Bu Kadarda Olmaz!

İstanbul'da pert olan (Aracın, satış değerinin yüzde 65 ile yüzde 85 arasında bir miktarda onarım masrafı bulunması halinde hurdaya çıkarılması) arabaların ruhsat ve evraklarını ele geçirip, bu araçların şase ve motor numarasını aynı modelde çaldıkları arabaya kazıyarak satan şebeke, Sakarya'da bir öğretmeni dolandırdı.

8 yıllık fizik öğretmeni Arif Sarıtepeci, İstanbul Altunzade açık oto pazarından 12 bin 650 YTL' ye eşi Hatice Sarıtepeci'nin üzerine aldığı aldığı otomobile ancak 2 ay binebildi. Noterden batış onayı, muayenesi ve trafik tecilden otomobiliyle ilgili bütün resmi evrakları tamam olan Sarıtepeci, polisin 2 ay sonra arayarak 'aldığınız araba çalıntı olabilir' bilgisiyle şok geçirdiğini belirtti. Daha sonra öğrendikleri karşısında şaşkınlığının giderek arttığını kaydeden Sarıtepeci, "Bütün o resmi işlemleri yaptırırken, aracın çalıntı olduğu nasıl anlaşılmamış pes doğrusu. Benim 8 yılda oluşturduğum birikim bir anda gitti. Otomobilime el kondu. 6 aydır zanlılar hala yakalanmadı. Dava açacak param bile yok" diyerek tepkisini dile getirdi.
Belirlendiği kadarıyla şimdilik baba A.E ve oğlu M.T.E oluştuğu iddia edilen ve polis tarafından aranan şebekenin kendisine pert olan bir aracın evraklarını kullanarak aynı modelde çaldıkları bir aracı sattıklarının tesadüfen öğrenildiğini kaydeden Sarıtepeci, şu bilgileri verdi: "Polis benimle temasa geçerek 'Sabıkalı, aranan kişilerden bir otomobil satın aldığımı ve bu otomobili çalıntı olabileceği şüphesiyle incelemeleri gerektiğini' söylediler. Ben de otomobilimi götürdüm. Araştırıldı ama bir şey bulunamadı. Benim şase ustası olan kayın biraderim bile aracın şase ve motor numarasının değiştirildiğinin farkına varamadı. En son İstanbul Teknik Üniversitesi arabanın çalıntı olduğunu belirledi. Şebeke, pert olan aracın ruhsattaki motor ve şase numarasını çaldıkları araca profesyonelce kazımışlar. Pert olan aracın tekrar trafiğe çıkması için de muayeneyi Tuzla'daki Karayolları Muayene İstasyonu'nda yaptırmışlar. Pert olan araç tamir edildikten sonra satışı yönünde hiçbir yasal engel yok. Eğer otomobili o kişilerden aldığım belirlenmeseydi hala çalıntı bir otomobile biniyor olacaktım. Polis pert arabaların ruhsatlarının nasıl elde edildiğini, diğer şebeke üyelerinin kim olduğunu araştırıyor, ancak bir gelişme yok."
Kendisinin bu satışta hiçbir kabahati olmadığını vurgulayan Sarıtepeci, "Her insan gibi ben de beğendiğim otomobili önce bir motor ustasına götürdüm. Daha sonra emniyetin internet sitesinden arabanın çalıntı olup olmadığına baktım. Noter satışı yaptı. Tuzla Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil Bürosu'ndan ruhsat işlemlerini yaptım. Hiçbir sorunla karşılaşmadım. Öğrendiğim kadarıyla aynı kişiler benim olayımdan sonra 4 araç daha satmışlar. Polisin bu insanları hala yakalayamamasını anlayamıyorum" diye konuştu.

Evli ve bir çocuk babası olduğunu anlatan Sarıtepeci, 8 yılda biriktirdiği birikimin bir anda yok olmasının maddi ve manevi olarak kendilerini büyük sıkıntıya soktuğunu dile getrdi. Sarıtepeci, "Bir öğretmen maaşıyla zorlukla biriktirdiğim emeğim bir anda yok oldu. Eşim ve çocuğum bu olaydan çok etkilendi. Zanlıları mahkemeye verecek avukat param bile yok. Bu iş için gönüllü bir avukat arıyorum. Davayı kazanırsa tüm masrafını alacağımız paradan vereceğim" dedi.

ARACIN PERT OLMASI NEDİR?

Aracın satış değerinin yüzde 65 ile yüzde 85 arasında bir miktarda onarım masrafı bulunduğunda hurdaya çıkarılması durumudur. Kasko sisteminde geçerlidir. Perte çıkan aracın sahibine ya yeni bir araç alınır ya da aracın bedeli ödenir. Ardından perte çıkan araç kasko şirketi tarafından satılır ve alan kişi, kurum ya da kuruluşlar bu aracı onararak tekrar piyasaya sürerler.
16 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
5d048dd4b76f0a478ab9930e5fb3c6a3@