göllerinden biri olan bu Sapanca Gölü korunur. Ve o çimento ile örülen beton duvar Sapanca Gölü kıyısından sökülüp atılır ve sahil doğal haline uygun hale getirilir. Bu aşamada öncelikle derhal İdare Mahkemesi'nde dava açacağız. Sapanca Gölünün doğal sahil şeridini tüm ihtarlara rağmen yok edenler, üstüne üstlük dünyada suyu içilebilir özellikte 2-3 gölden biri olan Sapanca Gölü'nün içine girerek çimento ile istinat duvarı örenler lütfen “kimse Sapanca Gölünü bizim kadar düşünemez” demesin."

Valiliği harekete geçsin

 Sakarya Valiliği'ni ve SASKİ'yi Sapanca Gölü için harekete geçmeye davet eden Kazan, sözlerini şöyle sürdürdü; "Gölün içine çimento ile örülen duvarın yıkılmasını ve sahilin doğal kıyı haline getirilmesini gölü koruması gerekenlerden beklemek bu şehirde yaşayan herkesin hakkıdır. Biz İdari dava açıyoruz ancak bu iş dava sonuna bırakılmasın arzu ediyoruz. Valilik ve SASKİ isterse her açıdan yasaya aykırı olan ve sahili yok eden bu yürüyüş yolunu da gölün içine yapılan istinat duvarını da söker atar ve sahili eski doğal haline getirir."


    

Baro ve Sapanca Belediyesi arasında gerilim tırmanıyor
Baro ve Sapanca Belediyesi arasında gerilim tırmanıyor
Baro ve Sapanca Belediyesi arasında gerilim tırmanıyor
8 yıl önce
Alçak gerilim tesisatı
sapanca sondaj
Yorumlar
[İlk yorum yapan siz olun]
ebf7d614f5719154c5dc7442730fb6ec@