Bayramda Sağlığınızı Kurban Etmeyin!

Keyifle kutlayacağımız Kurban Bayramı'nda, beslenmemize göstereceğimiz özenle, sağlığımızdan olmadan güzel bir bayram geçirmemiz mümkün. Acıbadem Kocaeli Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Canan Alataş, bayram süresince beslenmemizde dikkat etmemiz gerekenler konusunda bazı önerilerde bulundu.

Bayram tatillerinde  beslenme açısından karşılaşılabilecek sıkıntıların başında, öğün saatlerimizin ve öğün içeriğinin bayram ziyaretleri nedeniyle düzensizleşmesi, ziyaretler sırasındaki ikramlar nedeniyle basit şeker, karbonhidrat ve yağ tüketimimizin artması geliyor. Kurban Bayramı'nda bir de bunlara ek olarak artan et tüketimi, günlük aldığımız protein ,doymuş yağ ve kolesterol miktarlarını üst seviyelere taşıyor.
 
Tüm bu artan tüketim tablosu bayram döneminde, mide ve sindirim sistemi rahatsızlıkları, yüksek tansiyon, çarpıntı, bulantı, reflü gibi istenmeyen sağlık problemleriyle uğraşmamıza neden olabiliyor. Bu nedenle bayramdaki sağlık risklerini azaltmanın yolları olduğunu belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Canan Alataş çözüm önerilerini şöyle sıraladı: 

Bayram süresince öğün düzenlerini bozmamaya özellikle çok ağır olmayan bir sabah kahvaltısını atlamamaya, öğünleriniz arasında 3-4 saatten uzun süren boşluklar bırakmamaya özen gösterin.
Bayram sabahı özellikle ilk gün, bayram namazı ve kurban telaşı ile kahvaltı öğününün atlanması kan şekerinde düşmeye ve  benzer sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle evden çıkmadan biraz kuru meyve (kuru kayısı, üzüm gibi) ve yağlı tohum (fındık, badem, ceviz gibi) tüketerek veya bir bardak süt içerek, sabahki açlık metabolizmasından vücut çıkarılmalıdır.

Bayramda ikramlarımızı veya tercihlerimizi daha sağlıklı kılabiliriz. Ağır hamur tatlıları yerine sütlü tatlılar ve meyve tatlıları tüketebiliriz. Ayrıca meyve, çay, kahve gibi asitli içecekler yerine ise bitki çayları, soda, ayran gibi içeceklerle seçimlerimizi daha sağlıklı hale getirmek elimizde.

Su tüketimi bayram süresince de diğer günlerde olması gerektiği gibi 2-2.5 litre yani 10 – 12 bardak civarında olmalıdır.

SAĞLIKLI BESLENMEYİ YAŞAM TARZI HALİNE GETİRMELİYİZ

Sağlıklı beslenme yaşam tarzı haline getirmemiz gereken bir kavram olduğu için, bayram döneminde de gün içinde tükettiğiniz yiyeceklerin ve besin gruplarının miktarı ve çeşitliliği önem taşıyor. 

Porsiyonlarınızı ve yaptığınız besin seçimlerini hem öğünler arasında, hem de günün toplamında takip etmek kişiye yeterli ve dengeli beslenme kavramından uzaklaşmadan ve kilo artışı olmadan tatil dönemini tamamlaması konusunda yardımcı olabilir.

Kurban Bayramı'nda sakatat tüketiminden kaçınılmalı, etlerin görünür yağları mümkünse ayıklanmalı ve etler soğutucu da 1-2 gün dinlendirildikten sonra tüketilmelidir. Taze etin sindirimi daha güç olduğu için tüketimi, sindirim sistemi rahatsızlıklarına yol açabilir.

Etleri pişirirken kullandığınız yöntem de önemlidir, kızartma ve kavurma gibi sağlık açısından riski arttıran yöntemlerde ziyade ;haşlama, fırında ya da sebzelerle birlikte tencere yemeği şeklinde hazırlamak sağlık açısından riskleri azaltacaktır. Et kullanılan yemeklere ayrıca yağ eklenmemelidir, et ızgara yapılacaksa, fazla ateşte bırakmaya bağlı kömürleşmeden kaçınılmalıdır.

Günlük et tüketiminde 90- 120 gram (3-4 köfte kadar) sınırını aşmamaya dikkat etmeli,d iğer yiyecek gruplarına da günlük beslenmede yer verilmelidir. Et grubu,  C vitamininden zengin bol limonlu bir yeşil salata ile tüketildiğinde, etin yapısındaki demirin barsaklardaki emilimi artırılmış olur.

Bayram  süresince, günlük alınan kolesterol miktarını dengeleyebilmek amaçlı; diğer hayvansal kaynaklı gıdalarda (süt, yoğurt, peynir gibi) az yağlı veya yağsız olanları tercih edilebilir. 

www.acibadem.com.tr   

15 yıl önce
Kurban kesimi
kurban bıçakları imalatı
Yorumlar
[İlk yorum yapan siz olun]
c4979cc97c264be7b9093d8dc76c75ed@