Büyükşehir atıklardan objeler üretiyor

Büyükşehir Belediyesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın başlattığı ‘Sıfır Atık’ projesine uygun, kâğıttan ve kartondan üretilen ürünler görenleri hayran bırakıyor. Hünerli kadınlar gazete kâğıdından sepet, avize, abajur, çanta ve kartondan ise sandalye, dolap, raf, tabure ile sehpa üretiyor. Tercih fazla olunca üretime hız verilirken, 2019’dan bu yana atölye olarak faaliyet yürüten merkez Türkiye’de örnek model oldu.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi üretmeye, dönüştürmeye ve yatırım yapmaya devam ediyor. Kültürden, sanata, tarımdan, sanayiye, üretimden, eğitime her alanda hayata geçirdiği projelerle isminden söz ettiren Büyükşehir Belediyesi, kadın istihdamı konusunda da örnek olacak çalışmalar yürütüyor. Bunlardan bir tanesi de atıkların geri dönüştürüldüğü Ofis Sanat Merkezi (OSM) oldu. Büyükşehir’in geri dönüşüm çalışmaları, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın başlattığı ‘Sıfır Atık’ uygulamasından hareketle hız kazandı. OSM’de kurulan atölyede, 2019 yılından bu yana kâğıt ve karton atıklardan çeşit çeşit ürünler üretiliyor.

Atıktan hayata çeşit çeşit ürünler

Kültür ve Sosyal İşler Dairesi’nin yürüttüğü programla bugüne kadar tonlarca atık vatandaşın kullanımına sunulan ürünlere dönüştü. Atölye içerisinde öğretmen personeller, ‘atıktan üretim’ alanında öğrenciler yetiştiriyor. Bu esnada üretilen ürünler ise Sakarya, Türkiye ve hatta dünya genelindeki insanlara ulaşıyor. Atölyede atık gazete kâğıtlarından sepet, saksı, avize, abajur, sehpa, dolap düzenleyici, şişelik, supla, çantalar ve karton atıklardan ise sandalye, dola, raf, tabure, dolap kutuları üretiliyor. Ayrıca atıklar saksı, takı-aksesuar ve çeşitli objelere dönüşüyor.

Dayanıklı, modaya uygun ve doğa dostu

Kâğıt ve kartonlar gördükleri dayanıklılık işleminden sonra ürün olarak uzun yıllar dayanıklılık sağlıyor. Su temasından zarar görmeyen ürünler yıllarca evlerin bir parçası oluyor. Üretilen malzemeler günümüz şartlarına uygun, doğayı ve çevreyi koruyan özelliğe sahip. Öte yandan ürünler, günümüz trendine uygun olduğu için kadınların ilgisini çekiyor. Atölyedeki sergi alanında, fuarlarda ve EXPO’larda sergilenen atıktan dönüşen eşyaları binlerce kişi tercih etti. En çok satış ise ulusal ve uluslararası organizasyonlarda yapılıyor.

Türkiye’ye örnek model olan atölye

Kültür ve Sosyal İşler Dairesi’nden yapılan açıklamada, “Büyükşehir olarak her alanda halka, şehre ve kent ekonomisine katkısı olan ‘üretim’ odaklı faaliyetlerimize devam ediyor. 2019 yılından bu yana üretime hiç ara vermediğimiz atölyemiz de kadın istihdamı, üretken yapısı ve geri dönüştürülen malzemelerle vatandaşa sunduğu hizmetle Türkiye’de örnek bir alan haline geldi. Ürettiğimiz kaliteli, dayanıklı ve kullanışlı ürünler çok tercih edildiğinden faaliyetlerimizi hızlandırdık. Hünerli eller tarafından yapılan malzemeleri Türkiye’ye ve dünyaya sunmaya devam edeceğiz. Tüm vatandaşlarımızı ürünlerimizi incelemeye davet ediyoruz” denildi.

2 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
6d0906f435f53ff3199fe76bf7cddfba@