Çalıştay'dan teknoloji fakültelerine "uygulama hedefi"

Türkiye’nin 6 önemli üniversitesinin Teknoloji Fakültesi Dekanları, Sakarya Üniversitesi Teknoloji Fakültesi’nce organize edilen 2 günlük çalıştayı tamamladılar.

Sakarya Üniversitesi’nin ev sahipliği yaptığı “Teknoloji Fakültelerinde Mühendislik Eğitimi Çalıştayı”nın 3’üncüsü sonuçlandı. Türkiye’deki mühendislik eğitimlerinde uygulama eksikliğine dikkat çekilen çalıştayda, Sakarya Üniversitesi’nin (SAÜ) Teknoloji Fakültesi’nde başlattığı bir dönem işletmelerde eğitim görme modelinin yaygınlaştırılması önerildi.

7+1 Eğitim Modeli

2 gün süren çalıştayda Dünya’da ve Türkiye’de Mühendislik Eğitimi, İş Dünyasının Mühendislikten Beklentileri, Teknoloji Fakülteleri Öğrenci Profili ve METOK kontenjanları, Teknoloji Fakülteleri Perspektifinde Mühendislik Eğitimi ve 7+1 Eğitim Modeli, Teknoloji Fakültelerinde Lisans-Lisansüstü Eğitim ve Planlama ile ilgili sunumlar gerçekleştirildi, çözüm önerileri ortaya konuldu.

SAÜ Esentepe Kampüsü Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen çalıştaya YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Durmuş Günay, SAÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, SAÜ Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, Süleyman Demirel Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman İpek, Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa İlbaş, Selçuk Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Faruk Ünsaçan, Fırat Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yasin Varol, Afyon Kocatepe Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Dekanı Kubilay Aslantaş ve Boydak Holding CEO\'su Memduh Boydak’la çok sayıda Teknoloji Fakültesi öğrencisi katıldı.

Dünyadaki mühendislik sistemleri


Çalıştayda mühendislik eğitiminin uygulama alanlarının genişletmesine dikkat çekilerek Sakarya Üniversitesi’nin başlattığı 7+1 modeli örnek gösterildi. Teknoloji Fakültesi öğrencilerinin üniversite eğitimlerinin son aşamasında sahaya inerek işletmelerde etkin olmalarının öğrenciler ve iş dünyası için kazanım olduğuna dikkat çekilen çalıştayda, YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Durmuş Günay bir konuşma yaptı. Günay, Teknoloji Fakülteleri’ni dünyadaki mühendislik sistemlerine uygun bir şekilde oluşturduklarına vurgu yaparak eğitim müfredatlarıyla ihtiyaca cevap verir hale getirdiklerini söyledi.

SAÜ Rektörü Prof. Muzaffer Elmas da üniversitenin bilişim sisteminde önemli iyileştirmeler yapılarak akademik çalışmaları yavaşlatabilecek tüm işlemleri en aza indirgediklerini belirtti. Rektör Muzaffer Elmas Teknoloji Fakültesi’nde uygulamaya başlanılan 7+1 modelini diğer lisans programlarına da uygulamayı düşündüklerini söyledi. Rektör Elmas, eğitim-öğretim programlarında her yıl yenilik yaptıklarını belirterek, “Bu projenin birinci ayağında hem öğrencilerle ilişki kurulmuş oluyor hem de öğretim üyelerimiz vasıtasıyla lisans, yüksek lisans ve doktora projelerinin üniversitenin sanayi ile işbirliği içinde olması sağlanmış oluyor” dedi.

Meslek Yüksekokulları\'ndaki 3+1 eğitim modeli projesini başarıyla uygulamaya devam ederken Teknoloji Fakültesi\'ni de 7+1 eğitim modeli ile buluşturan Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık da uygulama eğitimleriyle sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikte mezun verdiklerini söyledi. Sarıbıyık, “Bologna ve MÜDEK kriterlerinden taviz vermeden, eğitim öğretimin 7 dönemini okulda teorik ve uygulamalı dersler, bir dönemini de işletmelerde uygulama olarak düzenlemiş bulunuyoruz. Bu sayede fakültelerimizde okuyan öğrencilere, öğrenim süreleri içinde kazandıkları bilgi ve deneyimlerini pekiştirme, işyerlerindeki organizasyon yapısını tanıma ve iş disiplini kazanma, almış oldukları teorik ve uygulamalı mühendislik bilgilerini kullanabilme ve uygulamaya aktarma becerisi kazanma, işyeri eğitimi yaptıkları kurumlarda takım ruhu içerisinde hareket ederek birlikte iş yapabilme alışkanlığı kazanma ve sektörde yaşanan teknolojik gelişmeleri takip edebilme imkânı bulacaklardır” diye konuştu.

Çalıştay, sonuç bildirgesinin yayınlanmasıyla son buldu.
Çalıştay'dan teknoloji fakültelerine "uygulama hedefi"
Çalıştay'dan teknoloji fakültelerine "uygulama hedefi"
11 yıl önce
Ahşap Uygulama, Ahşap Malzeme İmalatı, Ahşap PaletAhşap Uygulama, Ahşap Malzeme İmalatı, Ahşap Palet
(TUS) Teknik uygulama sorumluluğu
adapazarı teknoloji