Bu da dünyanın fotoğraf makinesi arşivi

Sakarya’da yaşayan Tamer Baki Selçuk\'un (49) elinde icadından günümüze kadar, çeşitli marka ve modellerde üretilmiş fotoğraf makinelerinden birer tane bulunuyor. Birkaç müze kuracak kadar parçaya sahip olan Selçuk’un koleksiyonunda bulunan makine sayısı 2 bin 500. Selçuk’un evinde ve iş yerinde muhafaza ettiği paha biçilmez koleksiyonunda, İstanbul için özel üretilmiş 138 yıllık körüklü makine yanında, ilk kez casuslukta kullanılan 117 yıllık cep saati görünümünde fotoğraf makinesi de yer alıyor.

Bu koleksiyonla bir müze kurmak isteyen Selçuk, çalmadığı kapı bırakmamış, ancak olumlu cevap alamamış. Selçuk, “Elimdeki parçalarla Türkiye’nin en büyük fotoğraf makinesi müzesini kurmak mümkün. Hatta Avrupa’da da ilk 3 sıralamaya girebilecek nitelikte bir müzelik koleksiyonum var.” diyor.

Asıl mesleği Malzeme ve Metalurji Mühendisi olan Tamer Baki Selçuk, mesleğini hiç yapmamış. Selçuk, mühendislik eğitimini tamamladıktan sonra elektrik elektronik malzemeler tamir ederek geçimini sağlamaya çalışmış. O tarihte kendisine hediye edilen Zenit marka bir fotoğraf makinesi, koleksiyona başlamasına sebep olmuş. 26 yıldır da fotoğraf makinesi koleksiyonu yapan Selçuk için dönüm noktası, 2001 yılında 15 yaşından itibaren içmeye başladığı sigarayı bırakmak olmuş. Sigaraya harcadığı parayı koleksiyonuna katmak için makine almaya başlayan Selçuk, “2001 yılına kadar günde 2 paket sigara içiyordum. 2001 yılının 21 Haziran’ında sigarayı bıraktım. Sigaraya harcadığım parayı hesaplarsanız çok büyük bir meblağ yapıyor yılık. Onu bugüne kadar getirirseniz, sigaraya verdiğim parayı fotoğraf makinesi alımına yönelttim. Zaten 2001 yılına kadar koleksiyonun parçası 300 idi. Sigaradan sonra şu an 2 bin 500 parça koleksiyona sahibim.” diye konuştu.

133 yıl önce İstanbul\'a özel üretim

Koleksiyonda en özel parçalardan biri de 1876 yılında Osmanlı döneminde, İstanbul’daki Karakaş Kardeşlerin kurduğu firma için Fransa\'da özel üretilmiş körüklü bir fotoğraf makinesi. Selçuk, bu makinenin Osmanlı döneminde İstanbul’da kurulmuş olan bir şirketin, Fransa’ya özel imal ettirdiğini belirterek, “‘Makine, \'Karakaş Kardeşler\' ismini taşıyor. ‘Şu an dünyada böyle başka bir makinenin olduğunu zannetmiyorum. Dünyada hiçbir müzede ve koleksiyoncuda yok. Almak için 4 ay uğraştım. Bu makinenin izini İngiltere’de buldum. Bir arkadaşım aracılığıylla getirttim. Müze kurabilirsek, bu parça en revaçta parçalarından biri olacak.” şeklinde konuştu.

Cep saati şeklinde ajanlıkta kullanılan makine

Selçuk’un koleksiyonda casuslukta ilk kez kullanılan 117 yıllık cep saati görünümünde fotoğraf makinesi de dikkat çekiyor. Ayrıca, 1898 ABD yapımı Kodak marka ‘Kutu Makine’ diye adlandırılan ve ilk kez halk tarafından yaygın olarak kullanılmaya başlanan 100 poz fotoğraf çekebilen makine de yar alıyor. Koleksiyonda, Rusların 1958 yılında Büreksel’de yapılan Grand Prix yarışları için özel ürettiği makine de bulunuyor.
Bu da dünyanın fotoğraf makinesi arşivi
Bu da dünyanın fotoğraf makinesi arşivi
Bu da dünyanın fotoğraf makinesi arşivi
Bu da dünyanın fotoğraf makinesi arşivi
10 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
6d49b7773d38f5824c046efcc0555b19@