Adapazarı Orman Bölge Müdürü Hasan Yıldız,yaptığı açıklamada ‘orman içindeki Zararlı böceklerin faaliyetleri ve zararları birden bire ortaya çıkmadığı için kamu oyunda orman yangınları kadar göze çarpmamakta ve hatta önemsenmemekte, ancak zararlının tahribatı salgın halini aldıktan sonra anlaşılmaktadır.
Bölge Müdürlüğümüz kızılçam ve karaçam ormanlarında %20-50’ye varan artım kayıplarına neden olan Çam Kese Tırtılına (Thaumatopoea pityocampa Schiif) karşı mücadele çalışmaları yapmaktadır’ dedi.
Orman Bölge Müdürü Hasan Yıldız, ‘Ormandaki Zaralı böcekleri yok etmenin en kolay yolunun ilaçlama yöntemi olarak görünse de bunun temiz çevre anlayışına uymayacağından, ilacın ormandaki diğer canlılara da zarar verebileceğinden bu yöntemi uygulamaktan Adapazarı Orman Bölge Müdürlüğü olarak kaçınıyoruz. Zaralı böceklere karşı doğal bir yöntem olan,biyolojik mücadelenin bir parçası olan kuşlar ile karıncaları kullanıyoruz’ dedi.
Zararlı böceklere karşı en iyi mücadele yönteminin ise biyolojik mücadele olduğunu söyleyen Yıldız, Biyolojik Mücadele: Canlı organizmalardan yararlanmak suretiyle yapılır. Ormanlarımız için en uygun bir mücadele yöntemidir. Biyolojik mücadele kapsamında ormana kuş yuvaları asılmakta orman karıncası (Formica rufa) nakli gerçekleştirilmekte, zararlı böcekleri yiyerek parçalayan yırtıcılar üretilip ormana salınmakta ve ayrıca ormanda mevcut yırtıcı ve parazitleri korumak suretiyle de biyolojik mücadele desteklenmektedir’ dedi.
BÖCEKLERE 40 BİN YTL AYRILDI
Orman Bölge Müdürü Hasan Yıldız ‘2008 yılının ilk dört ayında zararlı çam kese böceğine karşı,Adapazarı işletme müdürlüğüne bağlı,merkez işletme şefliği,Sapanca ve Söğütlü orman işletme şefliklerinde toplam 800.Hektarlık alanda 6.000 YTL harcayarak biyolojik mücadele yapmış bulunmaktayız. Hendek işletme müdürlüğüne sahalarındaki Kurtköy, Karadere, Süleymaniye bölgelerindeki 600 Hektarlık alanda 5.000 YTK harcayarak biyolojik mücadele yapmış bulunmaktayız.Karasu merkez ve Akyazı Dokurcun orman işletme şefliği bölgelerindeki 600 Hektarlık alanda 6.000 YTL harcayarak biyolojik mücadele yapmış bulunmaktayız.2008 yılı sonuna kadar 40.000 YTL daha harcayarak,12 bin Hektarlık alanda da biyolojik mücadele çalışmaları yapılacaktır’ dedi.
Adapazarı Orman Bölge Müdürü Hasan Yıldız, ‘Zaman zaman ormanda ağaçlara astığımız kuş yuvalarının vatandaşlar tarafından kırıldığı veya yok edildiği görülmektedir. Vatandaşlarımızın bu hususta da daha bilinçli duyarlı davranmaları, çalışmalarımıza destek olmalarını beklemekteyiz. Yaptığımız bu mücadele görevi kamu adınadır ve kamu da vatandaşın kendisidir’ dedi.