Bıçkıdere davasında karar; Mahkeme 'Dur' dedi

Bıçkıdere’de yaşanan orman ve su katliamı ile ilgili yargıya giden davada son karar çıktı.  Mahkeme firmanın ruhsatlarının iptal edilmesi ve projelerin durdurulması yönünde karar verdi.

Akyazı İlçesi'nde, 2014 yılında orman köylülerinin içme suyu ve tarımda kullandıkları Bıçkıderesi suyunu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından bölgede yapılacak termal otele kiralanmasının ardından, dere suyunu kiralayan şirket suyu şişeleyip satmaya başlamıştı. Bu olaydan sonra harekete geçen vatandaşlar derede katliam yapıldığını söyleyerek çeşitli eylemlerde bulundu. Yıllardır devam eden sürecin ardından Sakarya Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ), geçtiğimiz aylarda Emsey Termal Enerji Sağlık Gıda İçecek Tur. San. Tic. A.Ş’nin, Bıçkıdere’de tahsis edilen  mineralli su kaynağının bulunduğu alanda yer alan başka bir doğal su kaynağının revize planla şirkete tescil edildiğini belirterek, bu işlemin iptali için dava açtı. SASKİ'nin açtığı davaya sularını ve ormanlarını korumak için yıllardır çaba gösteren Bıçkıdere/Küçücek halkının kurmuş olduğu Bıçkıdere Havzası Doğal Yaşamı Koruma Derneği de davacı SASKİ'nin yanında müdahil oldu.

SASKİ’nin olumsuz görüş bildirmesine rağmen, Emsey Termal Enerji Sağlık ve Gıda İçecek Turizm San. ve Tic. A.Ş.'nin lehtarı bulunduğu 2013-İR-09 nolu Doğal Mineralli Su Ruhsatına ilişkin olarak proje revizyonunun onaylanması sonucu A3 olarak geçen Y:291777 X:4491975 koordinatlarında bulunan kaynağın ruhsat siciline işlenmesine ilişkin işlemin; usul ve yasaya aykırı olduğu anlaşıldı.

5686 sayılı Jeotermal Kaynaklar ve Doğal Mineralli Sular Kanunu’na göre anılan kaynağın 1000 mg/lt eşik değerinin üstünde olması gerektiği, firma tarafından yapılmış herhangi bir analiz raporunun bulunmadığı, SASKİ tarafından yapılan tespit ve analizlerde kaynağın bu eşik değerin altında olduğu ve bu nedenle doğal mineralli su vasfını taşımadığı belirtildi. Tahsis edilen suyun doğal kaynak suyu olduğu, doğal kaynak suyu olması sebebiyle kaynakların kullanımı ve tasarruf yetkisi SASKİ'ye ait olduğu, doğal kaynak suyu niteliği taşıyan kaynağın doğal mineralli su olarak sicile işlenemeyeceği gerekçeleriyle SASKİ tarafından dava açıldı.

Sakarya 2. İdare Mahkemesinde görülen davada, 29 adet kaynağın ruhsat kapsamına alınmasına ilişkin işlemin iptaline karar verildi. Mahkemenin verdiği bu kararın ardından firmanın bölgede başlatacağı otel projesi durduruldu.
4 yıl önce
mahkeme tercümanı
Yorumlar
[İlk yorum yapan siz olun]
6fade45b8d594f9fff6f8425678a342c@