Bilgin: "Ramazan, Osmanlı'da yılın en aydınlık ayıydı"

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Ramazan Söyleşileri’nde konuşan Prof. Dr. Arif Bilgin, “Ramazan, Osmanlı’da yılın en aydınlık ayıydı. Camii ve sokaklarda oldukça fazla kandil yakılırdı. Bunun yanı sıra Osmanlı’da Ramazan, mecazi anlamda da bir aydınlanma ayıydı. Çünkü Ramazan dini sohbetlerin ve dini eğitim süreçlerinin çok yoğun yaşandığı bir seyirde geçiyordu” dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı tarafından düzenlen Ramazan Söyleşileri, Türkiye’nin tanınmış entelektüellerini Sakaryalılarla buluşturuyor. Devam eden etkinlik takvimi kapsamında SAÜ Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Arif Bilgin’in konuşmacı olarak katıldığı ‘Osmanlı Ramazanları’ söyleşisi, Kültür ve Sosyal İşler Dairesi bahçesinde gerçekleştirildi. Geçmişten günümüze Ramazan ayını değerlendiren Bilgin, Osmanlı Ramazanlarının ağırlıklı olarak iki ana başlık etrafında şekillendiğinin altını çizdi.

Prof. Dr. Arif Bilgin, “Osmanlı Ramazanları dendiğinde ağırlıklı olarak iki konuya dikkat çekebiliriz. Birincisi Ramazan, Osmanlı’da yılın en aydınlık ayıydı. Camii ve sokaklarda oldukça fazla kandil yakılırdı. Çünkü Osmanlı’da da bugün olduğu gibi iftar ve sahur arasını değerlendirilmiş, sokaklarda kalabalıklar söz konusu olmuştur. Mahyalar tıpkı bugün olduğu gibi önemli motiflerdi. İkincisi ise Osmanlı’da Ramazan, mecazi anlamda bir aydınlanma ayıydı. Çünkü Ramazan dini sohbetlerin ve dini eğitim süreçlerinin çok yoğun yaşandığı bir seyirde geçiyordu. Medrese öğrencileri üç ayların başlamasıyla medreseden çıkar, uygulama sahasına geçerlerdi. Yani kasaba ve köylere gider, insanları irşat etmeyi denerlerdi” ifadelerini kullandı.
10 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
dc643c4c4d973f8117b2ee3dd26f6ba0@