Posta Gazetesinin yazarı olan Banu Şen ile röportaj yapan Sakarya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem Yüce "Tohumun can bulduğu her karış toprağı bereketli: Sakarya" konulu konuşmasında, tarıma yönelik yatırımın pandemi döneminde oldukça yerinde bir karar olduğuna değindi.
Özellikle Kurtuluş Savaşı esnasında kırılma noktası olan “Sakarya Meydan Muharebesi” ile bilinir Sakarya. Dolayısıyla da birçok tarihi ve kültürel eserleri barındırır. Doğal güzelliklerinin yanında bereketli topraklarında tarım da hayvancılık da gelişmiş. Ekonomisinin bel kemiğini bu ikili güç oluşturuyor. Son yıllarda özellikle endüstriyel kenevir üretiminin gerçekleştiği kentteki tarım projelerini Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce ile konuştuk.
Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce ‘Sakarya Bir Başka’ şiirindeki şu dizilerle anlatıyor bu kadim şehri... Başka söze hacet kalmıyor... “Nereye baksan geçmişten bir anı canlanır gözünde. Bu yüzdendir ki tarihiyle bir başkadır Sakarya. Tohum can bulur, her bir karış bereketlidir. Ekonomiye güç, istihdama katkı, çiftçiye destek olur bu şehir. Deniz ve göllerin mavisi, doğanın uçsuz bucaksız yeşiline karışır Sakarya. Hayalleriyle heyecanıyla hep gençtir bu şehir....”
ENDÜSTRİYEL KENEVİR SANAYİSİNİN MERKEZİ OLACAK
Kenevir dünya üzerinde 50 binden fazla endüstriyel ürünün üretiminde kullanılıyor. Sakarya Büyükşehir Belediyesi de endüstriyel kenevir üreterek yastıktan yağa kadar çeşitli ürünler elde ediyor. İlk kez geçen yıl Alancuma’da atıl durumda bulunan 100 dekarlık alanda endüstriyel kenevir ekimine başlanırken, ikinci sezon da açılıyor. Proje kapsamında Sakarya Nehri kenarındaki Arifiye’de atıl olan 350 dekarlık alanın 220 dekarında da endüstriyel kenevir ekimi yapılmış.
KENEVİRDEN SABUN ÜRETİMİ
Sakarya’nın verimli topraklarının böylece bir karışının dahi atıl durumda olmayacağını söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, endüstriyel kenevir ekiminin ülkenin önünü açacak çok önemli bir proje olduğunu vurgulayarak şunları söylüyor: “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın 2019 yılında Samsun’da yaptığı açıklamadan sonra mucizevi bitki kenevirin üretimine yeniden başlandı.
İlk etapta 19 şehre üretim izni verildi. Sayın Cumhurbaşkanımızın emrinden sonra biz de fizibilite çalışmalarını gerçekleştirdik ve 20’nci şehir olarak kenevir üretimine başladık. Alancuma’daki Uygulamalı Tarım ve Çiftçi Eğitim Merkezi’ni UTÇEM proje alanı olarak belirleyerek toplam 100 dekar kenevir tohumunun ekimini gerçekleştirdik. Sayısız faydası olan ve bir zamanlar dünyanın en önemli üretim bitkilerinden biri olan kenevir gibi mucizevi bir bitkiyi tekrar ürettiğimiz için gurur duyuyoruz.
İlk geçen yıl diktiğimiz ve boyları 4 metreye ulaşan kenevirlerden; yağ, sabun, yastık ve halı ürettik. Bu sonuçların hemen ardından kenevirin üretim alanını genişlettik. Türkiye’de model olacak proje sayesinde Sakarya’da tarım profesyonel bir hale dönüşecek ve gençler de tarıma özenecek.”
TEKSTİLE RADYASYON GEÇİRMEYEN ÜRÜNLER
Üretilen kenevirlerin yakın zamanda tekstil endüstrisinde kullanılacağının altını çizen Başkan Ekrem Yüce, şöyle devam ediyor: “Üretimini gerçekleştirdiğimiz endüstriyel kenevirleri tekstil ürünü haline getirmek için çalışmalarımız sürüyor. Tekstil endüstrisine damga vuracak radyasyon geçirmeyen ürünler üreteceğiz.
Sakarya endüstriyel kenevir sanayisinin merkezi haline gelecek. Sakaryalı tekstilcilerimiz bu konuda bize destek oluyor. İşbirliği içinde üreteceğimiz ürünlerle şehrimizi bir ilkle buluşturmanın haklı gururunu hep birlikte yaşayacağız. Şehrimizin güneyinden kuzeyine, doğusundan batısına kadar hayata geçirdiğimiz projelerimizle Sakarya’yı adeta üretim merkezi haline getirme gayreti içindeyiz.”
ARICILARIN YENİ MARKASI: BAL 54
Sakarya’da tarım ve hayvancılık da öne çıkıyor. Tarıma ve hayvancılığa ayrı önem verdiklerini anlatan Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, “54 Katılımcı Arıcılık” projesiyle arıcılığı yaygınlaştırarak bal üretiminde Türkiye’yi dünya liderliğine taşımayı amaçladıklarını belirterek şöyle konuştu: “Üç etaptan oluşan projenin ilk basamağında 550 Sakaryalı üretici, ileri düzeyde teknik arıcılık bilgisi içeren eğitim programına alındı ve çalışmalara başlandı.
SAKARYA IRKI ARILAR
Şehrin adını taşıyan ‘Sakarya Irkı’ arıları ve kovan sayısını artıracağız. İkinci aşamada, arıların bal üretimi için ihtiyaç duyduğu aroma ve polenleri karşılayabilmek adına üreticilere ait kovanları aromatik bitki cenneti Botanik Cennet Vadisi’ne yerleştirdik. Projenin son etabı, markalaşma ve üretimi pazarlama oldu. Belediyemiz bünyesinde ‘BAL 54’ isimli marka oluşturarak çiftçimizin ürettiği balı tüketiciyle buluşturduk.
Proje kapsamında 22 ton bal, 740 kilogram polen ve propolis üretimi gerçekleştirildi.” Başkan Yüce, “Bal satışlarının yanı sıra et ve süt satışlarına da başladık. Adapazarı başta olmak üzere birçok ilçemizde Bal54, Süt54 ve Et54 noktaları kurduk. Vatandaşlarımızın güven içerisinde ürünlere ulaşmasına vesile oluyoruz. Burada esnafımıza asla rakip değil, destekçiyiz” dedi.
AROMATİK BİTKİLERDEN ÇAY
“Şehrimizin tarımsal kalkınmasında büyük rol oynayacak, geleneksel üretim anlayışını modern teknolojiyle buluşturacak projeleri hayata geçirmeye, tarım potansiyelimizi en iyi şekilde değerlendirmeye devam edeceğiz” diye konuşan Başkan Ekrem Yüce, Büyükşehir Belediyesi bünyesinde kurulan FİDAN A.Ş.’nin çalışmalarına ilişkin şu bilgileri veriyor: “Alım garantili anlaşmalarla üreticimizi ve küçük ölçekli işletmelerimizi modern tedarik zincirine dâhil edeceğiz.
Sakarya Botanik Cennet Vadisi’nde; lavanta, adaçayı, biberiye, kekik, ıhlamur, akasya, defne, gül ve kuşburnu gibi çeşitli türlerde 1 milyon 885 bin 785 adet bitki bulunuyor. Ekim ve dikim zamanları geldikçe bu bitkilere yenileri de ekleniyor. Bu ay içinde 100 dekarlık bir alana stevia (şeker otu), melisa, mentol nanesi dikimi yaptık. Tüm bu bitkileri tıbbi ilaç yapımı, kozmetik sektöründe kullanımı, çay ve içecek olarak değerlendirilmesi, bitki polenlerinden aromatik bal üretilmesini sağlayacağız.
Başta ıhlamur olmak üzere alanda bulunan bitkilerin çayları hazırlanacak. Kuracağımız eğitim merkeziyle Melen’i ‘Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Eğitim Merkezi’ne dönüştüreceğiz. Ayrıca kadın ve gençlerimizin iş hayatında yerlerini almalarını ve ekonomiye destek olmalarını önemsiyoruz. Bu amaçla 18 kadın ve 4 genci sürekli istihdam edecek, toplamda 40 kadının dâhil olacağı projeyi hayata geçiriyoruz. Sapanca Yanık’ta modern bir sera ve satış ofisleri kuruyoruz.”
SALEP BİTKİLERİ TOPRAKLA BULUŞTU
Kenevir ekiminin ardından salep bitkisi ekimini de gerçekleştirdiklerini anlatan Başkan Yüce, nesli tükenmekte olan salep bitkisi üretimini Sakarya’da yaygınlaştırmak için çalışmalara başladıklarını ifade ederek, şunları aktarıyor: “Endüstriyel kenevir ile başlayan serüvenimiz, Osmanlı sarayının içeceği ve dondurma üretiminin en önemli hammaddesi olan salep ile devam ediyor.
Sakaryamıza katma değer katacak tüm tarım faaliyetlerinin şehrimizdeki ilk üretimini gerçekleştirerek, bölge çiftçimize bu konuda gerekli eğitim ve desteği vereceğiz. 230 kilogram salep yumrusunu toprakla buluşturduk. Öncelikle kendi tohumlarımızı elde etmiş olacağız. Bu tohumlar ile tesis ettiğimiz anaçlık alanda salep üretimlerimizi yapacağız. Takip eden yıllarda ise üretilen salep yumrularının projemiz kapsamında kurulacak işleme tesisinde kurutularak toz hale getirilmesini ve pazara sunulmasını hedefliyoruz.
Ayrıca bilinen en eski kültür bitkisi olan safran, en pahalı baharatlar arasında. Safranı da şehrimize tanıtmak amacıyla Alancuma’da 10 bin safran soğanının dikimini gerçekleştirdik. Deneme dikimlerimiz ve araştırmalarımız tamamlanınca şehrimiz için alternatif bir üretim olarak sözleşmeli safran yetiştiriciliğine başlayacağız.”