Kanal 24’te canlı yayına katılan Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu HES, Sakarya Park, Sapanca Gölü ve Akçay Barajı ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
Toçoğlu, “Çevreci HES’te enerji üretimimiz başladı. Sakarya Park ile nehri şehrimizle buluşturuyoruz. Sapanca Gölü’nü hassasiyetle koruyor, şehrin geleceği için, cazibesiyle tasarruf sağlayacak Akçay Barajı çalışmasını hayata geçiriyoruz” dedi.
Başkan Toçoğlu Kanal 24\'te
Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu Kanal 24’ta canlı yayına katılarak önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek HES Projesini hayata geçirmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirten Başkan Zeki Toçoğlu, hayata geçirilen çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Tüketimden Üretime
Yıllardır hiçbir işlem yapılmamış Sakarya Nehri’nde önemli çalışmalar yaptıklarını dile getiren Başkan Toçoğlu, “Suyumuzu Sapanca Gölü’nden kullanıyoruz. Gölden depolara oradan da son teknoloji arıtma tesislerimizle şehre su taşırken elektrik enerjisi tüketen pompalarla bu çalışmayı gerçekleştiriyoruz. Büyükşehir Belediyesi olarak yüksek miktarda enerji tüketiyoruz. Sadece içmesuyu arıtma değil atık su arıtma tesislerimizin de tamamında enerjiye dayalı bu işlemler uygulanıyor. 65 milyon kilowatt saat dolaylarında enerji tüketen bir belediyeyiz.” diye konuştu.
Üretim başladı
HES’te enerji üretimin başladığını duyuran Toçoğlu, “ ‘Biz nasıl bir tasarruf geliştirebiliz?’ düşüncesiyle HES çalışması başlattık. Enerji üretmeye de başladık. Tamamen çevreci ve yılda 40 milyon kilowatt saat enerji üreteceğiz. ‘Tükettiğini üret’ mantığına da uygun olarak HES, kendi tükettiğimiz enerjinin neredeyse 3’te 2’sini üretecek. Bu enerji tasarrufu yatırımlarımızın önünü açacak.
Çevreci HES
HES, son teknoloji kullanılarak hayata geçirilmiş bir çalışmadır. Çevre ve diğer canlılara da zarar vermeden enerji üretilmesi dikkate alındı. Sakarya Nehri üzerinde santralden geçtikten sonra su, tekrar nehir yatağına bırakılıyor. Suyun bir kısmı santrale bırakılırken bu tür santrallerde canlıların zarar görmemesi için geçiş yolları yapılıyor. Bu çalışma nehirde bulunan tüm canlılar için alınmış bir tedbirdir. Sakarya Nehri yatağında hiçbir azalma da olmayacağından nehir doğal akışına devam edecek” şeklinde konuştu.
Sakarya Park, nehri şehirle buluşturacak
Sakarya Park çalışması ile ilgili bilgiler veren Başkan Zeki Toçoğlu, “Gelişmiş kentlerde çok yakından şahit oluyoruz. Nehirler şehirlerin içinden geçiyor, rehabilite ediliyor, yatakları düzenleniyor ve şehir, nehirden en etkin şekilde faydalanıyor. Nehirlere olan bakış açımızı değiştirerek, şehrimize olan faydasını göz önünde bulundurarak, yeni bir çalışmayı hayata geçirdik. Sayın Başbakanımızın da Sakarya ziyaretinde bizzat açıkladığı gibi, biz, 2,5 kilometre mesafeli iki köprü arasında düzenleme çalışmalarına başladık. Sakarya Park ile temiz ve çevreci bir iş yapıyoruz. Bu yüzden HES de o bölgede. İlk etap çalışmaları kapsamında 120 bin metrekarelik alan için ihalemiz tamamlandı ve çalışmalarımız başladı. Hedefimiz çevreci santralle salt enerji üretimi değil aynı zamanda santral odaklı bir rekreasyon projesiyle nehrimizi şehir ile bütünleştirmektir.” dedi.
Sapanca Gölü hayati önem taşıyor
Sapanca Gölü ile ilgili hassas olduklarını ve titiz çalışma yaptıklarını belirterek konuşmasını sürdüren Başkan Toçoğlu, “Sapanca Gölü Sakarya’nın tek içme suyu kaynağı. Arzu etmediğimiz sanayi amaçlı bir takım kullanmalar söz konusu. Bu konuda da çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Sapanca Gölü şehrimiz için hayati bir önem taşıyor. Sakarya Büyükşehir Belediyesi olarak Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile birlikte Sapanca Gölü’nün sadece içmesuyu için kullanılması konusunda hassasiyetimizi sürdürüyor ve gerekli çalışmaları yapıyoruz. Kollektörlerimiz tamamlandı ve gölümüzün kirlenmesini önleme çalışmalarımız devam ediyor” şeklinde konuştu.
Akçay Barajı Geliyor
Son olarak Akçay Barajı Projesi’nden bahseden Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, “Sapanca ilçemize yakın Akçay Deresi üzerinde bir baraj çalışması başlattık. İhalesi tamamlandı. Gerekli çalışmalar tamamlandığında hemen inşaatına başlayacağız. Akçay Barajı’nda yılda 40 milyon metreküp su biriktireceğiz. Bu çalışmanın Sakarya’mız için önemi şudur. Biz, şu anda yılda 60 milyon metreküp su kullanıyoruz. Bunu daha önce de belirttiğim gibi elektrik enerjisi ile pompalar vasıtasıyla kullanıyoruz. Akçay Barajımız bittiğinde suyu cazibesiyle şehrimize ulaştıracağız. Sadece alternatif kaynak üretmiyor, enerji tasarrufu da sağlayacak bir kaynak üzerinde çalışıyoruz. Bu çalışmayla önemli bir enerji tasarrufu da sağlayacağız. Akçay Barajı, tasarruf ve şehrimizin susuz kalmaması açısından çok önem verdiğimiz bir çalışmadır.” ifadelerini kullandı.