Yaz ishalleri en çok 0-5 yaş grubu çocuklarda görülüyor. İshal hızla gelişen sıvı kaybına neden olduğu için, sıvı kaybı yerine konulamazsa ölümlere bile yol açabiliyor.
Dünyada her yıl beş yaşın altındaki yaklaşık 10 milyon çocuk ishal sonucu hayata veda ediyor. İshal 24 saat içinde üçten fazla sulu dışkılama veya sadece anne sütü ile beslenen bebeklerde her zamankinden daha sık ve sulu dışkılama olarak tanımlanıyor. İshal, kusma, bulantı, karın ağrısı, ateş, baş ağrısı, halsizlik ile birlikte seyrediyor. Çocuklarda ortalama 3-7 gün içerisinde geçiyor.
İshale sebep olan virüs ve mikroplar, su ve yiyeceklerin tüketilmesiyle insanlara bulaşıyor. Bu nedenle kaynağını bilmediğiniz içecek ve yiyecekleri tüketmemenizde fayda var. Ayrıca emzikli bebeklerin emzik ve biberonlarının hijyeninin sağlanamaması da ishale sebep olabiliyor. Yaz ishallerinde ortaya çıkan sıvı ve tuz kayıpları yerine konulursa hayati tehlike olmaz. Kayıpları önlemek için ishal döneminde bebeklere bol miktarda su içirilmesi gerekir. İshal sebebiyle, sıvı kaybına bağlı olarak gözlerde çökme, ağız ve dudaklarda kuruluk, küçük çocuklarda bıngıldakta çökme, gözyaşının azalması, idrar çıkarmada azalma gibi bulgular da gelişebiliyor.
Ateşi çok yüksek, karın ağrısı ve krampları çok fazla, dışkısı kanlı olan, sıvı kaybı bulguları gözlenen ve 2 gün içinde düzelmeyen ishal durumlarında mutlaka bir doktora başvurun.
Çocuğunuzu ishalden korumak için
* İçme suyunu en az 10 dakika kaynatın ve oda sıcaklığına geldikten sonra içirin.
* Et, balık ve deniz ürünlerini iyice pişirin.
* Meyve ve sebzeleri iyice yıkamadan yedirmeyin.
* Genel hijyen kurallarına uyun.
* Tuvaletten çıktıktan sonra ve bebeğinizin altını değiştirdikten sonra ellerinizi iyice yıkayın.
* Sokaktan, kaynağını bilmediğiniz yiyecek ve içecekleri tüketmemeye özen gösterin.
* Çocuğunuza yemek yemeden önce ve tuvaletten çıktıktan sonra ellerini yıkamasını öğretin.
* Pişmiş yiyecekleri oda ısısında uzun süre bekletmeyin.
* Biberon ve emzik temizliğini iyi yapın.