Sakarya Kadın ve Çocuk Hastanesi Enfeksiyon Uzmanı Aziz Öğütlü, mevsim itibariyle ilk bahara geçiş dönemlerinde ishal vakalarında artış yaşandığını, bu şikayetle hastaneye başvuruların arttığını belirtiyor. Bebek ve çocuklarda günde 5 kereden fazla sulu dışkılamanın ishal sayıldığını, hastalığın kusma ile beraber seyredebileceğini ifade ediyor. İshalin bebek ve çocuklarda en sık görülen hastalıkların başında geldiğini ifade eden Öğütlü, ishalin ciddiye alınmasını öneriyor. Öğütlü şu uyarılarda bulunuyor: "İshalle birlikte bebek ve çocuklarda önemli ölçüde su, tuz ve mineral kayıp yaşanır. 0-6 yaş grubu çocukların vücutlarında daha çok su olduğundan, su kaybı çok tehlikeli bir hal alabiliyor. Eğer ishal zamanında tedavi edilmezse kalp ve böbrek yetmezliğine yol açıyor. İleri vakalar ölümle bile sonuçlanabiliyor."
Bakteri, virüs ve parazitler tarafından oluşan enfeksiyonlar, beslenme hataları, aşırı antibiyotik kullanımı, hijyenik olmayan ortam, bebek ve çocukların araç ve gereçlerinin temiz tutulmaması ishalin başlıca nedenleri olduğunu kaydeden Öğütlü "Bebeklerin sık olarak sulu dışkılaması ve tekrarlayan kusma, dışkılarında kan olması ishalin tehlikeli bir hal aldığını gösterir. İştahta azalma, ateşin yükselmesi ve gözlerde çökme durumlarında vakit kaybedilmeden mutlaka doktora başvurulması gerekir. " diyor.
Öğütlü, şiddetli olmayan ishal vakalarında ise ailelere şu tavsiyelerde bulunuyor: "Anne sütünden asla vazgeçmeyin, çocuklarınızı sık sık emzirmeye devam edin. Sağlık ocaklarından ücretsiz temin edilebilen tuz-şeker çözeltisini 1 litre suda eriterek bebeğinize içirin. Bunu yanında bol şeker ihtiva etmeyen meyve suları verin. Pirinç, patates, ekmek, yağsız et, yoğurt yedirerek çocuğunuzu aç bırakmayın. Yağlı besinlerden kaçının. Bebek besinleri hazırlanırken mutlaka kaynatılıp soğutulmuş içme suları kullanılmalıdır. Sadece şebeke suyu değil, ambalajlı sularda kaynatılmalıdır. "
İSHALLİ ÇOCUĞU OKULA GÖNDERMEYİN
İshalin bulaşıcı bir hastalık olduğunu ifade eden Öğütlü, kreş, ana okulu ve ilköğretim okuluna devam eden ishalli çocuğun okula gönderilmemesi gerektiğini kaydediyor.
İshalli çocuğun okulda kişisel ve tuvalet temizliğine özen gösteremeyeceğini, dolayısıyla ishali yaygınlaştıracağını dile getiren Öğütlü, şunları söyledi: "Grip gibi ishalli çocuğunda okula gönderilmemesi gerekir. Avrupa ülkelerinde de uygulama bu yöndedir. Bu en etkin tedbirlerden biridir. Ebeveynler ishalli çcuklarını geçene kadar yakından takip etmelidirler."