Çanakkale Zaferi 100’üncü yılında kutlandı

Çanakkale Zaferi’nin 100’üncü yıldönümü, Sakarya Üniversitesi Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen programla kutlandı. 

SAÜ Fen Edebiyat Fakültesi’nin düzenlenen ve  SAÜ Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Haluk Selvi’nin konuşmacı olarak katıldığı “Çanakkale Şehitleri Anma Programı”, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. 

Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği programda konuşan Prof. Dr. Haluk Selvi, Birinci Dünya Savaşı sürecinde Osmanlı Devleti’nin batılı güçler tarafından savaşa girmek zorunda bırakıldığının altını çizdi. Osmanlı Devleti’nin savaşa girdikten sonra sınırları içinde çatışmaların kaçınılmaz hale geldiğini söyleyen Prof. Dr. Selvi, savaşın ‘harp edebiyatı’ denilen bir kavramı da ortaya çıkardığını ifade etti. Bu dönemde, dönemin ruhunu yansıtan edebi yazıların Osmanlı basınında yer aldığını dile getiren Selvi, “Devlet de kendi vatandaşlarını canlandırmak, heyecanlandırmak ve kahramanlıkları insanlara aktarmak istiyordu. Savaş sırasında yazılanlarla orada bir ‘Çanakkale ruhu’ inşa edildi. Çanakkale muharebeleri sırasında aslında aç ve susuz ölen, sadece iki kuru üzümle gün geçiren bir Osmanlı Devleti yoktu. Stratejik olarak kendisine güvenen, yemeği günlük, planlı ve programlı gelen bir Osmanlı Devleti vardı. Osmanlı Devleti İstanbul’un ve Anadolu’nun bütün kaynaklarını Çanakkale’ye aktarmıştı” diye konuştu. 

Savaşın Türk milletinin kahramanlık ruhunu ve duygusunu gösteren sahneleri ortaya çıkardığını belirten Selvi, konuşmasına şöyle devam etti: “Her milletin kahramanları vardır. Bu milletlerin birçoğu katliam yapan insanları kahramanlaştırmıştır. Ancak bizim kahramanlık hikâyelerimizde garibe, fakire, yoksula el uzatan, yaralı düşman askerini kurtaran, gidip onunla suyunu paylaşan bir kahramanlık duygusu vardır. İşte Türk insanı budur. Anadolu’da bin yıl boyunca Ermeni’yi, Rum’u yaşatan, Sırp’ı Belgrad’da, Bulgar’ı Sofya’da yaşatan ve bugün varlıklarını borçlu oldukları Türk İslam kültürü budur. Çanakkale ruhu budur. Çanakkale ruhu bu coğrafyada İslam’ı, kültürü, medeniyeti, eşitliği ve adaleti yaşatacak bir kültürdür.”

Program, konuşmanın ardından Furkan Kayaoğlu’nun bağlamasıyla eşlik ettiği, şiir yorumcusu Mustafa Talha Savaş’ın şiir ve türkü dinletisi ile devam etti.
Çanakkale Zaferi 100’üncü yılında kutlandı
Çanakkale Zaferi 100’üncü yılında kutlandı
Çanakkale Zaferi 100’üncü yılında kutlandı
9 yıl önce
adapazarı çanakkale seramik