Türkiye’de insan hakları ihlalleri ve sosyal yaşamdaki engellerden sizler de rahatsızlık duyuyor musunuz?
Peki, sosyal altyapıdaki yetersizlikler, hukuki açıklar ve bilinçsizlik nedeniyle Türkiye’deki 8,5 milyon engellinin görmezden ve duymazdan mı geliyorsunuz?
Şaka Olmayan Bir Gerçek
Bugün şaka günü ancak bu bir şaka değil. Türkiye’de bulunan 8,5 milyon kayıtlı engellinin var olduğunun farkında mısınız?
Sizler de engellilerin toplumda neredeyse yok sayıldığının farkındaysanız ve bu zulüme sessiz kalmak istemiyorsanız; sizlerin de elinden gelecek mutlaka birşeyler vardır.
Ben tek tabanca ne yapabilirim diye düşünmeyin. Sadece bu kampanyayı destekleyerek ve toplumun bilinçlenmesini sağlayarak aslında çok şey yapabilirsiniz.
Kalbini Engelleme, Engelleri Kaldır!
İstanbul Bilgi Üniversitesi Görsel İletişim Tasarımı son sınıf öğrencisi Rodin Alper Bingöl'ün tez projesi olarak başlayıp, bir tez projesi olmaktan çıkarak toplumsal bir oluşum haline gelen bu kampanya sizlerin desteğiyle hızla yayılıyor.
Kalbini engelleme, engelleri kaldır!" sloganı çerçevesinde 1 Nisan'da gerçekleştirilecek farkındalık kampanyasına siz duyarlı vatandaşların desteğini bekliyor.
Hedeflerinin tüm bireyler için adil bir düzen oluşturabilmek olduğunu açıklayan yetkililer konuyla ilgili bir basın bildirisi yayınladı. Basın bildirisi şu şekilde;
Hedefler: 1 Nisan’ın toplumun genelinde “şaka günü” olarak bilinmesinden yola çıkılarak “şaka olmayan bir gerçeği”; Türkiye’de bulunan 8,5 milyon kayıtlı engellinin ve onlara destek olan aileleriyle birlikte 20 milyon kişinin farkına varılmasını sağlamak. Topluma ve hayata yeterince karışamadıkları için görmezden, duymazdan gelindiklerine dikkat çekerek kamusal alanda tüm bireyler için adil bir düzen oluşturabilmek.
İştirakçiler: Microsoft Türkiye, UPS, PTT Film, Hürriyet Gazetesi, Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği, Bedensel Engellilerle Dayanışma Derneği, Atlas Jet, Üç büyük ilde toplam 40 üniversite, 1000 Volt ve daha birçok saygın kurum.
Nihai faydalanıcılar: Engelliler ve engelli aileleri, Engellilere yönelik çalışan Sivil Toplum Kuruluşları.
Hedef kitle: Engelsiz kişiler
Yapılacaklar:
İstanbul, İzmir, Ankara ve Muğla’da açık hava reklamları
1 Nisan’da TV kanalları ve internette gösterilmesi için “Bu bir şaka değildir!” başlıklı 28 saniyelik tanıtım filmi
Kampanya günü ana akım kanallarındaki eğlence ve yaşam programlarında üzerinde pano bulunan tekerlekli sandalyemize yer verilmesi
Tanıtım filmine başta 4 Nisan 2009’da Okan Bayülgen’in programı olmak üzere diğer eğlence programlarında da tekrardan yer verilerek beklenen faydanın sağlanması
Çeşitli web sitelerinde (Blog sayfaları da buna dahil) gösterilmesi için kampanya kapsamında hazırlanan reklam bantlarının gösterime girmesi
Reklam Detayları:
TV Reklam filmi
Reklam filmi ile 1 Nisan farkındalık kampanyasının kitlelere ulaşımını sağlayarak projenin engelliler için beklenen faydayı sağlaması hedefleniyor.
Reklam filmi metni:
Bugün 1 Nisan, ama bu bir şaka değil! Türkiye’de 8,5 milyon engelli var. Sosyal paylaşım ve uyum alanlarının eksikliğine bağlı olarak topluma ve hayata karışamadıkları için, görmezden duymazdan geliniyorlar. Seyirci kalmak en büyük engelliliktir. Engelleri kaldırmak için…” (engellerikaldir.com logosu görünerek tanıtım filmi sona erer)
Pano üzerindeki farkındalık metni şu şekilde olacak
“BU BİR ŞAKA DEĞİLDİR!
“Kim oturmak ister?”
Hiçbirinizin bu sandalyede oturmayı düşünmek bile istemediğini biliyoruz!
Peki siz,
Türkiye’deki 8,5 milyon engellinin isteyip de aramızda olamadığını biliyor muydunuz?
www.engellerikaldir.com”
Projeden beklenen fayda:
Toplumdaki engellilerin görmezden ve duymazdan gelindiğine dair farkındalığın sağlanarak dikkat çekilmesi,
Engelli ve engelsiz kişilere yönelik hazırlanan www.engellerikaldir.com web sitesinden toplumun haberdar edilmesi,
Projenin ulaşacağı muhtemel kişi sayısı göz önüne alınarak 3 milyon kişilik site trafiğinin sağlanması ve sitenin “destekleyenler” bölümüne 200’bin kişilik kaydın yapılması ile bu kişilerle engellilerin arasında etkin ve karşılıklı bir iletişim ağı yaratılarak toplumda ortak bilinç oluşturulması