"Bu işte herkes kaybetti"

Beş yıl sü­rey­le Ka­ra­su Gün­doğ­du Ter­sa­ne­si’nde gü­ven­lik amiri ola­rak ça­lı­şan Koray Çakan, iflas do­la­yı­sıy­la icra yo­luy­la sa­tı­lan ter­sa­ne­den iş­çi­le­rin 1,6 mil­yon TL’ye yakın ala­ca­ğı bu­lundu­ğu­nu söy­le­di. Çakan “Son satış mik­ta­rı işçi ala­cak­la­rı­nın ya­rı­sı­nı bile kar­şı­la­mı­yor. Gündoğdu hiç değilse işçiden helallik alsın” dedi.

Ka­ra­su Gün­doğ­du Ter­sa­ne­si’nin icra yo­luy­la sa­tı­şı ya­pıl­dı. 2007 yı­lın­da üre­ti­me açı­lan ancak eko­no­mik kriz ne­de­niy­le sa­de­ce iki gemi ya­pa­bi­len ter­sa­ne İstan­bul 3. İcra İflas Mü­dür­lü­ğü ta­ra­fın­dan 6 Mayıs 2016 günü 643.500 TL be­del­le Kap­san Hurda Nak­li­yat Metal İnş. San. Tic. Ltd. Şir­ke­ti’ne sa­tıl­dı. Gün­doğ­du Şir­ket­ler Grubu’nun fi­ya­tı az bulup sa­tı­şa iti­raz et­ti­ği, ancak bu iti­ra­zı­nı daha sonra geri çek­ti­ği öğ­re­nil­di.

Gü­ven­lik Amiriydi

Üre­ti­me ge­çil­di­ği ta­rih­ten iti­ba­ren ter­sa­ne gü­ven­lik amiri ola­rak ça­lış­ma­ya baş­la­yan Koray Çakan, ya­şa­nan ge­liş­me­ler ko­nu­sun­da Ka­ra­su Haber’e ko­nuş­tu. Çakan, şu anda 96 ça­lı­şa­nın 2009 yı­lın­dan beri şir­ket­ten bi­rik­miş ala­ca­ğı bu­lun­du­ğu­nu söy­le­di. 2011’de şir­ke­tin iflas edip ter­sa­ne­yi ka­pat­tı­ğı­nı kay­de­den Koray Çakan “Bu ta­rih­ten sonra sa­de­ce gü­ven­lik ele­man­la­rı gö­rev­le­ri­ne devam etti. Onlar da pa­ra­la­rı­nı ala­ma­dı” bil­gi­si­ni verdi.

Taz­mi­nat­sız 35 bin TL

Gü­ven­lik Amiri ola­rak şu anda taz­mi­nat hariç 35 bin lira ala­ca­ğı bu­lun­du­ğu­nu ha­tır­la­tan Çakan söz­le­ri­ni şöyle sür­dür­dü: 
“Gün­doğ­du’ya bağlı beş firma iflas etti. Atlas, bu­ra­nın lo­ko­mo­ti­fi ko­nu­mun­da. Gün­doğ­du, gemi bo­ru­la­rın üze­rin­de ça­lı­şıp ora­dan yük­sel­miş. Gemi içi boru dö­şe­me­si de­nil­di­ğin­de akla gelen ilk firma. Bu işin yük­le­ni­ci­si de Atlas Gemi. İşte bu firma iflas edin­ce bu­ra­da ça­lı­şan ar­ka­daş­lar ala­cak­la­rı­nı ala­ma­dı­lar. Çünkü sa­tış­tan gelen para ban­ka­la­ra bile yet­me­di. Ancak ba­kı­yo­ruz, Atlas’taki iş­çi­le­rin for­me­ni­nin şir­ket­ten 150 bin lira ala­ca­ğı gö­rü­nü­yor. Do­la­yı­sıy­la büyük bir hak­sız­lık söz ko­nu­su.”

İcraya geçiş

İflas son­ra­sı tas­fi­ye iş­lem­le­ri­ni ic­ra­nın yü­rüt­tü­ğü­nü ve do­la­yı­sıy­la gü­ven­lik­çi­ler ola­rak icra adına ça­lış­ma­yı sür­dür­dük­le­ri­ni an­la­tan Koray Çakan, sa­tış­lar­dan elde edi­len ge­li­rin az­lı­ğı do­la­yı­sıy­la ora­dan da para ala­ma­yın­ca işi bı­rak­tık­la­rı­nı ifade etti. Çakan söz­le­ri­ni şöyle sür­dür­dü: “Üst üste üç ay bile kimse dü­zen­li maaş ala­ma­dı. İflas­tan sonra ar­ka­daş­la­rı top­la­dım. Ze­ke­ri­ya Bey bize sı­kın­tı­lı bir sü­re­ce gi­ril­di­ği­ni söy­le­di. Bor­cum borç, en kısa za­man­da öde­ye­ce­ğim dedi. O sı­ra­da İspark’a ça­lış­tı­lar ve park sis­tem­le­ri ya­pıl­dı. Onu da be­ce­re­me­di­ler. Ar­ka­daş­lar şart­la­rı kabul etti ve ça­lış­ma sözü verdi. Bu arada iflas ma­sa­sı da bize kazık attı. Bizi ye­di­emin ola­rak ata­dık­la­rı­nı söy­le­di­ler. Ancak ko­ru­ma gö­rev­li­si ola­rak imza at­tır­dı­lar.”

Umut yok gibi

İcra İflas’ın yap­tı­ğı sa­tış­tan iş­çi­le­re para öde­nip öden­me­ye­ce­ği ko­nu­sun­da­ki gö­rüş­le­ri­ni de açık­la­yan Koray Çakan şun­la­rı söy­le­di: “Ala­cak­la­rın tü­mü­nü almak gibi bir şan­sı­mız yok. Top­lam ala­ca­ğı­mız yak­la­şık 1,6 mil­yon lira. Ça­lı­şan­lar bi­rin­ci sı­ra­da ala­cak­lı ya­zıl­mış. Ka­ra­su’dan 45 kişi var lis­te­de. Top­lam 350 bin lira tu­tu­yor ala­ca­ğı­mız. Şu anda İflas Ma­sa­sı’nda 325 bin lira para var. Sa­tı­lan tra­fo­lar, kon­tey­ner­ler, de­po­lar, vinç­ler hep be­da­va­dan gitti. Şimdi de 60 bin li­ra­ya ge­ri­ye kalan tesis sa­tıl­dı. Top­la­mı 1 mil­yon edi­yor. Bu pa­ra­nın 450 bin li­ra­sı­nı şu an­da­ki ye­di­emin ala­cak. Ge­ri­ye ka­la­nı da ala­cak ve el­de­ki para oran­la­ma­sıy­la iş­çi­le­re bö­lü­şü­lecek. Artık kime ne kadar dü­şer­se. Ala­ca­ğı­mız mik­ta­rın yüzde 20’si en iyi ih­ti­mal­dir.”

Her­kes kay­bet­ti

Ge­li­nen nok­ta­nın sürp­riz ol­ma­dı­ğı­nı an­la­tan Koray Çakan “Ya­tı­rım­cı da, kre­di­yi veren ban­ka­lar da, teş­vik veren dev­let de, bu­ra­da ça­lı­şan­lar da ve so­nuç­ta Ka­ra­su da kay­bet­ti” de­ğer­len­dir­me­sin­de bu­lu­nan Koray Çakan if­la­sı neden ka­çı­nıl­maz gör­dü­ğü­nü şöyle an­lat­tı:
“Ka­ra­su’da ter­sa­ne­ci­lik için bir alt­ya­pı yok. İşin ger­çe­ği adama zorla iş yap­tır­dı­lar di­ye­bi­li­riz. Her şeyde ekst­ra har­ca­ma ya­pıl­dı. Uygun koy yok, mal­ze­me yok, ka­li­fi­ye işçi yok. Ka­ra­su­lu bu­ra­da ça­lı­şa­cak de­ni­li­yor­du. Ken­dim şa­hi­dim ki, Ka­ra­su­lu ça­lış­mı­yor. İşsizi masa başı iş is­ti­yor. Baş­vu­ru CV’le­ri­ni ben alı­yor­dum. Ka­ra­su’dan 100 kişi işe gir­miş­se 80’i işi bı­ra­kıp git­miş­tir. Do­la­yı­sıy­la iş­çi­ler Tuzla’dan ta­şın­dı sabah akşam oto­büs­ler­le. Yan sa­na­yi desen yok. Ge­re­ken mal­ze­me İstan­bul’dan ge­ti­ri­li­yor. Bire yap­tı­ra­ca­ğın iş üçe mal olu­yor. Bence bu ter­sa­ne­yi bu­ra­da kur­ma­nın hiç­bir man­tı­ğı yok! Bu olum­suz­luk­la­ra karşı Gün­doğ­du bu­ra­ya neden geldi diye so­ru­la­bi­lir. Çünkü 11 tane gemi ya­pı­mı için an­laş­ma yap­mış. Ama tüm dün­ya­yı et­ki­le­yen kriz onu teğet geç­me­di. Sonuç da bu oldu.”
 
Karasuhaber 
8 yıl önce