Bizans Köprüsü'nün onarım projesi kuruldan geçmedi

Beşköprü olarak da bilinen Sakarya\'daki 1500 yıllık Justinianus Köprüsü\'nün onarımıyla ilgili Karayolları\'nın hazırladığı proje, Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu\'nca kabul edilmedi.

 Marmara Depremi\'nde bazı kemer ayaklarında çatlaklar oluşan tarihi köprünün onarımıyla ilgili yeni bir proje hazırlanmadı. Köprünün kaderine terk edildiğini belirten turizmciler, onarımın acilen yapılması gerektiğini kaydediyor.

İmparator Justinianus tarafından 1500 yıl önce yaptırılan tarihî Justinianus Köprüsü, Bizans döneminin Anadolu\'daki en görkemli anıtsal yapılarından biri. 384 metre uzunluk, 9,85 metre genişliğindeki köprü 12 kemer gözünden oluşuyor. Beşköprü olarak da bilinen tarihî köprünün Batı ucunda tak izi, Doğu ucunda apsisli yapı ve köprü ile ilgili tonozlu yapı kalıntıları bulunuyor.

Köprü, en son Karayolları Genel Müdürlüğü\'nce 1995 yılında onarılarak taşıt trafiğine kapatıldı. Marmara depreminde köprünün kemer ayaklarında çatlaklar oluştu. Aradan geçen 14 yılda köprünün onarımı yapılmadı. Köprünün üzerindeki taş duvarların bir bölümü de zamanla yıkıldı. Tarihi yapının restorasyonu için Karayolları Genel Müdürlüğü Tarihi Köprüler Şube Müdürlüğü, Gazi Üniversitesi\'nde yüksek lisans tezi olarak bir proje hazırlattı. Üniversitenin jürisinden geçen proje, Kocaeli Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü\'nden onay alamadı. Kurul, projeyi, eksiklikleri olduğu gerekçesiyle kabul etmedi. Projenin reddedilmesinin ardından Karayolları, henüz yeni bir proje çalışması başlatmadı.

Tarihi yapının durumunun içler acısı olduğunu belirten turizmciler, köprünün acilen onarılıp çevresel düzenlemeleri yapılarak turizme kazandırılması gerektiğini belirtti. Sakarya Turizm Platformu Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Mahmutoğulları; köprünün, özellikle yurt dışından gelen turistlerin büyük ilgisini çektiğini söyledi. Kültürel mirasa sahip çıkılması gerektiğini kaydeden Mahmutoğulları, "Turizmci olarak gerçekten üzülüyorum. Böylesine bir eser atıl durumda. Kaderine bırakılmış. Bunu bir çok yerde dile getiriyoruz. Bunun turizme kazandırılması gerekiyor. Katkısı çok büyük olacaktır. Biz gerek yurt içinden gerek yurt dışından getirdiğimiz turistleri paket tur şeklinde gezdiriyoruz. Muhakkak bu köprüye götürüyoruz. Turistlerin en çok ilgisini bu eser çekiyor. Ancak köprünün hali kötü. Bize yakışmıyor. Köprünün onarımını yapıp yanıbaşında güzel yaşam alanları oluşturabiliriz. Çevre düzenlemesi yapılabilir." diye konuştu. Mahmutoğulları, köprünün restore edilmesi için ilgili kuruluşlarla temasa geçeceklerini ifade etti.
Bizans Köprüsü'nün onarım projesi kuruldan geçmedi
11 yıl önce
Minare Yapımı, Onarım ve BakımıMinare Yapımı, Onarım ve Bakımı
İnşaat projesi çizimi
onarım
Yorumlar
[İlk yorum yapan siz olun]
1da61ad3e17586d6aeb8ee07c3c8d3ba@