"Çalışan emekli aylığının düşmesine dur demeli"

Emekli aylıklarının hesaplanma mevzuatının, çalıştıkça emekli aylığının düşmesini öngördüğünü dile getiren Adapazarı Bakkallar ve Bayiler Esnaf Odası Başkanı Ahmet Akdardağan, bu mevzuatın değişmesi gerektiğini savundu.

Adapazarı Bakkallar ve Bayiler Esnaf Odası Başkanı Ahmet Akdardağan, mevcut sisteme göre çalıştıkça emekli aylıklarının düştüğünü dile getirerek, bu sistemin biran evvel değiştirilmesi gerektiğini söyledi. Akdardağan, “SSK’lı ve ya Bağkur’lu olarak çalışanlar 1 Ekim 2008’den itibaren asgari ücretle ne kadar çok çalışır ve çok süre ile prim öderlerse ödesinler, üzerinden prim ödedikleri tutar yaklaşık 2.400 – 2.700 TL aralığında olduğu sürece, bağlanacak emekli aylıkları o kadar düşük oluyor. Başka bir deyişle az çalışan çok, çok çalışan az emekli aylığı alıyor” dedi.

"Emekli maaşları düşüyor"

Emekli aylıklarının hesaplanmasında 3 dönem olduğunun altını çizen Oda Başkanı Ahmet Akdardağan, “Bu dönemlerin 3.sü 1 Ekim 2008 ve sonrasındaki çalışmalar ve prim ödeyenler. Bu döneme göre her hal ve koşulda, en düşük emekli aylığı bağlanıyor. Adlarına (Aylık 2.400 – 2.700 TL’den az kazanç bildirilerek) prim ödediği her ay, ileride alınacak emekli aylığı düşecek. Özellikle 1 Ekim 2008 sonrasında çalışma süresi arttıkça bağlanacak emekli aylığı daha düşük oluyor. Şu anda sigorta primleri tavandan (yani 6.360,90 TL’den) ödeyenlerin bağlanacak emekli aylıkları 6 – 7 TL civarında artıyor. Asgari ücretlilerin ise her ay 2 TL civarında düşüyor” dedi.

Bu uygulamanın kayıt dışı istihdamı da teşvik ettiğini hatırlatan Akdardağan, “Mevcut sistem ayrıca işçileri de erken emekliliğe  teşvik ediyor. İşçi emekli oluyor kıdem tazminatını alıyor. Ardından başka bir işyerinde ya da aynı işyerinde  destek primine tabi olarak hem emekli aylığı alıyor hem de ücretli olarak çalışıyor. Oysa sistem geç emekli olmayı ve çalıştıkça daha fazla emekli aylığı bağlanmasını sağlayan ve özendiren bir sistem olmalıdır” diyerek konuşmasına son verdi.

11 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
1b03d67e5143c649878698b6ea21a881@