22-29 Mayıs Dünya Semerkand Haftası nedeniyle dün, Semerkand Sakarya Şubesi ve Mostar Gençlik Kulübünün birlikte düzenlediği “Neyi okuyoruz- Neden okumuyoruz?” adıyla okuma etkinliği gerçekleşti.
Kentpark’ta gerçekleştirilen okuma etkinliğinde, Sakarya Semerkand Vakfı Başkanı Erdinç Bora ve Sakarya Semerkand Yayınları Sorumlusu Sabri Akkaya, okumanın önemini anlattılar. Okumayı teşvik amacıyla düzenlenen etkinlikte halka okumaya teşvik amacı ile 2 bin 500 adet dergi ve kitap hediye edildi. Ayrıca göçmenlere 750 adet Semerkand Arapça dergileri dağıtıldı.
Kaybettik
Etkinliğin amacına yönelik bilgi veren Vakıf Başkanı Bora, “Amacımız topluma okuma alışkanlığını kazandırmaktır. İstatistiklere göre ülkemizde kişi başına günlük okuma süresi 1 dakikadır. Semerkand olarak bu zamanı arttırma hedefi ile karınca misali topluma şu soruyu sordurmayı şiar edindik; NEDEN OKUMUYORUZ? Maalesef toplum olarak terk ettiğimiz okumayla aslında birçok değerimizi kaybettik, en önemlisi anlayışımızı, birbirimize karşı tahammül ve saygımızı kaybettik. Semerkand yayınları kaynağından en doğru bilgileri geniş ve ehil kadrosuyla çok titiz çalışarak aktarmaktadır. Bu konuda da takdir görmüş ve Diyanet İşleri Başkanlığı ile tercüme konusunda bir anlaşma yapmıştır. Semerkand yayınları yanlızca dini ve tasavvufi yayınlar değil, aynı zamanda tarihi, kültürel, çocuk ve gençlere yönelik dergi ve kitaplar çıkararak alanını genişletmiştir” dedi.
"Kitap satmıyoruz"
Bora, “Fakat biz biliyoruz ki işimiz dergi, kitap satmak değil, doğru bilgileri bir mektup titizliğinde muhatabına ulaştırıp, okunmasını sağlayarak, bilgiyi; fikre, düşünceye ve amele çevirmeye çalışmaktır. Peygamber efendimiz (SAV) zamanından günümüze dek, mektup ve okuma kültürü muhataplarına bilgi taşımış, bir Müslüman nasıl olmalı? sorusuna cevap vermiştir. Ehli sünnet yolunu amaç edinmiş ve bu yolda nice zahmetlere rağmen insanların irşadına ömürlerini feda etmiş varisul enbiya (Peygamber varisleri ) bütün bilgi ve tecrübelerini bu yazılarla insanlığa duyurmuş ve topluma Allah'ın istediği kul olmayı anlatmışlardır” dedi.
Kitap kokusu
Başkan Bora, “Tasavvuf, aslında insanlara emri ve sosyal yaşantıda nasıl birey olmamız gerektiğini öğretir . Bunları da sohbet, internet, arkadaş gibi farklı yollardan öğrenebiliriz. Fakat kitaptan okumanın tesiri, kitabın yazarını bizatîhi dinlemek, hatta onunla dertleşmek gibidir. Kitabın kokusuda, dili de farklıdır. Bize bazen Medine, bazen Mekke, bazen Kudüs, bazen İstanbul, bazen Semerkand, bazen Mostar, bazende Buhara'nın kokusunu getirir” dedi.
"Allah için"
Başkan Bora konuşmasının sonunda, “İşte kaybettiklerimizi kazanmak, en önemlisi kul olabilmek için hep beraber okumaya başlayıp kendimize gelmeli ve Allah için birbirimizi sevmeliyiz . Umarızki bu etkinliğimiz bir başlangıç olup toplumun 7 den 70 e bütün bireylerine hızlıca ulaşır. Yine umarız ki; okumayı terk ederek kaybettiğimiz değerleri okuyarak tekrar kazanırız” diye konuştu.
Etkinliğin beklenenden daha fazla ilgi görmesi etkinliği düzenleyen Semerkand ve Mostar gençlik idarecilerini sevindirdi.