Büyükşehir Belediyesi organik atıklardan elektrik üretmek için tesis kuruyor.
Yaklaşık 4,5 megawatt/saatlik enerji üretme potansiyeline sahip olacak tesiste açığa çıkan buhar ile hem konutların hem de seraların ısıtması sağlanabilecek. Oluşan posa ise tarımda gübre olarak kullanılabilecek.
Büyükşehir Belediyesi Atık Yönetimi Şube Müdürü Yasin Çakır, öncelikli hedeflerinin evsel kullanım neticesinde ortaya çıkan atıkların bertarafını en uygun şekilde sağlamak olduğunu ifade etti. Öncelikle özel atıkları çöpün içerisinden ayıklamaları gerektiğini kaydeden Çakır; "Bu şekilde birçok problemin ilk ayağını halletmiş oluyoruz. Biz kullanmadığımız kısmı direk çöp olarak adlandırıyoruz. Ancak bu çöplerin içerisinde kâğıt, plastik, ambalaj atıkları gibi ekonomiye geri kazandırabileceğimiz kısımlar da var. Atık piller var, ömrünü tamamlamış lastikler var, bitkisel atık yağlar, madeni yağlar, elektronik atıklar gibi birçok alanda geri kazanım hizmetlerini veriyoruz. Tabiki bunların hepsini birinci elden vermiyoruz. Bununla alakalı özel kuruluşlar ile koordineli çalışıyoruz. Vatandaşlarımız ve bu tür özel kuruluşlar arasındaki koordinasyonu da sağlıyoruz." dedi.
"Sanayi atıkları"
Sanayi kuruluşlarının atıkların bertarafı konusunda kendilerine başvurduğunu belirten Yasin Çakır, şunları söyledi; "Sanayi kuruluşunun atık yönetim planı oluşturmasına yardımcı oluyoruz. Biz evsel nitelikli endüstriyel atıkların bertarafını gerçekleştirebiliyoruz. Büyükşehir Belediyesi olarak Sakarya’daki 50-60 kategorideki sanayi kuruluşlarının atık yönetim planlarını oluşturabilmeleri amacıyla hem eğitimler veriyoruz hem de onları bilinçlendiriyoruz. Sağlık kuruluşlarından kaynaklanan tehlikeli olarak değerlendirilen tıbbi atıkların, işlemden geçirerek tehlikesiz hale getiriyoruz."
"Üç bölgede transfer istasyonu kurulacak"
Sakarya’nın üç bölgesine transfer istasyonları kurarak atıkların ara depolama yapılmasının gündemde olduğunu vurgulayan Çakır; "Bunun bir adım ötesi ise entegre katı atık yönetim tesisleridir. Bu tesisler ile geri dönüşümü mümkün olan ve ekonomik değeri olan atıklar ön işlemden geçirilerek toplanıyor. Ayrıca çöpün içerisinde olan organik atıklarda yenilenebilir enerji kaynaklarının öncelenmesiyle organik atıklar enerjiye çevriliyor. Bu çöplerde ciddi anlamda elektrik enerjisi üretilebiliyor. Evet, bizde böyle bir tesis kurmayı planlıyoruz. Yaklaşık 4,5 megawatt/saatlik enerji üretme potansiyeline sahip bir tesis olacak. Enerji değeri şuanda Sakaryamızda faaliyette olan HES ile yakın düzeyde. Çöpün içerisinde y6üzde 60 oranında bir organik potansiyel var. Bu sistem Türkiye’de yavaş yavaş uygulanmaya başlandı. Bizimde bu manada Sakarya Entegre Katı Atık Yönetimi adıyla yürüttüğümüz bir proje var. Bu proje ile hem elektrik kazanımı sağlanacak hem de çıkan posa tarımda kullanmak amacıyla organik gübre olarak kullanılabilecek. Ayrıca açığa çıkan buhar ile de hem konutların hem de seraların ısıtması da sağlanabilecek. Proje ile tehlikeli olmayan atıkların bertarafı ve geri dönüşümü sağlanmış olacak. Depolama için ihtiyaç duyduğumuz alandan da tasarruf sağlamış olacağız. Bu proje ile alakalı çok ciddi aşama kaydettik. İnşallah önümüzde ki süreçte bu projeyi hayata geçireceğiz" diye konuştu.