Bu Kişinin Tahsiline Bakıp Aldanmayın!

Sakarya'da ilkokul mezunu bir mucit, ekmek üretilen kara fırınların işini kolaylaştıran ve elektronik arızası internet yoluyla tamir edilebilen hamur kesme makinesi icat etti.

Matador fırınlarda kullanılan hamur kesme makinesi, katkı maddesi olmaması sebebiyle kara fırınlarda kullanılamıyor. Bu yönüyle buluş kara fırınları teknolojiye uyduran bir ilk ve önemli bir buluş kabul ediliyor.

Sakarya'nın Hendek ilçesinde yaşayan ve uzun yıllar İstanbul ve Sakarya'da kara fırınlarda çalışan 29 yaşındaki Şenol Yıldız, bu makineyi yapmak için 4 yıl uğraştığını söyledi.

En Sonunda Bu Makineyi Tasarladım

Türkiye'deki ekmek fırınların yüzde 80'inin kara fırın olduğunu belirten Yıldız, "Matador fırınlarındaki kesme makinesi, kara fırınlarda kullanılan hamurun katkısız olması sebebiyle kullanılamıyor. Hamuru bozuyor. Kara fırınlarda hamur makine ile yoğruluyor ama halen elle kesiliyor. Bu da hijyen sorunu meydana getiriyor. Ayrıca işgücü ve zaman kaybı da yaşanıyor. Bunu nasıl aşabilirim diye kafa yormaya başladım. 4 yıl boyunca bunun önüne geçmek için çalıştım. En sonunda bu makineyi tasarladım." dedi.

Makineyi Çok Basit Tasarladım

Tasarladığı makinenin hamuru istenilen gramajda otomatik olarak el değmeden kestiğini ve kesilen hamur sayısının dijital ekranda görülebildiğini kaydeden Yıldız, şu bilgileri verdi: "Bir kara fırında bir kişi günde en çok 2 bine yakın hamur kesebilir. Benim icat ettiğim makine saatte 1.800 hamur kesebiliyor. Ayrıca el değmemesi sebebiyle hijyen sağlanmış oluyor. Makineyi çok basit tasarladım. Mekanik arıza zor yapar, ancak yaptığı taktirde de çok kolay. Bir çok bağlantıyı bir cıvata ile hallettim. Bu da tamiri basitleştiriyor. Elektronik kısım arızalandığı taktirde ise internet yoluyla tamir edilebiliyor. Bunun için makinenin internet olan bir bilgisayara bağlanması yeterli olur. ABD'de bile olsam makinenin elektronik arızasını internetten yapabilirim."

Katkım Olsun İstiyorum

Buluşunun Türk Patent Enstitüsü'nden patentini aldığını ifade eden Yıldız, makinenin seri imalatını yapmak için destek beklediğini söyledi. Bir çok firmanın makinenin seri imalatını yapıp kendisine kar payı vermeyi önerdiğini, ancak bunu kabul etmediğini vurgulayan Yıldız, "Ben bunun için 4 yıl uğraştım. Borç para alarak buluşu gerçekleştirmek için 15 bin TL harcadım. Bu makinenin seri imalatla fiyatı 4 bin TL'ye kadar düşer. İmkan sağlanır destek verilirse imalatını kendim yapmak istiyorum. Ben de bir fırın çalışanı olarak katkım olsun istiyorum" şeklinde konuştu.

Şenol Yıldız

İrtibat Tel: 0 537 5275011

<strong><font face="Arial" size="2" color="#000000">Makineyi &Ccedil;ok Basit Tasarladım</font></strong> <p><font size="2"><font face="Arial">Tasarladığı makinenin hamuru istenilen gramajda otomatik olarak el değmeden kestiğini ve kesilen hamur sayısının dijital ekranda g&ouml;r&uuml;lebildiğini kaydeden Yıldız, şu bilgileri verdi: <font color="#333399">&quot;Bir kara fırında bir kişi g&uuml;nde en &ccedil;ok 2 bine yakın hamur kesebilir. Benim icat ettiğim makine saatte 1.800 hamur kesebiliyor. Ayrıca el değmemesi sebebiyle hijyen sağlanmış oluyor. Makineyi &ccedil;ok basit tasarladım. Mekanik arıza zor yapar, ancak yaptığı taktirde de &ccedil;ok kolay. Bir &ccedil;ok bağlantıyı bir cıvata ile hallettim. Bu da tamiri basitleştiriyor. Elektronik kısım arızalandığı taktirde ise internet yoluyla tamir edilebiliyor. Bunun i&ccedil;in makinenin internet olan bir bilgisayara bağlanması yeterli olur. ABD'de bile olsam makinenin elektronik arızasını internetten yapabilirim.&quot;</font> <br /><br /><strong><font color="#000000">Katkım Olsun İstiyorum</font></strong></font></font></p><p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2">Buluşunun T&uuml;rk Patent Enstit&uuml;s&uuml;'nden patentini aldığını ifade eden Yıldız, makinenin seri imalatını yapmak i&ccedil;in destek beklediğini s&ouml;yledi. Bir &ccedil;ok firmanın makinenin seri imalatını yapıp kendisine kar payı vermeyi &ouml;nerdiğini, ancak bunu kabul etmediğini vurgulayan Yıldız, <font color="#333399">&quot;Ben bunun i&ccedil;in 4 yıl uğraştım. Bor&ccedil; para alarak buluşu ger&ccedil;ekleştirmek i&ccedil;in 15 bin TL harcadım. Bu makinenin seri imalatla fiyatı 4 bin TL'ye kadar d&uuml;şer. İmkan sağlanır destek verilirse imalatını kendim yapmak istiyorum. Ben de bir fırın &ccedil;alışanı olarak katkım olsun istiyorum&quot; </font>şeklinde konuştu.</font></p><p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2">Şenol Yıldız<br /><br />İrtibat Tel: 0 537 5275011</font></p>
15 yıl önce