Sakarya Radyo, Televizyon ve İnternet Yayıncıları Derneği (RATED) Hizmet İçi İletişim Programları’nın 4’üncüsü gerçekleştirildi.
RATED tarafından organize edilen ve 4’üncüsü düzenlenen Hizmet İçi İletişim Programına; Sakarya Cumhuriyet Başsavcısı Lütfi Dursun, Sakarya Cumhuriyet Savcısı Tahsin Yaralı, Marmara Gazeteciler Federasyonu Başkanı Müjdat Çetin konuşmacı olarak katıldı. RATED Başkanı Remzi Adıyaman ve yönetim kurulu üyelerinin de katılım gösterdiği programa basın camiası yoğun ilgi gösterdi. Program Marmara Gazeteciler Federasyonu Başkanı Müjdat Çetin’in açılış konuşması ile başladı. Özgür basın kavramının bazı durumlarda askıda kaldığını belirten Çetin, basında sınır konusunda bilgiler verdi.
Marmara Gazeteciler Federasyonu Başkanı Müjdat Çetin, “Sakarya’da basın bir sektör. Sakarya’da günlük 7 tane gazete çıkıyor, gazeteleri yanı sıra 35 tane site var. Her geçen gün sayılar artıyor. 10 radyomuz var, dergilerimiz var. Sakarya’da medyanın örgütlendiği 4 derneğimiz var. Basında sınır nedir, ne kadardır konusunda adli meseleler, ilan veren, reklam veren meseleler var. Tehditler, şantajlar var. Bu tür sorunlar gazetecileri sınırlıyor. Canınızdan korkarsınız, çoluk çocuğunuza zarar verilmesinden korkarsınız gazeteci bu şekilde sınırlanabilir. Özgür basın kavramı bazen askıda kalabiliyor. Tabiki haberlerimizi kanun ve yasalarımıza uyarak yapmamız gerek” dedi.
“Sakarya basını birçok ilden önde”
Sakarya Cumhuriyet Başsavcısı Lütfi Dursun, gazeteciler ile ilgili haber anılarını paylaştı. Dursun, “Kalabalık bir katılım oldu, bu katılımdan dolayı teşekkür ediyorum. Yapılan haberlerin sorumluluk alınarak hassas davranılarak yazılması gerekiyor. Basının gücü önemli ve görevi topluma doğru bilgileri ulaştırmak. Reyting uğruna farklı haberler yapılmamalı. Haberler yazılırken daha dikkatli olunmalı, öteki türlü sizlere de sıkıntı getirebilir. Doğru haberleri yazmakta fayda var. Sakarya basınının birçok basından önde olduğunu ben gördüm, burada 6 aylık bir süre zarfı içerisinde. Mümkün oldukça doğru haberler yapılmaya çalışılıyor. Mümkün oldukça bazı hususları bizlere sorarak haberler yapılıyor. Bu duyarlılığınızdan ve sorumlu davranışınızdan dolayı siz basın mensuplarına çok teşekkür ediyorum. Ben sizlerden memnunum, bilmenizi isterim. Basın ile ilgili bizim yaptığımız tahkikatlara baktığımız zaman çok fazla değil, 2016 yılında 8 tahkikat başlatmışız. Bunların 4’ü gizliliği ihlal; FETÖ ile ilgili yapılan operasyonlarda alınan veya duyulan bazı haberler yapılmış 4 basın mensubu tarafından. Bunlardan 2’si hakkında dava açılmış diğerleri hakkında takipsizlik kararı verilmiş. 2017 yılında da yaklaşık 11 tane tahkikat başlatılmış. Bunda da gizliliği ihlal noktasında 5 kişi var, diğerleri adil yargılamayı etkileme, basın kanununa muhalefet konularında. Ama bunlarda da ağırlıklı olarak takipsizlik karalı verilmiş. Bu sayıları da göz önünde bulundurduğumuzda gerçekten öndesiniz” diye konuştu.
“Sakarya Bölge Adliye binası İstanbul’un yükünü alacak”
Ferizli’de devam eden cezaevi kampüsünün 2019 yılının sonuna doğru açılacağını belirten Cumhuriyet Başsavcısı Dursun, “Ferizli’de bir cezaevi kampüsümüz devam ediyor. İki kapalı cezaevi, bir açık cezaevi ve sosyal tesisler yapılacak. Yaklaşık 550 dönüm üzerine. 2019’un sonu gibi orası açılacak, hızlı bir şekilde inşaatımız devam ediyor. Bölge Adliyesi’nin binası ile ilgili olarak Bakanlığımız ve Hakimler, Savcılar Kurulumuz ile irtibat halindeyiz. Söylenen bu yılın içerisinde ilk 6 ayında açılacağı düşünülüyor. Şuanda gündemde olan 3 tane istinaf var; Sakarya, Kayseri ve Konya. Ama önceliği Sakarya alıyor. Çünkü İstanbul’un yükünü alıyor, 6 ilin davaları burada çözümlenecek. Buda Sakarya’ya katma değer getirecek. Binaya yönelik çalışmalarımız hızlı bir şekilde devam ediyor. Adliye binamızın yapımı ile ilgili Belediye Meclislerinden bütün kararlar geçerek kesinleşti. Biz Bakanlığımız ile görüşerek gerekli toplantılarımızı yaptık şuanda taslak projesi çiziliyor. Bu yıl muhtemelen bu proje işi biter, önümüzdeki sene de yatırıma alınır diye düşünüyoruz. Valiliğin yanındaki 30 yeni dönüm bize tahsis edilmiştir, oraya da yeni bir adliye yapılacak. Ona yönelikte çalışmalarımız devam ediyor” şeklinde konuştu.
“6 ilin otopsileri Sakarya’da yapılacak”
Sakarya’da Adli Tıp Şube Müdürlüğü olması için çalışmaların sürdüğünü söylen Dursun, bu çalışmaların tamamlanmasının ardından civar 6 ilin otopsilerinin Sakarya’da yapılacağını belirterek, “Sakarya ve ilçelerinin adli vakalarına ait cenazelerin otopsisinin burada yapılması için 5 Eylül’den itibaren burada başladık. Yaklaşık 60 tane cenaze İstanbul’a gitmemiş oldu, burada yapıldı. İstanbul Adli Tıp’ta ki yoğunluk dolayısıyla birkaç gün beklemeler cenaze yakınlarına 2’nci bir acıyı yaşatabiliyordu. Bunların önüne geçmek adına Sakarya ve ilçelerinde meydana gelen adli olayların otopsilerini artık burada yapıyoruz. Adli Tıp Şube Müdürlüğü olması içinde çalışmalarımız devam ediyor, 2 tane bina tahsis edildi bize belediye tarafından. O binaların tadilatına başlayacağız yakın bir zamanda. Böylece yine 6 ilin otopsileri Sakarya’da olacak binalar yapılınca. Bu yıl içerisinde onu faaliyete geçirmeyi düşünüyoruz. Ona göre uzmanların sayısı artırılacak; Düzce, Bilecik, Karabük, Kocaeli, Zonguldak gibi civar illerin otopsileri burada olacak. Buda yine Sakarya’yı yine merkez il konumuna getirecek durumda. Hem isnaf, hem adli tıp Sakarya’yı merkez il konumuna getirerek daha da hareketlendirecek diye düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.