Bu Kadar da Olmaz Dedirten Bir Olay

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı, 'Bitkisel Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği' gereği, yetki sahasında bulunan lokanta, sanayi mutfakları, oteller, tatil köyleri, moteller ve yemekhanelerde denetimler yapıyor. 55 işyerinde denetimler yapan Büyükşehir Belediyesi Teknik Elemanları, denetlenen işletmelerin bazılarında atık yağların börekçilere, lisansı olmayan toplayıcılara verildiğini tespit etti. 6 işletmeye Kabahatler Kanunu'na göre cezai işlem uygulandı.

Bitkisel Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği'nin 8. maddesine göre, Büyükşehir Belediyeleri ile alt kademe belediyeleri, yetki sahasında bulunan lokantalar, sanayi mutfakları, oteller, tatil köyleri, motel ve yemekhanelerde, bitkisel atık yağların kanalizasyonlara dökülmesini önlemek amacıyla denetimler yapıyor. 2006 yılından bu yana yapılan tebligatlar ve denetimler sonucu atık yağ üreticilerinin lisanslı toplayıcılarla sözleşme yapmaları ve atık yağları ayrı kaplarda toplamaları sağlanıyor. Ancak yönetmelik hükümlerine uygun hareket etmeyenleri ve sözleşmelerini yaptıkları halde atık yağlarını lisanslı firmalara teslim etmeyip, korsan toplayıcılara verenleri tespit etmek amacıyla Sakarya Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Şube Müdürlüğü ve Adapazarı Su ve kanalizasyon İdaresi (ADASU) ekipleri, Çevre Zabıtası ile birlikte ortak denetimler gerçekleştiriyor.

Denetimlere; Erenler, Hanlı, Serdivan ve Sapanca'dan başlayan ekipler, 55 işyerini inceledi. Denetlenen işletmelerin bazılarında atık yağların bazılarının börekçilere, lisansı olmayan toplayıcılara, yakıt olarak kullanılmak üzere verildiği tespit edildi. 6 işletmeye Kabahatler Kanunu'na göre cezai işlem uygulandı. Gerçekleştirilen denetimlerde özellikle firmaların Bitkisel Atık Yağ Toplama Sözleşmesi yapması, toplama kaplarında atık yağlarını ayrı toplaması, atık yağlarını kanalizasyona dökmemesi, Çevre ve Orman Bakanlığı'ndan lisans almamış firmalara yağını teslim etmemesi, teslimat sırasında Ulusal Atık Taşıma Formları'nın düzenlenmesi gibi hususlar dikkate alınıyor.

Bu hususlara dikkat etmeyenler işletmeler hakkında Kabahatler Kanunu'nun 41. maddesine göre işlem yapılarak, yemek fabrikalarına 2 bin ve diğer işletmelere de 650 YTL cezai işlem uygulanıyor. Çevre Koruma ve Kontrol Şube Müdürlüğü ve ADASU ekiplerinin yaptığı denetimler önümüzdeki günlerde de devam edecek. Yönetmelik hükümlerine aykırı hareket edenlere cezai işlemler uygulanacak. Kullanılmış atık yağlar yeniden kullanıldığında kanserojen içeriyor.

16 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
944d2cab06112896313ec6434d18c982@