Sakarya’da 4 Özel Eğitim Okulunda 450 öğrenci 154 öğretmen eşliğinde eğitim görüyor.
Özel ve Üstün yeteneklilere eğitim veren Bilim Sanat Merkezinde 223 öğrenci eğitim görürken 18 öğretmen de bu kurumda görev yapıyor. Sakarya İl Milli Eğitim Müdürü Selim Yavuz Sandıkçı 16 İlçede bulunan okullarda toplam bin 776 öğrencinin ise kaynaştırma eğitiminden yararlandığını söyledi.
Sakarya İl Milli Eğitim Müdürü Selim Yavuz Sandıkçı, “2012-2013 Eğitim-Öğretim yılında, Özel Eğitime ihtiyaç duyan çocukların bireysel gelişimlerini ve toplumla bütünleşmelerini en üst düzeyde sağlamak için benimsenen ilke, bu çocukların akranlarıyla birlikte aynı eğitim ortamlarında eğitim alması anlamına gelen “kaynaştırma” eğitimidir. Kaynaştırma yoluyla eğitimi daha etkili kılmak için izleme - değerlendirme uygulama deneyimleri geliştirilmektedir. Bu doğrultuda, Sakarya’nın farklı ilçelerinde bulunan özel eğitim sınıfı ve kaynaştırma eğitimi yapılan okullarda eğitimin etkinliğini arttırmaya yönelik donatım ve eğitim materyali desteği verilmektedir” dedi.
Kaynaştırma yoluyla eğitimin diğer önemli hedefinin okul yöneticilerine ve öğretmenlerine kaynaştırma yoluyla eğitimin mevcut durumu, iyi uygulama örnekleri ve benimsenebilecek uygulama seçenekleri konusunda kaynaklar sunmak olduğunu anlatan Sandıkçı, “Bu çalışmalar kapsamında kaynaştırma yoluyla eğitimde geçtiğimiz yıllardaki gelişmeleri ve etkili bir uygulama için atılması gereken adımların fotoğrafını ortaya koyuyoruz. 4 Özel Eğitim Okulunda 450 öğrenci eğitim görmekte ve 154 öğretmen görev yapmaktadır. Özel ve Üstün yeteneklilere eğitim veren Bilim Sanat Merkezinde 223 öğrenci eğitim görmekte ve 18 öğretmen görev yapmaktadır. 46 Özel Eğitim Sınıfında 174 öğrenci eğitim görmekte ve 47 öğretmen görev yapmaktadır. 39 Destek Eğitim odası bulunmakta ve 265 öğrenci yararlanmaktadır. Evde eğitim kapsamında 13 öğrenci eğitim görmekte ve 17 öğretmen görev yapmaktadır. 16 İlçe de bulunan okullarda 1776 öğrenci kaynaştırma eğitiminden yararlanmaktadır” diye konuştu.
2012 - 2013 yılında yapılan çalışmalarda; 2013 - 2014 Eğitim-Öğretim yılına 1 Özel Eğitim İş Uygulama Merkezi, 1 Özel Eğitim Mesleki Eğitim Merkezi ve 1 Özel Eğitim Ana Okulu açılması çalışmalarının devam ettiğini kaydeden Sandıkçı, “2012-2013 Eğitim-Öğretim yılında 26 Özel Eğitim sınıf açılmış, ayrıca 30 Özel Eğitim sınıf açılması çalışmaları devam etmektedir. 21 Destek Eğitim Odası açılmış, 26 Destek Eğitim Odası açılması çalışmaları devam etmektedir. Bu sınıflarda görev yapan öğretmenler “Özel Eğitim Kurs” programına alındı. 46 Özel Eğitim sınıfları her biri için 46 bin TL değerinde sıra, masa, tahta, öğrenci-öğretmen dolabı, yer kaplama, iç cephe boyama ve bin 400 TL değerinde Eğitim materyali alınmıştır. Bunun sonucunda özel eğitim sınıflarına yeni bir standart getirildi. Bilim Sanat Merkezi içinde 7 bin TL değerinde eğitim materyali sağlanmıştır. 16 ilçede bulunan 46 Özel Eğitim sınıfı, İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından tümünde yerinde izleme ve değerlendirme yapılmakta, Okul yöneticilerinin ve öğretmenlerin farkındalık düzeyinin gelişmesi desteklenmektedir. Bu verilerin ışığında 2013-2014 Eğitim-Öğretim yılı eylem planı hazırlanmaktadır” dedi.