Bu Kaynak Makinesi Enerji Tasarrufu Sağlıyor

KOBİ'lerin rekabet güçlerini geliştirmek için sanayi kesimindeki firmalara ArGe desteği veren Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu'nun (TÜBİTAK) projesi olumlu meyvelerini veriyor.

Türkiye açısından hayati önem taşıyan KOBİ Ar - Ge Başlangıç Destek Programı kapsamında Kilmak isimli fabrika, üniversitelerin katkısı ile 3 yıllık Ar - Ge çalışmaları sonucu çapaksız kaynak yapan ve enerji tasarrufu sağlayan elektronik kaynak makinesi üretti.

Aynı özellikleri taşıyan kaynak makinesini yurt dışından yüksek fiyatla ithal eden Türk sanayicisi, TÜBİTAK destekli proje ile üretilen yerli makineyi çok ucuz fiyata alabilecek.

Sakarya'nın Akyazı ilçesinde 13 bin metrekarelik alanda kurulu fabrikasında 70 çalışanı ile kaynak makinesi üretimi yapan Kilmak, Yıldız Teknik, Sakarya ve Kocaeli Üniversitelerinin desteğiyle tamamen yerli üretim olan inverter (elektronik) kaynak makinesi geliştirdi. Üretimine geçilen inverter elektrot ve gazaltı kaynak makineleri imalat sanayisinin en büyük problemi olan kaynaklı imalatlarda çapak problemini ortadan kaldıracak. Yüzde 50-60 oranında elektrik ve gaz tasarrufu sağlayan yeni üretim elektrot ve gazaltı kaynak makinesi, daha az hacimle aynı işi yaparak sanayiciye çok ciddi avantaj sağlayacak.

Kilmak Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Kilit, ürettikleri inverter teknolojisi sayesinde kaynak makinesi ithal eden değil, ihracatını yapan ülke konumuna geldiklerini söyledi. Kaynak sektöründe teknoloji değişimi yaşandığını kaydeden Kilit, Türkiye'de mekanik kaynaktan elektroniğe geçiş yaşandığını vurguladı. Ar-Ge çalışmalarına büyük önem verdiklerini ifade eden Kilit, yeni kaynak makinesinin 2008 Lloyd's List Türk Denizcilik Oskarları'nda en iyi yan sanayi ödülünü aldığını dile getirdi.

200 Kiloluk Kaynak Makinesini 28 Kiloya Düşürdük

Yerli bir firma olarak sanayicinin dışarıdan ithal ettiği bir kaynak makinesini üretmenin gururunu yaşadıklarını anlatan Kilit, yerli üretim kaynak makinesini 9 ülkeye ihraç ettiklerini duyurdu. 200 kilo ağırlığındaki kaynak makinelerini 28 kilograma indirdiklerini belirten Kilit, şöyle konuştu:

"Dünya'da hiç bir firmada olmayan gaz tasarruf sistemi ile sanayiciler için tasarrufta bir çığır daha açtık..Gazaltı makinelerde yüzde 15 , elektrotlarda yüzde 50 enerji tasarrufu sağladık. Böyle bir makineyi sanayicimiz yurt dışından 10 bin avroya alırken biz 7 bin 500 TL'ye satışa sunuyoruz. Aynı zamanda servis hizmetide veriyoruz. Ürettiğimiz makineleri Almanya, Yunanistan, Bulgaristan, Suudi Arabistan, Mısır, Yemen, Kazakistan, Azerbeycan ve Türkmenistan'a ihraç ediyoruz. 2009 yılında 19 ülkede dispiritörlük kurmayı hedefliyoruz."

<p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2">Sakarya'nın Akyazı il&ccedil;esinde 13 bin metrekarelik alanda kurulu fabrikasında 70 &ccedil;alışanı ile kaynak makinesi &uuml;retimi yapan Kilmak, Yıldız Teknik, Sakarya ve Kocaeli &Uuml;niversitelerinin desteğiyle tamamen yerli &uuml;retim olan inverter (elektronik) kaynak makinesi geliştirdi. &Uuml;retimine ge&ccedil;ilen inverter elektrot ve gazaltı kaynak makineleri imalat sanayisinin en b&uuml;y&uuml;k problemi olan kaynaklı imalatlarda &ccedil;apak problemini ortadan kaldıracak. Y&uuml;zde 50-60 oranında elektrik ve gaz tasarrufu sağlayan yeni &uuml;retim elektrot ve gazaltı kaynak makinesi, daha az hacimle aynı işi yaparak sanayiciye &ccedil;ok ciddi avantaj sağlayacak.</font></p><p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2">Kilmak Y&ouml;netim Kurulu Başkanı Nihat Kilit, &uuml;rettikleri inverter teknolojisi sayesinde kaynak makinesi ithal eden değil, ihracatını yapan &uuml;lke konumuna geldiklerini s&ouml;yledi. Kaynak sekt&ouml;r&uuml;nde teknoloji değişimi yaşandığını kaydeden Kilit, T&uuml;rkiye'de mekanik kaynaktan elektroniğe ge&ccedil;iş yaşandığını vurguladı. Ar-Ge &ccedil;alışmalarına b&uuml;y&uuml;k &ouml;nem verdiklerini ifade eden Kilit, yeni kaynak makinesinin 2008 Lloyd's List T&uuml;rk Denizcilik Oskarları'nda en iyi yan sanayi &ouml;d&uuml;l&uuml;n&uuml; aldığını dile getirdi. </font></p><p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="4">200 Kiloluk Kaynak Makinesini 28 Kiloya D&uuml;ş&uuml;rd&uuml;k</font></p><p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2">Yerli bir firma olarak sanayicinin dışarıdan ithal ettiği bir kaynak makinesini &uuml;retmenin gururunu yaşadıklarını anlatan Kilit, yerli &uuml;retim kaynak makinesini 9 &uuml;lkeye ihra&ccedil; ettiklerini duyurdu. 200 kilo ağırlığındaki kaynak makinelerini 28 kilograma indirdiklerini belirten Kilit, ş&ouml;yle konuştu:</font></p><p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2" color="#333399"><strong>&quot;D&uuml;nya'da hi&ccedil; bir firmada olmayan gaz tasarruf sistemi ile sanayiciler i&ccedil;in tasarrufta bir &ccedil;ığır daha a&ccedil;tık..Gazaltı makinelerde y&uuml;zde 15 , elektrotlarda y&uuml;zde 50 enerji tasarrufu sağladık. B&ouml;yle bir makineyi sanayicimiz yurt dışından 10 bin avroya alırken biz 7 bin 500 TL'ye satışa sunuyoruz. Aynı zamanda servis hizmetide veriyoruz. &Uuml;rettiğimiz makineleri Almanya, Yunanistan, Bulgaristan, Suudi Arabistan, Mısır, Yemen, Kazakistan, Azerbeycan ve T&uuml;rkmenistan'a ihra&ccedil; ediyoruz. 2009 yılında 19 &uuml;lkede dispirit&ouml;rl&uuml;k kurmayı hedefliyoruz.&quot;</strong></font></p>

Keban Barajı'nın Ürettiği Enerji Kadar Tasarruf Sağlar

Türkiye'de 400 bin adet mekanik kaynak makinesi bulunduğunu bildiren Kilit, mekanik makinelerin enerji tasarrufu sağlayan inverter makinelerle değiştirilmesi durumunda Keban Barajı'nın yıllık üretimi kadar tasarruf elde edilebileceğini vurguladı. Enerji tasarrufu ile ilgili hazırladıkları projeyi ilgili bakanlığa sunduklarını dile getiren Kilit, kriz dönemini fırsata dönüştürmek için Anadolu'ya açılacaklarını söyledi.

Kilit, "Biz geçen yıl Eylül'e kadar Anadolu'ya mal veremiyorduk. Çünkü demircilik sektörünün ihtiyaçlarını karşılayamıyorduk. Bize tersane sektöründen ciddi talepler vardı. Talepleri yetiştiremiyorduk. Denizcilik sektörü krize girince biz kendimizde Anadolu'ya açılma ihtiyacı hissettik. Krizi fırsata dönüştürüyoruz. Ürettiğimiz yeni makineler Anadolu sanayicisinin reçetesi olacak. Kaynak işlerindeki masrafları yarı oranında azalacak. Ürettiğimiz makineyi 18 ay vadeyle banka kredisi ile vereceğiz." dedi.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan ise daha önce konuyla ilgili açıklamasında, TÜBİTAK'ın desteği ile ArGe çalışması yaparak yeni ürünler geliştiren KOBİ'lerin Türkiye'nin rekabetçi gücünü arttırdığını söylemişti. Çağlayan, İnverter teknolojisinin enerji tasarrufu ve üretimde kalite açısından Türk sanayicisine çok büyük katkı sağlayacağını ifade etmişti.

<p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="4">Keban Barajı'nın &Uuml;rettiği Enerji Kadar Tasarruf Sağlar</font></p><p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2">T&uuml;rkiye'de 400 bin adet mekanik kaynak makinesi bulunduğunu bildiren Kilit, mekanik makinelerin enerji tasarrufu sağlayan inverter makinelerle değiştirilmesi durumunda Keban Barajı'nın yıllık &uuml;retimi kadar tasarruf elde edilebileceğini vurguladı. Enerji tasarrufu ile ilgili hazırladıkları projeyi ilgili bakanlığa sunduklarını dile getiren Kilit, kriz d&ouml;nemini fırsata d&ouml;n&uuml;şt&uuml;rmek i&ccedil;in Anadolu'ya a&ccedil;ılacaklarını s&ouml;yledi. </font></p><p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2">Kilit, <font color="#333399"><strong>&quot;Biz ge&ccedil;en yıl Eyl&uuml;l'e kadar Anadolu'ya mal veremiyorduk. &Ccedil;&uuml;nk&uuml; demircilik sekt&ouml;r&uuml;n&uuml;n ihtiya&ccedil;larını karşılayamıyorduk. Bize tersane sekt&ouml;r&uuml;nden ciddi talepler vardı. Talepleri yetiştiremiyorduk. Denizcilik sekt&ouml;r&uuml; krize girince biz kendimizde Anadolu'ya a&ccedil;ılma ihtiyacı hissettik. Krizi fırsata d&ouml;n&uuml;şt&uuml;r&uuml;yoruz. &Uuml;rettiğimiz yeni makineler Anadolu sanayicisinin re&ccedil;etesi olacak. Kaynak işlerindeki masrafları yarı oranında azalacak. &Uuml;rettiğimiz makineyi 18 ay vadeyle banka kredisi ile vereceğiz.&quot;</strong></font> dedi.</font></p><p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2">Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer &Ccedil;ağlayan ise daha &ouml;nce konuyla ilgili a&ccedil;ıklamasında, T&Uuml;BİTAK'ın desteği ile ArGe &ccedil;alışması yaparak yeni &uuml;r&uuml;nler geliştiren KOBİ'lerin T&uuml;rkiye'nin rekabet&ccedil;i g&uuml;c&uuml;n&uuml; arttırdığını s&ouml;ylemişti. &Ccedil;ağlayan, İnverter teknolojisinin enerji tasarrufu ve &uuml;retimde kalite a&ccedil;ısından T&uuml;rk sanayicisine &ccedil;ok b&uuml;y&uuml;k katkı sağlayacağını ifade etmişti. </font></p>
16 yıl önce
Kaynak Suyu ÜretimiKaynak Suyu Üretimi
Çamaşır makinesi
oerlikon kaynak elektrotları