Borcu olana güzel haber

Maliye ile Gümrük ve Ticaret bakanlıkları, Sosyal Güvenlik Kurumu ( SGK), il özel idareleri, belediyeler, büyükşehir belediyeleri su ve kanalizasyon idarelerinin alacakları yeniden yapılandıran kanun teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.

Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda ve KHK'larda Değişiklik Yapan Kanun, daha önceki yapılandırma kapsamında başvuru yapamamış borçlulara da yeni bir imkan tanıyor. Ancak yapılandırmadan yararlanan ve taksit ödemeleri devam edenlerin yapılandırılan borçları kapsam dışında tutuluyor.

Kanunla, 31 Mart 2017 tarihi dikkate alınarak belirlenen vergiler, gümrük vergileri, vergi cezaları, bazı idari para cezaları, sigorta primleri, topluluk sigortası primleri, emeklilik keseneği ve kurum karşılığı, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi ile bu alacaklara ilişkin her türlü faiz, zam, gecikme zammı, gecikme faizi, cezai faiz, gecikme cezası gibi feri alacaklar yapılandırma kapsamına alınıyor.

Ayrıca Amme Alacaklarının Tahsil Usulu Hakkında Kanun kapsamında takip ve tahsil edilen bazı alacaklar ile belediyelerin su, atık su ve katı atık gibi alacakları da kapsama dahil ediliyor.

HANGİ ALACAKLAR YAPILANDIRMA KAPSAMINDA?


Kanunla yapılandırılan borçlar şöyle:

- Maliye Bakanlığınca tahsil edilen, Vergi Usul Kanunu kapsamına giren, 31 Mart 2017 tarihi de dahil bundan önceki dönemlere, beyana dayanan vergilerde bu tarihe kadar verilmesi gereken beyannamelere ilişkin vergi ve bunlara bağlı vergi cezaları, gecikme faizleri ile gecikme zamları (gelir ve kurumlar vergisine mahsuben 2017'de ödenmesi gereken geçici vergi ile 2017 yılında ödenmesi gereken gelir vergisi ikinci taksitleri hariç).

- 2017'ye ilişkin olarak 31 Mart 2017'den önce tahakkuk eden vergi ve bunlara bağlı vergi cezaları, gecikme faizleri ile gecikme zamları (2017 yılı için tahakkuk eden motorlu taşıtlar vergisi ikinci taksidi hariç).

- 31 Mart 2017'den önce yapılan tespitlere ilişkin olarak vergi aslına bağlı olmayan vergi cezaları.

- 31 Mart 2017'den önce Askerlik Kanunu, Karayolları Genel Müdürlüğü Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun, Milletvekili Seçimi Kanunu, Karayolları Trafik Kanunu, Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanun, Anayasa Değişikliklerinin Halkoyuna Sunulması Hakkında Kanun, Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkında Kanun, Karayolu Taşıma Kanunu, Nüfus Hizmetleri Kanunu, Karayolları Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun, Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun gereğince verilen idari para cezaları.

- Bunların dışında kalan Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun kapsamında takip edilen, bazı istisnalar hariç Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanun kapsamında olup tahsil dairesine takip için ulaşan amme alacakları dahil olmak üzere asli ve feri amme alacakları.

- Gümrük Kanunu ve ilgili diğer kanunlar kapsamında gümrük yükümlülüğü doğan ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığına bağlı tahsil daireleri tarafından Amme Alacaklarının Tahsil Usulu Hakkında Kanun hükümlerine göre takip edilen gümrük vergileri, idari para cezaları, faizler, gecikme faizleri ile gecikme zammı alacakları.

- SGK'ya bağlı tahsil dairelerince takip edilen, tahakkuk ettiği halde ödenmemiş 2017 yılı mart ayı ve önceki aylara ilişkin sigorta primi, emeklilik keseneği ve kurum karşılığı, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi, isteğe bağlı sigorta primleri ve topluluk sigortası primi, yaşlılık aylığı, emekli aylığı veya malullük aylığı bağlandıktan sonra sigortalı sayılmasını gerektirir nitelikte çalışması nedeniyle ilgili mevzuatına göre ödenmesi gereken 2016 yılı şubat ayı ve önceki aylara ilişkin sosyal güvenlik destek primi, Mart 2017 sonuna kadar bitirilen özel nitelikteki inşaatlar ile ihale konusu işlere ilişkin yapıların ön değerlendirme, araştırma veya tespit sonucunda bulunan eksik işçilik tutarı üzerinden hesaplanan sigorta primi ile bütün bunlara bağlı gecikme cezası ve gecikme zammı alacakları.

- Mart 2017 sonuna kadar işlenen fiillere ilişkin idari para cezaları ile bunlara bağlı gecikme cezası ve gecikme zammı alacakları.

- Mart 2017 ve önceki aylara ilişkin damga vergisi, özel işlem vergisi ve eğitime katkı payı ile bunlara bağlı gecikme zammı alacakları.

- İş kazası ve meslek hastalığı, malullük, adi malullük ve ölüm halleri ile genel sağlık sigortalısına ve bunların bakmakla yükümlü olduğu kişilere yönelik fiiller nedeniyle ödemekle yükümlü bulundukları her türlü borçları.

- İl özel idarelerinin, takip edilen ve vadesi 31 Mart 2017'den önce olduğu halde bu düzenlemenin yayımı tarihi itibarıyla ödenmemiş asli ve feri amme alacakları (İdari para cezaları ve özel idare payı hariç).

- Belediyelerin, 31 Mart 2017'den önceki dönemlere, beyana dayanan vergilerde bu tarihe kadar verilmesi gereken beyannamelere ilişkin vergi, 2017 yılına ilişkin tahakkuk eden emlak vergisi ile işyeri ve diğer şekillerde kullanılan binalara ait çevre temizlik vergisi hariç 2017'ye ilişkin olarak tahakkuk eden vergi ve bunlara bağlı vergi cezaları, gecikme faizleri, gecikme zamları, bunların dışında kalan ödenmemiş bulunan asli ve feri amme alacakları.

- Belediye Gelirleri Kanunu'na göre tahsili gereken ve vadesi 31 Mart 2017 tarihinden önce olduğu halde bu düzenlemenin yayımı tarihi itibarıyla ödenmemiş bulunan ücret alacakları ile bunlara bağlı fer'i alacakları.

- Belediyelerin su abonelerinden olan ve vadesi 31 Mart 2017 tarihinden önce olduğu halde ödenmeyen su, atık su ve katı atık ücreti alacakları.

- Büyükşehir belediyelerinin katı atık ücreti alacakları ve bunlara bağlı feri alacakları.

- İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun kapsamındaki büyükşehir belediyeleri su ve kanalizasyon idarelerinin ödenmemiş su ve atık su bedeli alacakları ile bu alacaklara bağlı faiz, gecikme faizi ve gecikme zammı gibi feri (sözleşmelerde düzenlenen her türlü ceza ve zamlar dahil) alacakları.

- Bu düzenlemede belirtilen diğer alacaklardan kesinleşmiş olup, bu düzenlemenin yayımı tarihi itibarıyla vadesi geldiği halde, ödenmemiş ya da ödeme süresi henüz geçmemiş bulunan alacaklar.

TÜRKİYE EMLAK BANKASI ANONİM ŞİRKETİ TASFİYE HALİNDEN ÇIKARILACAK

TBMM Genel Kurulunda kabul edilen Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun ile Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankası, Türkiye Halk Bankası Anonim Şirketi ve Türkiye Emlak Bankası Anonim Şirketi hakkında Kanun'a ek madde ekleniyor.

Buna göre, kanunun geçici maddesi uyarınca tasfiyeye giren "Tasfiye Halinde Türkiye Emlak Bankası Anonim Şirketi", "Türkiye Emlak Bankası Anonim Şirketi" adı altında ilgili mevzuatın gerektirdiği izinlerin alınmasının ardından, bankacılık faaliyetlerinde bulunmak üzere, bu düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla, tasfiye halinden çıkacak.

Tasfiyeden çıkan Türkiye Emlak Bankası Anonim Şirketinin yeni esas sözleşmesi Genel Kurulca kabul edilinceye kadar, Tasfiye Kurulunun ilgili mevzuattan ve esas sözleşmeden kaynaklanan tüm yetki ve sorumlulukları ile bankanın tüm iş ve işlemlerinde yetki ve sorumluluk Yönetim Kuruluna geçecek.

Banka, faaliyet izni alıncaya kadar, bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihte kullandığı adreste faaliyetlerini sürdürecek.


YENİ YATIRIMCILARIN ÖNÜ AÇILIYOR

İdari yaptırım kararları, Maliye Bakanlığı ile idari yaptırım kararı verenler arasında yapılacak protokoller çerçevesinde, kararı verenler adına Maliye Bakanlığı tarafından elektronik ortamda tebliğ edilecek ve 5'inci günün sonunda tebliğ yapılmış sayılacak.

Bakanlar Kurulu, vergiye uyumlu mükelleflere mali yüklerini azaltarak borçlarını ödeme imkanı sağladığı tecil imkanından, SGK'nın takip edilen alacakları için de uygulatmaya ve uyumlu prim borçlu kriterlerini belirlemeye yetkili olacak.

SGK'nın görev kapsamındaki tebliğler elektronik ortamda yapılabilecek. Elektronik ortamda yapılan tebligat muhattabın elektronik adresine ulaştığı tarihi izleyen 5'inci günün sonunda yapılmış sayılacak.

Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt AŞ'ye (TETAŞ) elektrik enerjisi mübadele, ithalat ve ihracat anlaşmaları ile mevcut imtiyaz ve uygulama sözleşmeleri kapsamında enerji alım ve satış anlaşması imzalayabilecek.

Kanun, çeşitli sebeplerle işletmeye geçmemiş veya geçememiş elektrik üretim tesislerine ilişkin ön lisansların/lisansların sonlandırılmasında esneklik sağlanarak, yeni yatırımcıların önlerinin açılmasına imkan sağlıyor.

Elektrik Piyasası Kanunu'na eklenen geçici maddeye göre, mevcut üretim veya otoprodüktör önlisanslarını, lisanslarını ya da lisans başvurularını sonlandırmak isteyen tüzel kişilerin, düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihi takip eden 2 ay içerisinde kuruma başvurmaları halinde önlisansları, lisansları veya lisans başvuruları sonlandırılarak teminatları iade edilecek.

6736 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun ile bu kanun kapsamında yapılandırılan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına ödenmesi gereken kredi borçlarının geri ödenme süresi, 5 yıldan 10 yıla çıkarılacak.

Gümrük Bakanlığı, elektronik ortamda tebliğ yapabilecek.

EKONOMİK ÖMRÜNÜ TAMAMLAMIŞ ARAÇLAR HURDAYA AYRILACAK


Kanunla, 1997 model ve daha eski taşıtların hurdaya ayrılarak tescil kaydının silinmesi durumunda, ödenmemiş motorlu taşıtlar vergisiyle bu vergiye ilişkin gecikme zammı, gecikme faizi, vergi cezaları ve 31 Aralık 2016'ya kadar tescil plakasına kesilen idari para cezalarının tahsilinden vazgeçilecek.

1997 ve daha eski model taşıtların, kanunun yayımı tarihinden 31 Aralık 2018'e kadar bedelsiz olarak il özel idarelerine, büyükşehir belediyelerine veya Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu Hurda İşletmesi Müdürlüğüne ait hurda müdürlüklerine teslim edilmesi, hurdaya ayrılmak suretiyle tescil kaydının silinmesi durumunda, bu taşıtlar için 31 Aralık 2018'e kadar tahakkuk etmiş olmasına rağmen ödenmemiş motorlu taşıtlar vergisiyle bu vergiye ilişkin gecikme zammı, faizi, vergi cezaları ve 31 Aralık 2016'ya kadar tescil plakasına kesilen idari para cezalarından vazgeçilecek.

Ayrıca taşıtlarını noter satış senediyle veya vergi dairesi müdürlükleri, icra müdürlükleri, milli emlak müdürlükleri gibi kamu kurum ve kuruluşlarından iktisap eden ancak adlarına kayıt ve tescil ettirmemiş mükellefler, bu taşıtları 31 Aralık 2018'e kadar adlarına kayıt ve tescil işlemlerini tamamlamaları halinde düzenlemeden yararlanabilecek.

İl özel idarelerinin ve büyükşehir belediyelerinin bu kapsamda kendilerine teslim edilen taşıtların satışlarından elde ettikleri kazançları ile bu faaliyetlerle ilgili yapılan işlemlerin ve düzenlenen kağıtların her türlü vergi, resim ve harçtan müstesna tutulacak.

Maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla mevcut olmayan veya herhangi bir nedenle motorlu taşıt vasfını kaybedip, model yılı 2005 ve daha eski taşıtların, motorlu taşıtlar vergilerinin dörtte birinin 31 Aralık 2018'e kadar ödenmesi şartıyla, kalan vergi aslı, gecikme zammı, gecikme faizi, vergi cezaları ve tescil plakasına kesilen idari para cezalarının tamamının tahsilinden vazgeçilecek ve ödemeyi müteakip trafik tescil kayıtları silinecek.

Düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten önce veya bu maddeye göre hurdaya ayrılma süresi içinde tahsil edilmiş ve bu madde kapsamında tescil kayıtları silinen motorlu taşıtlara ait daha önce ödenmiş motorlu taşıtlar vergisi ile buna ilişkin gecikme zammı, gecikme faizi, vergi cezaları ve idari para cezaları red ve iade edilmeyecek.

Hurdaya çıkarılan taşıt üzerinde Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre uygulanan hacizler kaldırılacak.

İdareyi yanıltıcı beyanda bulunanlar hakkında idari para cezası uygulanacak
<font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2"><strong>YENİ YATIRIMCILARIN &Ouml;N&Uuml; A&Ccedil;ILIYOR</strong><br /><br />İdari  yaptırım kararları, Maliye Bakanlığı ile idari yaptırım kararı verenler  arasında yapılacak protokoller &ccedil;er&ccedil;evesinde, kararı verenler adına  Maliye Bakanlığı tarafından elektronik ortamda tebliğ edilecek ve 5'inci  g&uuml;n&uuml;n sonunda tebliğ yapılmış sayılacak.<br /><br />Bakanlar Kurulu,  vergiye uyumlu m&uuml;kelleflere mali y&uuml;klerini azaltarak bor&ccedil;larını &ouml;deme  imkanı sağladığı tecil imkanından, SGK'nın takip edilen alacakları i&ccedil;in  de uygulatmaya ve uyumlu prim bor&ccedil;lu kriterlerini belirlemeye yetkili  olacak.<br /><br />SGK'nın g&ouml;rev kapsamındaki tebliğler elektronik ortamda  yapılabilecek. Elektronik ortamda yapılan tebligat muhattabın elektronik  adresine ulaştığı tarihi izleyen 5'inci g&uuml;n&uuml;n sonunda yapılmış  sayılacak.<br /><br />T&uuml;rkiye Elektrik Ticaret ve Taahh&uuml;t AŞ'ye (TETAŞ)  elektrik enerjisi m&uuml;badele, ithalat ve ihracat anlaşmaları ile mevcut  imtiyaz ve uygulama s&ouml;zleşmeleri kapsamında enerji alım ve satış  anlaşması imzalayabilecek.<br /><br />Kanun, &ccedil;eşitli sebeplerle işletmeye  ge&ccedil;memiş veya ge&ccedil;ememiş elektrik &uuml;retim tesislerine ilişkin &ouml;n  lisansların/lisansların sonlandırılmasında esneklik sağlanarak, yeni  yatırımcıların &ouml;nlerinin a&ccedil;ılmasına imkan sağlıyor.<br /><br />Elektrik  Piyasası Kanunu'na eklenen ge&ccedil;ici maddeye g&ouml;re, mevcut &uuml;retim veya  otoprod&uuml;kt&ouml;r &ouml;nlisanslarını, lisanslarını ya da lisans başvurularını  sonlandırmak isteyen t&uuml;zel kişilerin, d&uuml;zenlemenin y&uuml;r&uuml;rl&uuml;ğe girdiği  tarihi takip eden 2 ay i&ccedil;erisinde kuruma başvurmaları halinde  &ouml;nlisansları, lisansları veya lisans başvuruları sonlandırılarak  teminatları iade edilecek.<br /><br />6736 sayılı Bazı Alacakların Yeniden  Yapılandırılmasına İlişkin Kanun ile bu kanun kapsamında yapılandırılan  Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına &ouml;denmesi gereken kredi  bor&ccedil;larının geri &ouml;denme s&uuml;resi, 5 yıldan 10 yıla &ccedil;ıkarılacak.<br /><br />G&uuml;mr&uuml;k Bakanlığı, elektronik ortamda tebliğ yapabilecek.<br /><strong><br />EKONOMİK &Ouml;MR&Uuml;N&Uuml; TAMAMLAMIŞ ARA&Ccedil;LAR HURDAYA AYRILACAK</strong><br /><br />Kanunla,  1997 model ve daha eski taşıtların hurdaya ayrılarak tescil kaydının  silinmesi durumunda, &ouml;denmemiş motorlu taşıtlar vergisiyle bu vergiye  ilişkin gecikme zammı, gecikme faizi, vergi cezaları ve 31 Aralık  2016'ya kadar tescil plakasına kesilen idari para cezalarının  tahsilinden vazge&ccedil;ilecek.<br /><br />1997 ve daha eski model taşıtların,  kanunun yayımı tarihinden 31 Aralık 2018'e kadar bedelsiz olarak il &ouml;zel  idarelerine, b&uuml;y&uuml;kşehir belediyelerine veya Makine ve Kimya End&uuml;strisi  Kurumu Hurda İşletmesi M&uuml;d&uuml;rl&uuml;ğ&uuml;ne ait hurda m&uuml;d&uuml;rl&uuml;klerine teslim  edilmesi, hurdaya ayrılmak suretiyle tescil kaydının silinmesi  durumunda, bu taşıtlar i&ccedil;in 31 Aralık 2018'e kadar tahakkuk etmiş  olmasına rağmen &ouml;denmemiş motorlu taşıtlar vergisiyle bu vergiye ilişkin  gecikme zammı, faizi, vergi cezaları ve 31 Aralık 2016'ya kadar tescil  plakasına kesilen idari para cezalarından vazge&ccedil;ilecek.<br /><br />Ayrıca  taşıtlarını noter satış senediyle veya vergi dairesi m&uuml;d&uuml;rl&uuml;kleri, icra  m&uuml;d&uuml;rl&uuml;kleri, milli emlak m&uuml;d&uuml;rl&uuml;kleri gibi kamu kurum ve  kuruluşlarından iktisap eden ancak adlarına kayıt ve tescil ettirmemiş  m&uuml;kellefler, bu taşıtları 31 Aralık 2018'e kadar adlarına kayıt ve  tescil işlemlerini tamamlamaları halinde d&uuml;zenlemeden yararlanabilecek.<br /><br />İl  &ouml;zel idarelerinin ve b&uuml;y&uuml;kşehir belediyelerinin bu kapsamda kendilerine  teslim edilen taşıtların satışlarından elde ettikleri kazan&ccedil;ları ile bu  faaliyetlerle ilgili yapılan işlemlerin ve d&uuml;zenlenen kağıtların her  t&uuml;rl&uuml; vergi, resim ve har&ccedil;tan m&uuml;stesna tutulacak.<br /><br />Maddenin  y&uuml;r&uuml;rl&uuml;ğe girdiği tarih itibarıyla mevcut olmayan veya herhangi bir  nedenle motorlu taşıt vasfını kaybedip, model yılı 2005 ve daha eski  taşıtların, motorlu taşıtlar vergilerinin d&ouml;rtte birinin 31 Aralık  2018'e kadar &ouml;denmesi şartıyla, kalan vergi aslı, gecikme zammı, gecikme  faizi, vergi cezaları ve tescil plakasına kesilen idari para  cezalarının tamamının tahsilinden vazge&ccedil;ilecek ve &ouml;demeyi m&uuml;teakip  trafik tescil kayıtları silinecek.<br /><br />D&uuml;zenlemenin y&uuml;r&uuml;rl&uuml;ğe girdiği  tarihten &ouml;nce veya bu maddeye g&ouml;re hurdaya ayrılma s&uuml;resi i&ccedil;inde tahsil  edilmiş ve bu madde kapsamında tescil kayıtları silinen motorlu  taşıtlara ait daha &ouml;nce &ouml;denmiş motorlu taşıtlar vergisi ile buna  ilişkin gecikme zammı, gecikme faizi, vergi cezaları ve idari para  cezaları red ve iade edilmeyecek.<br /><br />Hurdaya &ccedil;ıkarılan taşıt  &uuml;zerinde Amme Alacaklarının Tahsil Usul&uuml; Hakkında Kanun h&uuml;k&uuml;mlerine g&ouml;re  uygulanan hacizler kaldırılacak.<br /><br />İdareyi yanıltıcı beyanda bulunanlar hakkında idari para cezası uygulanacak</font>
7 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
9ae7727902b83c7b521a93db589e7a02@