Bu Rakamlar Korkutuyor

Türkiye'de 1998-2006 yılları arasında 5 bin 673 kadın intihar ederken 599'u ise cinayete kurban gitti.

Anadolu Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Semra Günay, 1998-2006 yıllarında dış etkenlerle hayatını kaybeden kadınların yüzde 15'inin intihar ettiğini ve yüzde 2'sinin de cinayete kurban gittiğini belirtti. Günay, CİHAN muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)'ndan aldıkları verilerde kadınlarda intihar ve cinayet sonucu ölümleri araştırdıklarını ifade etti.

Günay, "Bu araştırmada gördük ki kadın intihar ve cinayet vakalarında daha çok genç nüfus grupları risk altında bulunuyor. Çocuk yaşta cinayete kurban giden kadın sayısının artması sebebiyle acil önlem alınması gerekir" dedi.



Önlem Alınacak İller

Araştırmada, intihar sebebiyle ölüm olaylarının Doğu Anadolu, Güney Doğu Anadolu, Akdeniz ve Ege bölgelerinde, İç Anadolu Bölgesi'nin kuzeybatısında ve Marmara Bölgesi'nin güneyinde yüksek olduğunu gördüklerini vurgulayan Günay şu bilgileri verdi: "İntihar olayları sadece geri kalmış bölgelerde görünmüyor. En yüksek oranlar Türkiye'nin doğusu ve batısında yaşanıyor. İntiharın en yüksek olduğu yer Muğla'dır. Erkek intiharlarında da Muğla ilk sırada. Kadınların da yüzde 13.8'ü Muğla'da intihar etmiş. İkinci sırada Van, üçüncü sırada Ağrı var. Muğla, Van, Ağrı, Muş, İzmir, Eskişehir, Ankara, Ardahan, Kars, Adana, Diyarbakır, Burdur ve Karaman'da dar alanlı detaylı çalışmaların öncelikle başlatılması gereken illerdir. Doğu Karadeniz bölümündeki, İç Anadolu Bölgesi'ndeki ve Güney Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki illerin çoğunda kadınlarda intihar olaylarının artması nedeniyle durumu kontrol altına alıcı çalışmaların yapılması gerekir. Özellikle artış oranının yüksek olduğu, Kars, Siirt Balıkesir, Bingöl, Muş, Nevşehir, Denizli, Ankara, Çanakkale ve Sakarya illerinde önlemler alınmalıdır.''

Alkol kullananların, zihinsel ve sinir hastalıkları olanların, ailesinde intihar görülenlerin yüksek intihar eğilimi taşıdığını dile getiren Günay, "Boşanma ya da eşini kaybetme gibi gerilim yaratan olaylar ve ateşli silahları kolay elde etme, gençlerin intihara tanık olmaları intihar üzerindeki diğer önemli etkenler arasında bulunuyor '' diye konuştu.

Cinayetlerin Çoğu Büyük İllerde İşleniyor

Kadın cinayetleri çerçevesinde kız çocuklarının cinayete kurban gitme oranlarının özellikle 2004-2006 arasında arttığının altını çizen Günay, ''Kadın cinayet sonucu ölüm oranı yüksek olan illerin çoğu kıyı bölgelerimizde yer almaktadır. En yüksek ölüm oranı arasında bulunan Gaziantep, Ankara, Adana, İzmir, Bursa, İstanbul, Kırıkkale, Balıkesir, Kocaeli, Eskişehir ve Düzce'dedir. Ülkemizin güney ve batısına doğru gidildikçe kadınlara yönelik cinayetlerin zaman içerisinde artış gösteriyor. En yüksek kadın cinayet artış oranı Ankara, İzmir, Balıkesir, Gaziantep, Bursa, Adana, Amasya, Antalya, Kocaeli, Siirt ve Osmaniye illerinde görülüyor'' şeklinde konuştu.

Günay, intihar olaylarının hem sosyoekonomik düzeyin yüksek, hem de düşük olduğu bölgelerde de görüldüğünü, cinayetin ise daha çok genel hatlarıyla sanayileşmiş, büyük nüfuslu illerde öne çıktığını vurguladı. 

15 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
2d62ca8552fdb97b17e3cfb1d78b9929@