14. yüzyılın ilk yarısında, bugün kentin bir mahallesi olan ‘Tığcılar’ Karyesi (köyü) adıyla kurulan Adapazarı; 1 Aralık 1954 tarihinde Kocaeli ilinden ayrılarak Sakarya ili adını aldı.
Adapazarı, 1573 yılında “Ada” isimli bir köy, 1646 yılında nahiye, 1658 yılında Akyazı’ya bağlı bir köy, 1692 yılında kadılık, 1742 yılında tekrar nahiye oldu. Yerleşim merkezi Osmanlı ile Cumhuriyet dönemleri (1837-1954 yılları) arasında 117 yıl boyunca da kasaba (ilçe) statüsüne sahipti. Uzun yıllar Kocaeli Sancağına bağlı bir kaza olan Adapazarı, 22 Haziran 1954 tarihinde 6419 sayılı kanunla Kocaeli ilinden ayrılarak “Sakarya” adını aldı. Adapazarı; Akyazı, Geyve, Hendek ve Karasu ilçelerinin merkezi olarak adını Sakarya olarak almasından sonra 1 Aralık 1954 günü törenlerle İlk Vali Nazım Üner göreve başladı.
Sakarya Yerel Kültür Derneği Başkanı Necmettin Kırık, Sakarya’nın 1 Aralık 1954 tarihinde il oluşunun 62.yıldönümü nedeniyle bir kutlama mesajı yayınladı.
“Bereketli toprakları, denizi, ovası, gölü, yaylaları, doğal ve tarihi güzellikleriyle kültür ve turizmin bir arada olduğu güzel şehrimiz Sakarya’nın il oluşunun 62. yıldönümünü kutluyoruz. Tarihte şehrimizin adı, ada köyünde kurulan pazara mahsullerini satmak üzere civar köylerden ve göçebe aşiretlerden gelen halk tarafından Adapazarı adının verilmesi ile bilinmektedir. Ticaretle uğraşan esnaf ve sanatkârların mesleki adlarının (Türk oymakları) mahallere verilmesi ile tanınan Adapazarı’nda halen Şeker, Tuzla, Tığcılar, Semerciler, Hasırcılar, Pabuççular, Yağcılar ve Çıracılar isimleri mahalle adı olarak kullanılmaktadır. “Akova” adıyla bilinen ve ülkenin en verimli ovasında ziraat ağırlıklı bir gelişme gösteren ilimizde yaşayan halkımızın yüzde kırkı tarım alanında, yüzde otuzbeşi sanayi sektöründe, geri kalanı da diğer sektörlerde çalışmaktadır. İl nüfusunun çoğunluğunu oluşturan yerli halkımızın (manavlar), göçlerle ilimize yerleşen diğer etnik kökenlere mensup halkımızla birlikte farklı kültürlerin kardeşçe birarada yaşadığı en gözde illerden biri durumundadır. Tarihi ve kültürel zenginliklerimizi koruyarak ve yaşatarak gelecek nesillere aktarmak hepimizin başlıca görevidir. İl oluşunun 62. yıldönümünü kutladığımız Sakarya’mızı her alanda gelişmiş iller arasında görmek en büyük dileğimizdir.”