Bayram namazı nasıl kılınır?

Diyanet İşleri Başkanlığı, bu yıl Kovid-19 tedbirleri kapsamında maske, mesafe ve hijyen koşulları sağlanarak camilerde bayram namazı kılınabileceğini açıkladı. Sakarya'da bayram namazı 06.17'de kılınacak.

Diyanet İşleri Başkanlığının ramazana özel sitesinde yer alan duyuruya göre, bayram namazı Sakarya'da 06.17'de kılınacak.

Öte yandan bayram namazı nasıl kılınır sorusu bayram öncesi günlerde en çok merak edilen ve araştırılan konudur. Her sene sadece iki defa bayram namazı kılınır, Ramazan ve Kurban Bayramı. İki rekat olan Bayram namazı cemaatle kılınır. Bayram namazlarında ezan okunmaz, ikamet getirilmez. Diğer namazlardan farklı olarak bayram namazlarının birinci rek'atında üç, ikinci rek'atında da üç kere olmak üzere fazladan altı tekbir alınır. Bunlara “Zevaid” tekbirleri denir. İşte bayram namazı nasıl kılınır sorusunun cevabı…

BAYRAM NAMAZI NASIL KILINIR?

Bayram Namazının Birinci Rek'atı:

1) Cemaat düzgün sıralar halinde imamın arkasında yer alır ve “Niyet ettim Allah rızası için Ramazan yada Kurban Bayramı namazını kılmaya, uydum imama” diye niyet eder.

2) imam “Allahu Ekber” deyip ellerini yukarıya kaldırınca. Cemaat de “Allahu Ekber” diyerek ellerini yukarıya kaldırıp göbeği altına bağlar.

3) Hem imam, hem de cemaat gizlice “Sübhaneke”yi okur. Bundan sonra üç kere tekbir alınır. Tekbirlerin alınışı şöyledir:

Birinci Tekbir: imam yüksek sesle, cemaat da onun peşinden gizlice “Allahu Ekber” diyerek (iftitah tekbirinde oldugu gibi) ellerini yukarıya kaldırıp sonra aşağıya salıverirler. Burada kısa bir süre durulur.

ikinci Tekbir: ikinci defa “Allahu Ekber” denilerek eller yukarıya kaldırılıp yine aşağıya salıverilir ve burada da birincide oldugu kadar durulur.

Üçüncü Tekbir: Sonra yine “Allahu Ekber” denilerek eller yukarıya kaldırılır ve aşağıya salıverilmeden bağlanır.

4) Bundan sonra imam, gizlice “Euzü Besmele”, açıktan Fatiha ve bir sure okur .(Cemaat bir şey okumaz, imamı dinler)

5) Rüku ve secdeler yapılarak ayağa (ikinci rek'ata) kalkılır ve eller bağlanır.

Bayram Namazının İkinci Rek'atı:

6) imam gizlice Besmele, açıktan da Fatiha ve bir sure okur. Sure bitince imam yüksek sesle, cemaat da içinden

(birinci rek'atta oldugu gibi) üç kere daha tekbir alır, üçüncü tekbirden sonra eller bağlanmadan, dördüncü tekbir ile rükua varılır,.sonra da secdeler yapılarak oturulur.

7) Oturuşta. İmam ve cemaat, Ettehiyyatü. Allahumme salli, Allahumme barik ve Rabbena atina… duasını okuyarak önce sağa, sonra sola selam verip namazı bitirirler. Namazdan sonra hutbe okunur.

Bayram namazının kılınışının akıllarda yer alması için “İki salla bir bağla, üç salla bir yat” şeklinde bir tekerleme yapılmıştır.

3 yıl önce
Bayram kutlamaları
elektrik motorları nasıl çalışır
Yorumlar
[İlk yorum yapan siz olun]
1a9299ae1289af7ba446737ee176aa7d@