Bu Projeyle, Yurt Dışına Mahkumiyete Son!

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Görevlisi Prof.Dr. Saim Özdemir, 5 yıllık doktora çalışması sonucunda fındık çotanağından saksı toprağı üretimi gerçekleştirdiklerini söyledi.

Her yıl yurt dışından 30 bin ton civarında torf ithalatı yapıldığına dikkati çeken Özdemir, Türkiye'de atık olarak görülen çotanaktan elde edilecek saksı toprağının Türkiye'nin ihtiyacını karşılayabilecek düzeyde olduğunu belirtti.

SAÜ Çevre Mühendisliği Bölümü'nde Araştırma Görevlisi olan Ömer Hulusi Dede ile projenin danışmanı Prof.Dr. Saim Özdemir'in 5 yıl süren 'fındık çotanağından (züruf) saksı toprağı üretimi' projesi tamamlandı.

5 Yıllık Çalışma Sonucu

Prof. Dr. Saim Özdemir, CİHAN muhabirine yaptığı açıklamada, 5 yıllık çalışma sonucunda tamamladıkları doktora çalışmasını Yükseköğretim Kurulu'na sunduklarını kaydetti. Özdemir, çalışmanın uluslararası bilim dergilerinde de yayınlandığını ifade etti. Türkiye'de hızla gelişen süs bitkileri sektörünün en çok ihtiyaç duyduğu tüketim maddesi olan saksı dolgu malzemesinin yerel ve yenilenebilir kaynaklardan temin edilmesini sağlamakiçin projeye başladıklarını anlatan Özdemir; "Proje doktora tez projesi şeklinde yürütüldü ve ön çalışmalarla birlikte 5 yıl devam etti. Tez projesi SAÜ Bilimsel Araştırma Projeleri kapsamında desteklendi. Laboratuar analizlerinin büyük bir kısmı İspanyada Valensiya Politeknik Üniversitesi'nde bitki yetiştirmeye uygunluk çalışmaları ise Sakarya'da yapıldı." dedi.

30 Bin Ton Torf İthalatı

Çotanaktan elde edilen toprağın saksı içinde eksilmeden kaldığını, bitki köklerine yeterli su ve hava sağladığını kaydeden Özdemir, çotanaktan elde edilen toprağın bitki besin elementleri yönünden torf ve hindistan cevizinin kabuğundan elde edilen topraktan daha zengin olduğunu vurguladı. Elde ettikleri toprağın saksı içinde yetiştirilen bütün süs bitkileri, fide ve fidan yetiştiriciliğinde saksı dolgu maddesi olarak kullanılabileceğini bildiren Özdemir, ürünün gübre özelliği taşımadığını belirtti. Türkiye'de üretilen yerli torf kaynaklarda çeşitli kalite problemleri olduğuna dikkati çeken Özdemir, her yıl yurt dışından 30 bin ton civarında torf ithalatı yapıldığını kaydetti.

Türkiye'nin İhtiyacı Karşılanabilir

Fındık çotanağının Türkiye'de atık olarak görüldüğünü, çoğunlukla boş alanlara atıldığını veya harmandan sonra yakıldığını anlatan Özdemir, şunları söyledi: "Fındık üreticileri zürufu saksı toprağı haline getirerek ek gelir elde edebilir. Süs bitkisi üreticileri maliyeti olmayan atık ürünü toplayıp, kısmen ayrıştırıp, kırıcıdan geçirdikten sonra direk saksı toprağı olarak kullanabilir. Doğal toprak saksı içinde büyütülen bitkilere uygun değildir. Toprak yerine kullanılan torf ise maliyeti yükseltmektedir. Fındık zürufu kullanarak üreticiler maliyeti düşürüp rekabet güçlerini artırabilirler.

200-250 Bin Ton Atık

Türkiye'de ortalama yılda 650 bin ton kadar fındık üretimi yapıldığını söyleyen Özdemir, dünya üretiminin yüzde 75'inin Türkiye'de gerçekleştiğini hatırlattı. Hasat edilen ürünün üçte birinin züruf olduğuna dikkati çeken Özdemir, yılda 200-250 bin ton civarında züruf atığı ortaya çıktığını dile getirdi. Özdemir, elde edilen fındık çotanağından Türkiye'nin saksı toprağı ihtiyacının tamamının karşılanabileceğine vurgu yaptı.

Vali Yardımcısı, Ne İddia Etti?


Bu arada, dolandırıcılık iddiasıyla tutuklu bulunan eski Sakarya Vali Yardımcısı Haluk Nuri Ballı, 2 yıl önce gazetecilere yaptığı açıklamada, fındık çotanağından (züruf) saksı toprağı üretimini kendilerinin yaptığını söylemişti.

Valilik tarafından kurulan laboratuvarda fındık çotanağı ve dallarından üretilen doğal gübrenin formülünü, bir firmaya 300 bin TL'ye sattıklarını belirten eski Vali Yardımcısı, yıllardır birçok kuruluşun fındık dallarından ve çotanağından gübre üretmek için çalışmalar yaptığını, ancak başarılı olamadığını kaydetmişti.

Ballı, çoğu kuruluşun başarısız olduğunu; ancak kendilerinin başardığını ifade etmişti.

<p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2"><strong>T&uuml;rkiye'nin İhtiyacı Karşılanabilir</strong></font></p><p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2">Fındık &ccedil;otanağının T&uuml;rkiye'de atık olarak g&ouml;r&uuml;ld&uuml;ğ&uuml;n&uuml;, &ccedil;oğunlukla boş alanlara atıldığını veya harmandan sonra yakıldığını anlatan &Ouml;zdemir, şunları s&ouml;yledi: <font color="#333399">&quot;Fındık &uuml;reticileri z&uuml;rufu saksı toprağı haline getirerek ek gelir elde edebilir. S&uuml;s bitkisi &uuml;reticileri maliyeti olmayan atık &uuml;r&uuml;n&uuml; toplayıp, kısmen ayrıştırıp, kırıcıdan ge&ccedil;irdikten sonra direk saksı toprağı olarak kullanabilir. Doğal toprak saksı i&ccedil;inde b&uuml;y&uuml;t&uuml;len bitkilere uygun değildir. Toprak yerine kullanılan torf ise maliyeti y&uuml;kseltmektedir. Fındık z&uuml;rufu kullanarak &uuml;reticiler maliyeti d&uuml;ş&uuml;r&uuml;p rekabet g&uuml;&ccedil;lerini artırabilirler.</font> </font></p><p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2"><strong>200-250 Bin Ton Atık</strong></font></p><p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2">T&uuml;rkiye'de ortalama yılda 650 bin ton kadar fındık &uuml;retimi yapıldığını s&ouml;yleyen &Ouml;zdemir, d&uuml;nya &uuml;retiminin y&uuml;zde 75'inin T&uuml;rkiye'de ger&ccedil;ekleştiğini hatırlattı. Hasat edilen &uuml;r&uuml;n&uuml;n &uuml;&ccedil;te birinin z&uuml;ruf olduğuna dikkati &ccedil;eken &Ouml;zdemir, yılda 200-250 bin ton civarında z&uuml;ruf atığı ortaya &ccedil;ıktığını dile getirdi. &Ouml;zdemir, elde edilen fındık &ccedil;otanağından T&uuml;rkiye'nin saksı toprağı ihtiyacının tamamının karşılanabileceğine vurgu yaptı.</font></p><p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2"><strong>Vali Yardımcısı, Ne İddia Etti?</strong></font></p><p><br /><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2">Bu arada, dolandırıcılık iddiasıyla tutuklu bulunan eski Sakarya Vali Yardımcısı Haluk Nuri Ballı, 2 yıl &ouml;nce gazetecilere yaptığı a&ccedil;ıklamada, fındık &ccedil;otanağından (z&uuml;ruf) saksı toprağı &uuml;retimini kendilerinin yaptığını s&ouml;ylemişti.</font></p><p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2"><font color="#333399">Valilik tarafından kurulan laboratuvarda fındık &ccedil;otanağı ve dallarından &uuml;retilen doğal g&uuml;brenin form&uuml;l&uuml;n&uuml;, bir firmaya 300 bin TL'ye sattıklarını belirten eski Vali Yardımcısı, yıllardır bir&ccedil;ok kuruluşun fındık dallarından ve &ccedil;otanağından g&uuml;bre &uuml;retmek i&ccedil;in &ccedil;alışmalar yaptığını, ancak başarılı olamadığını kaydetmişti.</font> </font></p><p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2">Ballı, &ccedil;oğu kuruluşun başarısız olduğunu; ancak kendilerinin başardığını ifade etmişti.</font></p>
15 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
37466c78f9b1a71c2bd049ea1c8c0aff@