Büyükşehir Nisan Meclis Toplantısı’nda Başkan Toçoğlu, S plaka konusu ile ilgili konuştu. Karaman’da kalıcı iş yerlerinden Göç İdaresi’ne bina tahsis edildi. Faaliyet raporu kabul edilirken encümen ve komisyon üyeleri belirlendi. Toçoğlu ayrıca, TCDD ile görüşmelerin devam ettiğini sözlerine ekledi. Toplantıda ilave 4 madde ile 84 gündem karara bağlandı.
Sakarya Büyükşehir Belediyesi Nisan Ayı Olağan Meclis Toplantısı Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu’nun başkanlığında toplandı. İlave 4 madde ile 84 gündemin meclis üyelerinin onayına sunulduğu Büyükşehir Meclisi’nde Büyükşehir Belediyesi’nin 2017 yılı faaliyet raporu da okunarak kabul edildi. Toplantıda; Karaman’da yer alan kalıcı iş yerlerinden Göç İdaresi’ne bina tahsis edildi. Başkan Toçoğlu ayrıca, ADA Treni konusunda TCDD ile görüşmelerin devam ettiğini belirtti.
Esnafın güçlenmesi için
S plaka ile ilgili açıklamalarda bulunan Başkan Toçoğlu, “Hangi işi yapıyorsak ilgili kuruluşların görüşlerini alarak hareket ediyoruz. Büyükşehir Belediyesi olarak S plakaların belli bir disiplin altına alınması, plakaların değerlenmesi ve esnafın güçlenmesi adına bir çalışma yaptık. Bu işten ekmek yiyen insanları göz önünde bulundurarak hareket ediyoruz. Ticaret Odası, Ticaret Odasının ilgili birimleri, esnaf odası, ilgili odalar hepsi ile görüştük. Görüşmeler neticesinde yaklaşık 2 bin S plaka ihtiyacı olduğu tespit edildi. Bununla ilgili olarak esnafın da yer aldığı komisyon kuruldu. Neticede 3 bin 200 plaka çıktı. Herkes, hepimiz ne iş yapıyorsak önce dürüst olmak mecburiyetindeyiz. Ayrıca 500 arkadaşımız yol belgesi almış orada ayrı bir problem çıktı ve konu yine kitlendi. 3 bin 200’ün haricinde 500 kişi daha belge bekliyor. Sadece Sakarya esnafını düşünerek sadece Sakarya esnafının güçlenmesini isteyerek hareket ettik ve tüm riskler alınarak esnafa S plaka tahsis edildi. Bunun karşılığında 7 bin 500 lira ücret alındı. Bu iş herkes bilir belediyeler için en fazla kar getiren iştir. Bugün plaka ya da hat satmaya kalksanız en az 100 milyon para toplanır ama biz bunu yapmadık. Önceliğimiz para değil dedik. Tek derdimiz vardı esnafın güçlenmesi” diye belirtti.
S plakalar ihale ile verilecek
Toçoğlu, “Biz Sakarya Büyükşehir Belediyesi olarak bu kadar iyi niyetliyken esnafa 7 bin 500 lira karşılığı plaka tahsis ederken ve bunu neticesinde esnaf bu plakayı 60-70 bin liraya satıyorken, plakaları bu kadar değerlenirken bunun neticesinde bazı esnaf gitti ve 7 bin 500 lirayı geri almak için Büyükşehir’i mahkemeye verdi. Bu durumda yapılacak hiçbir şey yok. Kim plakasını iptal etmek istiyorsa iptal edebilir biz aldığımız ücreti geri ödeyeceğiz ama bundan sonra meclis kararıyla plaka vermeyiz. İhaleye çıkmak zorunda kalınacak ve ihaleye çıkıldığında herkes bu ihaleye girecek. Biri gelecek ‘Ben 50 bin TL veriyorum’ diyip alacak. Sakaryalı esnaf bu parayı verebilecek mi veremeyecek. O zaman ne oldu? Sakaryalı esnaf kendine zarar vermiş oldu. Esnafımızın bizimle işi yok. Esnafımızın kendilerini mağdur olmasına yol açacak adımları atan diğer esnaflarla görüşmesi gerekiyor. Kendi kendilerini mağdur ediyorlar. Esnafla görüşüyorum. Esnaf temsilcileriyle oturuyorum. Esnafın ekmeği bölünmesin, esnafımız güçlesin diyoruz birlikte karar alıp esnaf için çalışmalar yapıyoruz ancak bazıları kalkıyor bütün süreci baltalıyor. Büyükşehir Meclisi büyük bir sorumluluk üstlenip meclis kararıyla S plakaları tahsis etti. Bundan daha büyük bir adım olabilir mi? Ondan sonra gidin belediyeyi mahkemeye verin bunlar şık şeyler değil” dedi.
Görüşmeler sürüyor
ADA Treni hakkında açıklamalarda bulunan Başkan Toçoğlu,“ Devlet Demiryolları’na Gar Meydanı ile ilgili mimarlarımızın geliştirdiği projeyi sunduk. TCDD’den bir cevap bekliyoruz. Sakarya’da trafik
düzenini bozmayacak bir düzenleme hayata geçmesini bekliyoruz. Görüşmelerimiz devam ediyor" ifadelerini kullandı.
Nisan meclisi
Büyükşehir Nisan Meclisi’nde 84 madde meclis üyelerinin oylarına sunuldu. 1. ve 37. maddeler komisyonlardan geldiği şekliyle kabul edildi. MHP grubu 31. maddeye red oyu kullanırken; 10, 11, 30 ve 35. maddeler komisyonlarına iade edildi. 38 ve 66. maddeler arasındaki 29 maddenin İmar ve Bayındırlık Komisyonuna havalesi oy birliği ile kabul edildi. 67, 68 ve 69. maddeler oy çokluğu ile kabul edilirken; 70. madde Ulaşım Komisyonu’na havale edildi. 71. madde oy çokluğuyla kabul edilirken; 72, 73, 76, 77 ve 78 madde oy birliği ile kabul edildi. 74 ve 75. maddeler Ulaşım Komisyonu’na havale edildi. 79. madde kapsamında ihtisas komisyonlarına üye seçimi gerçekleştirilerek kabul edildi. MHP grubunun çekimser oy kullandığı 80. madde oy çokluğuyla kabul edildi. 81, 82, 83 ve 84. maddeler İmar ve Bayındırlık Komisyonu’na havale edildi.
Meclis Toplantısında yapılan seçimler sonrası oluşan encümen ve yeni komisyon üyeleri ise şu şekilde oluştu;
Encümen:
Musa Bildik
Özcan Özen
Haluk Uğur Dağıstanlı
Mecit Kök
Mustafa Sarı
İmar ve Bayındırlık Komisyonu:
Hasan Altuntaş
Meryem Sağlam
Ali Kasım Aksoy
Serkan Kayınoğlu
Resul Namaz
Fevzi Gürsoy
Fatih Şentürk
Plan ve Bütçe Komisyonu:
Adem Kümbet
Turan İmamoğlu
Recep Boğaz
Yakup Ayar
Zeki Güneri
Necdet Tömekçe
Murat Öz
Hukuk Komisyonu:
Ali Kasım Aksoy
Serdar Yener
Fevzi Gürsoy
Enver Çelik
Abdullah Özdemir
Raşit Eryılmaz
Ahmet Ziya Akar
Ulaşım Komisyonu:
Abdurrahim Atmaca
Fahri Kolsuz
Mahmut Nedim Alkan
Ferda Özten
İdris Güner
Osman Hira
Hüdaverdi Bahadır
Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu:
Osman Gür
Serkan Çarktan
Recep Yerlikaya
Yusuf Mut
Fahri Kolsuz
Samet Zurnacı
İlhan Filiz
Tarım Komisyonu:
İsmail Durmaz
Ferda Özten
Yavuz Selim Anat
Raşit Eryılmaz
Tacettin Efe
Murat Özdemir
Hacı Rüstem Pirimoğlu
Çevre – Sağlık Komisyonu:
Zeynep Öz
Cevdet Koç
Cemal Angın
Rıdvan Elturan
Ahmet Safitürk
Aydın Sert
Zeynel Asal