Sakarya'da tekstil, modüler mobilya ve bebek karyolası sektöründe faaliyet gösteren Tarakçıoğlulları, 'Belis' markası ile ürettiği beşikleri 38 ülkeye ihraç ediyor.
Krizde yurt içindeki satışları düşen firma, yurt dışında bulduğu yeni pazarlar sayesinde krizden etkilenmedi.
1936 yılında elyaf, yün ve pamuk üretimi ile ticarete başlayan Tarakçıoğulları, üç kuşaktır gelen dede mesleğini geliştirerek sürdürüyor. Ev tekstil ürünleri, uyku seti, yorgan, nevresim takımı, yatak örtüleri ve yorganlık silikonize elyaf üretimi yapan Tarakçıoğulları, 2003 yılında modüler mobilya ve bebek karyolası sektörüne adım attı. 2005 yılı Aralık ayında bebek beşikleri ve tekstil ürünlerini Belis markası altında üretmeye başladı. Tarakçıoğulları, bugün Sakarya 1. Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan fabrikada ürettiği beşikleri Avrupa ülkeleri başta olmak üzere Orta Doğu ve Orta Asya'da 38 ülkeye ihraç ediyor. Yurt içinde 80 ilde satış mağazası bulunan Tarakçıoğulları, ekonomik krizi ihracata ağırlık vererek aştı. Kriz döneminde yurt dışında yeni pazarlar bulan firma, kriz döneminde bir önceki yıla oranla daha fazla satış gerçekleştirdi.
Firmayı ağabeyi Ahmet Tokal ile birlikte işleten Ercüment Tokal, Cihan Haber Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, dedelerinin 73 yıl önce yün tarakçılığı ile başladığı iş hayatında Tarakçıoğulları ismini babalarından devralarak yaşatmaya devam ettiklerini söyledi. 2003 yılında boru beşik üretiminden suntalam ve Mdf üzeri lake boyalı beşik üretimine geçtiklerini kaydeden Tokal, "Belis markası altında ürettiğimiz beşiklerimizi İngiltere, Almanya, Fransa, Rusya, Mısır başta olmak üzere 38 ülkeye ihraç ediyoruz. Yurt içinde 80 ilde 330 satış mağazamız bulunuyor. Tekstil ve mobilya bölümlerinde 210 çalışanımız var." diye anlattı.
2009 yılında 2,5 milyon dolarlık ciro hedeflerinin bulunduğunu kaydeden Tokal, ekonomik krizi yurt dışı pazarına ağırlık vererek aştıklarını ifade etti. 'Krizi yurt dışına mal satarak çözdük" diyen Tokal, şunları söyledi: "Kriz yurt içi pazarda bizi etkiledi. Vadeler uzadı. Yaptığımız kampanyalarla krizi aşmaya çalıştık. Krizden etkilenmemek için yurt dışı pazarına açıldık. İhracat için yeni ülkeler bulduk. Bu yıl yaptığımız girişimler sonucu ilk kez Dubai, Gürcistan, Irak ve Arnavutluk'a satış gerçekleştirdik. Kriz döneminde yurt dışına çok çalıştık. Krizi biz yurt dışı ile çözdük. Kriz yoksa ciddi anlamda bizide vuracaktı. Kriz döneminde daha fazla satış yaptık. Krizde hiç kimseyi çıkarmadık. Aksine 30 kişiyi işe aldık. 2010 ciro hedefimiz 5 milyon dolar."
AR-GE çalışmalarına büyük önem verdiklerini anlatan Tokal, beşiklerin üzerine el boyalı figürler işlediklerini, bunun da özellikle Avrupalılar tarafından çok beğenildiğini vurguladı.