Hendek Belediyesi'nin ev sahipliğinde, Sakarya ve Dicle üniversitelerinin desteğiyle Hendek Ticaret Merkezi'nde ''Bir kardeşlik Hikayesi: Ali Gaffar Okkan'' konulu sempozyum düzenlendi.
Hendek Belediye Başkanı Ali İnci, Okkan'ın şehit olmasının ardından Diyarbakır'da pek çok çocuğa Ali Gaffar Okkan adının verildiğini belirterek, ''Diyarbakır Valimizden Ali Gaffar Okkan adında okula giden kaç çocuk olduğunu sordum, kısa bir zaman içinde aynı adı taşıyan 128 çocuk tespit edildi'' dedi. İnci, Ali Gaffar Okkan adını taşıyan 4 çocuğu sahneye çıkararak katılımcılara tanıttı.
Kadınlar Onun Sayesinde Görev Aldı
Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Binnaz Baytekin ise Okkan'ın sorunları insancıl açıdan, ülkenin birliği ve bütünlüğü açısından çözmek isteyen bir emniyet mensubu olduğunu söyledi. Baytekin, ''Kars Emniyet Müdürü iken yıllarca hain terörün ve aşırı göçün ağır sonuçlarını yaşayan Diyarbakır gibi bir ile atanan Okkan, İstanbul'da ve farklı yerlerde yapılan baskınlarla terör odaklarının çökertilmesinde çok önemli bir rol oynamıştır. Kadın polisler Diyarbakır'da ilk kez onun emriyle sokağa çıktı ve trafiği yönettiler. 2 küçük otomobil aldırıp mavi beyaza boyattı. 2'şer kadın polis görevlendirdi. Bir otomobil kaybolan çocukları toplayıp ailelerine teslim etti. Diğeri de yürümekte zorlanan yaşlılara yardım etti. Okkan'ın ilklerinden biri de şehrin kritik noktalarına kurdurduğu kameralardı. Gece yarılarına kadar makam odasındaki dev ekranda sokakları gözledi'' dedi.
Halkın Müdürü
Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu da Türkiye'de belirli dönemlerde birçok siyasetçi, bürokrat, gazeteci ve düşünce adamının çeşitli sebeplerle memleketlerinden uzaklaştırıldığını belirterek, yaşananların kabul edilebilir yanının olmadığını söyledi.
AK Parti Sakarya Milletvekili Şaban Dişli, Okkan'ın Türkiye'de kardeşlik duygusunun nasıl oluşturulacağı, bu kavramın nasıl yaşanabileceği ve yaşatabileceği konusunda örnek teşkil edecek bir cevap anahtarı durumunda olduğunu ifade etti.
Sakarya Valisi Hüseyin Atak, 24 Ocak 2001'de uğradığı silahlı saldırı sonucu 5 korumasıyla birlikte şehit düşen Diyarbakır eski Emniyet Müdürü Ali Gaffar Okkan'ın, sadece halkının huzurunu sağlayan kişi olarak değil, aynı zamanda sosyal sorumluluk projelerine imza atan ve daima halkın içinde olan bir müdür olarak anıldığını kaydetti.
Asla Unutulmayacak Hizmetler
Vali Atak, 1993 yılında Kars Valiliği görevinde bulunduğunu, 4 aylık görev süresinin ardından Eskişehir Emniyet Müdür Yardımcılığı görevinden Kars İl Emniyet Müdürlüğü görevine atanan Okkan ile çalışma fırsatı bulduğunu kaydetti. Okkan ile 4 yıl süreyle Kars'ta görev yaptıklarını belirten Atak, şunları söyledi: "Bu süre içinde tabiatıyla Kars'ta da ülkemizin her köşesinde olduğu gibi yoğun terör olayları yaşanmaktaydı. Kendisinin çalışkanlığı, görev düşkünlüğü, vatanına, milletine ve devletine bağlılığı ve emrinde bulunan tüm polislere en iyi şekilde vatandaşlarımıza hizmet noktasındaki talimatları ilin valisi olarak elbette beni son derece mutlu etmiştir. Kısa süre içinde Kars'ta terör olaylarının azaldığını ve yaptığı çalışmalar sonucunda da terör olaylarında önemli ölçüde düşüşler olduğu gözlenmiştir."
Unutulmayacak Hizmetler
Kars'ta 4 yıllık görev süresinin ardından 1997 yılı ekim ayında çıkarılan kararnameyle Okkan'ın Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü görevine atandığını ifade eden Atak, ''Değerli emniyet müdürümüz sadece halkının huzurunu sağlayan kişi olarak değil, aynı zamanda sosyal sorumluluk projelerine imza atan, daima halkın içinde olan bir müdür olarak tanındı. Kısa sürede Diyarbakır halkının kalbinde taht kurdu. Vatandaşlar bağrına bastı. Uygulamaları tabiatıyla birçok kişinin rahatsızlığına sebep olmuş olabilir. O, asla unutulmayacak hizmetler verecek bir kişiydi" diye konuştu.
Şehit Emniyet Müdürü Ali Gaffar Okkan'ın hayatını anlatan sinevizyon gösteriminde Sakarya Emniyet Müdürü Ali Bilkay ve SAÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Binnaz Baytekin ile bazı katılımcıların gözyaşlarını tutamadıkları görüldü. Sempozyum bildirilerin sunumuyla devam edecek.